Νέα εγκύκλιος του ΟΑΕΕ

Ποιοί εντάσσονται και ποιοί όχι στην ασφάλιση του πρώην ΤΕΒΕ
Πέμπτη, 18 Φεβρουάριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νέα εγκύκλιος του ΟΑΕΕ

Αναστέλλεται εκ νέου η εγκύκλιος του ΟΑΕΕ, η οποία υποχρέωνε συνταξιούχους που ασκούν εμπορικό ή επαγγελματοβιοτεχνικό επάγγελμα σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, να εγγραφούν ασφαλιστικά στο ανωτέρω Ταμείο

Οι διευκρινίσεις όσον αφορά την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ αποτέλεσαν αντικείμενο ερώτησης του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Λακωνίας, κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου προς τον υπουργό Εργασίας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος σε απάντησή του γνωστοποίησε τα παραπάνω.      
Επιπλέον, σε συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη ο κ. Γρηγοράκος με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη, του έθεσε εκ νέου τις αδικίες, τα προβλήματα και την σύγχυση που έχουν προκύψει στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.
Ο κ. Κουτρουμάνης τον ενημέρωσε ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξει οριστική διευκρίνιση σχετικά με το ποιοι επαγγελματίες και με ποια κριτήρια θα υπαχθούν στον ΟΑΕΕ.
Από την πλευρά του ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, προς ενημέρωση τόσο των ίδιων των υπηρεσιών του, όσο και των άμεσα ενδιαφερόμενων επαγγελματιών, προέβη στις παρακάτω διευκρινήσεις σχετικά με τη χορήγηση απαλλακτικών βεβαιώσεων, σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε προαιρετικές περιοχές (κάτω των 2000 κατοίκων).
Βάσει των κείμενων διατάξεων (αρθρ. 9 του Ν 3050/02), στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ δεν υπάγονται έμποροι και βιοτέχνες που:
- δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε προαιρετικές περιοχές
- διατηρούν την επαγγελματική τους έδρα εντός των προαιρετικών περιοχών, πλην κατοίκων
- από τον έλεγχο της βεβαίωσης έναρξης που τους χορηγείται από τη ΔΥΟ, προκύπτει δραστηριοποίηση με λιανικό εμπόριο  
- η μορφή της επιχείρησής τους είναι ατομική, ΟΕ ή ΕΕ
Οι περιπτώσεις αυτές θα κρίνονται με βάση το εισοδηματικό κριτήριο, όπως αυτό ορίζεται στις κείμενες διατάξεις και αφορούν τους ασκούντες μόνο τα κάτωθι επαγγέλματα καθώς κκαι τα συναφή αυτών:
Αρτοποιείο, Γκαράζ, Είδη Γάμου, Είδη Καπνού, Είδη Προικός, Ενοικιαζόμενα Δωμάτια (11 και άνω), Επιδιορθώσεις Ενδυμάτων - Υποδημάτων, Εστιατόριο, Ζαχαροπλαστείο, Καθαριστήρια, Καλαθοποιός, Καφενείο, Καφετέρια, Κηροπλαστείο, Κομμωτήρια-Κουρεία, Κρεοπωλείο, Κυλικείο-Αναψυκτήριο, Μανάβης, Μίνι Μάρκετ, Μπαρ, Μπαρ-Εστιατόριο εντός Ξενοδοχείου (όταν ανήκει σε διαφορετικά πρόσωπα από τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου με οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια), Ξηροί Καρποί, Ξυλουργοί, Οινοπωλεία, Παλαιοπωλεία, Παντοπωλεία, Παραδοσιακοί Μύλοι, Περίπτερο, Πρακτορείο ΠΡΟΠΟ, Ραφείο, Συνεργείο Αυτοκινήτων-Φανοποιείο, Ταβέρνα, Τοπικά Προϊόντα, Τουριστικά Είδη, Υποδηματοποιείο, Ψιλικά Είδη-Χαρτικά-Τσιγάρα, Ωρολογοποιείο.
Ειδικά για τα πρατήρια υγρών καυσίμων, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, θα διενεργείται έλεγχος στις βεβαιώσεις έναρξης των ΔΥΟ, ως προς τον τρόπο της επαγγελματικής έδρας.
Στις περιπτώσεις που εμφανίζεται έδρα σε χωριό ή οικισμό, τότε οι επαγγελματίες θα κρίνονται με τις διατάξεις του αρθρ. 9 του Ν 3050/02.
Εάν η έδρα είναι σε εθνική οδό, παλαιά ή νέα, ή σε συγκοινωνιακό κόμβο ή στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, τότε οι επαγγελματίες θα ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ.
Αντιθέτως, εντάσσονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ επαγγελματίες οι οποίοι:
- ασκούν επαγγέλματα, μέσω των οποίων προσφέρουν υπηρεσίες δηλώνοντας ως επαγγελματική έδρα κατοικίες, ευρισκόμενες σε προαιρετικές περιοχές όπως πχ εμπορικοί αντιπρόσωποι, λογιστές, ψυχολόγοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων κτλ (της κατηγορίας αυτής εξαιρούνται οι δραστηριοποιημένοι με φασόν, οι οποίοι υπάγονται στις διατάξεις του Ν.3050/02).
- ασκούν επαγγέλματα, που λόγω της φύσης τους προσφέρουν υπηρεσίες σε χώρους ή περιοχές εκτός του καταστήματος, που δηλώνουν ως επαγγελματική έδρα, δηλαδή ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, συνεργεία καθαρισμού, ασφαλιστές, περιβαλλοντολόγοι, δασοπόνοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων κτλ.
- διατηρούν επαγγελματική έδρα εντός προαιρετικής περιοχής, αλλά λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους, η πώληση ή η παροχή υπηρεσιών δεν περιορίζεται στην προαιρετική περιοχή, όπως πχ λογιστές, πρατήρια υγρών καυσίμων, ξενοδόχοι κτλ).
- δραστηριοποιούνται με σύναψη συμβάσεων κάθε είδους εκ των προαναφερθεισών στην εγκύκλιο 113/09. (Ο τρόπος αντιμετώπισης όλων των περιπτώσεων δεν μεταβάλλεται από το εάν οι επαγγελματίες εκδίδουν τιμολόγια ή δελτία παροχής  υπηρεσιών).
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti