"Η ΝΔ δεν έχει προβλέψει κονδύλια στο ΕΣΠΑ"

Απάντηση Δαβάκη στο Γερουλάνο
Πέμπτη, 18 Φεβρουάριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος, ότι δήθεν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είχε προβλέψει κονδύλια για τον πολιτισμό στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013, o υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λακωνίας, κ. Αθανάσιος Δαβάκης διευκρίνισε τα εξής:
Είναι απολύτως ανακριβές ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για τον Πολιτισμό στο ΕΣΠΑ, αφού έχουν προβλεφθεί περισσότερα από 900 εκατομμύρια ευρώ, ενταγμένα σε Περιφερειακά και Τομεακά Προγράμματα.
Τον Απρίλιο του 2008, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε τροπολογία του τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη, σύμφωνα με την οποία η Ειδική Υπηρεσία Τομέα Πολιτισμού (που οργανικά ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού) απέκτησε καθήκοντα ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης και κατά συνέπεια, την αρμοδιότητα στρατηγικού σχεδιασμού, επιχειρησιακού προγραμματισμού και συντονισμού της εφαρμογής των πράξεων στον τομέα του Πολιτισμού.
Το καλοκαίρι του 2009, αμέσως μετά την οριστική λήξη του Γ΄ ΚΠΣ (στο οποίο τα έργα Πολιτισμού πέτυχαν απορρόφηση της τάξης του 106%, υπερκάλυψαν δηλαδή τα διαθέσιμα κοινοτικά και εθνικά κονδύλια), εκδόθηκαν προσκλήσεις για έργα Πολιτισμού από Περιφέρειες, όπως εκείνες της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου και κατατέθηκαν αμέσως, τεχνικά δελτία από υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου υπήρχαν ώριμες μελέτες.
Περίπου τεσσεράμισι μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, δεν έχει προκηρυχθεί ούτε ένα έργο Πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα και δεν έχει απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ.
Σε συνέχεια των δηλώσεών του, ο κ. Δαβάκης θέτει το εξής ερώτημα: «τελικά, το ζητούμενο για τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού ποιο είναι; Να συγκεντρωθεί ο «κουμπαράς» των 900 εκατομμυρίων ευρώ στην Αθήνα προκειμένου το υπουργείο να προκηρύξει τους διαγωνισμούς των έργων ή μήπως είναι προτιμότερο να κερδίσει χρόνο, αφήνοντας τις περιφέρειες να συνεχίσουν να εκδίδουν τις σχετικές προσκλήσεις και τους διαγωνισμούς και το ΥΠΠΟΤ να δώσει έμφαση στη διασφάλιση κεντρικών κατευθυντήριων γραμμών και στην τήρηση μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής για τον Πολιτισμό»;
Άλλωστε, όπως τόνισε και ο ίδιος ο κ. Γερουλάνος, σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρόδο: « θέλουμε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση να βρίσκουμε τις προτεραιότητες, ώστε η ίδια η περιοχή να εφαρμόζει το είδος της ανάπτυξης που εκείνη θέλει και όχι αυτή που επιβάλλει το κέντρο».  
Αφορμώμενος από τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Δαβάκης επεσήμανε το γεγονός ότι αν ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού προτίθεται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, δεν έχει παρά να εμπιστευθεί την αποκέντρωση των κονδυλίων, που έτσι κι αλλιώς προβλέπει, από τη φύση του, το ΕΣΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti