Η ώρα αλλάζει. Πώς να νικήσετε το "τζετ λαγκ"

Παρασκευή, 24 Μάρτιος 2017 20:40 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η ώρα αλλάζει. Πώς να νικήσετε το "τζετ λαγκ"

Την Κυριακή η ώρα αλλάζει κι εμείς θα ξυπνήσουμε έχοντας "χάσει" μια ώρα ύπνο. Αμερικανοί ειδικοί λένε τι μπορούμε να κάνουμε, για να μην επηρεαστεί η καθημερινότητά μας τα πρώτα 24ωρα με τη θερινή ώρα.
Τα ξημερώματα της Κυριακής θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εκείνο το βράδυ θα κοιμηθούμε μία ώρα λιγότερη, αφού θα ξυπνήσουμε μία ώρα νωρίτερα.
Η αλλαγή της ώρας επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, αν και όχι με τον ίδιο τρόπο. Κάποιοι αναφέρουν νευρικότητα και υπερένταση, άλλοι έχουν υπνηλία, μειωμένη συγκέντρωση και σέρνονται. Συχνά η αλλαγή της ώρας συνδέεται με ατυχήματα.
Ο παγκοσμίου φήμης ειδικός σε θέματα ύπνου, Δρ. Τζόζεφ Τακαχάσι από το Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας (UT), στο Ντάλας, εξηγεί ότι το πώς αντιδρά κάθε άνθρωπος εξαρτάται από τα γονίδιά του.
Έχοντας ανακαλύψει σημαντικά γονίδια που ρυθμίζουν τους κιρκάδιους ρυθμούς, όπως το περίφημο γονίδιο CLOCK, εξηγεί ότι η αλλαγή της ώρας μπορεί να επηρεάσει περισσότερο όσους συνηθίζουν να κοιμούνται αργά τη νύχτα και να ξυπνούν αργά το πρωί. Όσοι πηγαίνουν για ύπνο νωρίς και ξυπνούν νωρίς έχουν λιγότερες πιθανότητες να επηρεαστούν.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ, τις μέρες πριν από την αλλαγή της ώρας φροντίστε να πηγαίνετε για ύπνο 15-20 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε το τουλάχιστον το βράδυ της αλλαγής.
Επιπλέον φροντίστε να κοιμηθείτε μισή ώρα περισσότερο το πρωί της Κυριακής που θα αλλάξει η ώρα, καθώς και να εκτεθείτε στον πρωινό ήλιο όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Τέλος ο ειδικός συνιστά μεγαλύτερη προσοχή και ίσως ένα καφεδάκι παραπάνω για κάποιες μέρες.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti