Ξανά στη Βουλή τα σκουπίδια του Γυθείου

Θ. Δαβάκης: «Απειλή για τη δημόσια υγεία και τον τουρισμό»
Τρίτη, 15 Ιούνιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ξανά στη Βουλή τα σκουπίδια του Γυθείου

Την επιδείνωση του προβλήματος των στερεών αποβλήτων στην πόλη του Γυθείου, καταδεικνύει ο βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα και την υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη.
Πέρα από το συνεχιζόμενο πρόβλημα των σκουπιδιών στο Γύθειο, που ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες αποκτά ανεξέλεγκτη διάσταση, όπως σημείωσε ο κ. Δαβάκης, ο λάκωνας βουλευτής αναφέρθηκε και στη έντονη δυσοσμία που προκαλείται από τα στάσιμα νερά του λιμανιού, αλλά και τα έργα του βιολογικού καθαρισμού, που έχουν καταστρέψει τμήμα της ασφάλτου προς την πόλη.
Δυσφήμιση για το γραφικό Γύθειο χαρακτήρισε ο κ. Δαβάκης το φαινόμενο της έντονης δυσοσμίας που προκαλεί το λιμάνι της πόλης, μεσούσης δε της τουριστικής περιόδου.
Όπως επισημαίνει, το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα της λάσπης που «κατεβάζουν» οι χείμαρροι του Ξηριά και του Αρδέλι στο λιμάνι, δημιουργώντας μία έκρυθμη κατάσταση για τη δημόσια υγεία των κατοίκων, την οποία ούτως ή άλλως επιβαρύνει η γενικότερη ατμόσφαιρα των απορριμμάτων.
«Όπως αναφέρουν και σε σχετικό υπόμνημα τους οι τοπικοί φορείς του Γυθείου, προς τη Νομαρχία Λακωνίας αλλά και προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη στιγμή που έκλεισε ο δίαυλος επικοινωνίας των υδάτων του λιμανιού με τα θαλάσσια ρεύματα, μέσω ενός διαμπερούς αγωγού που υπήρχε εκεί (γεφυράκι). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το λιμάνι του Γυθείου να προσομοιάζει πλέον με λίμνη, τα νερά του λιμανιού να παραμένουν στάσιμα, και η λεκάνη του να έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε βάλτο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης.   
Συμπληρωματικά, ο λάκωνας βουλευτής τόνισε ότι οι μαντεμένιες καλύπτρες που υπήρχαν στις εξόδους των υπονόμων με σκοπό να μεταφέρουν τα όμβρια ύδατα της πόλεως στο λιμάνι, έχουν από καιρό καταστραφεί, με αποτέλεσμα όλα τα στερεά απόβλητα που μεταφέρουν οι προαναφερθέντες χείμαρροι, να καταλήγουν στα νερά του λιμανιού. «Οι καλύπτρες αυτές λειτουργούσαν ως σιφώνια εμποδίζοντας τα στερεά απόβλητα (ξύλα, χόρτα, κλαδιά δέντρων) να επιπλέουν στην επιφάνεια του λιμανιού, δημιουργώντας αυτήν την άσχημη εικόνα που αντικρίζει σήμερα στο λιμάνι του Γυθείου ο επισκέπτης της πόλης, έπειτα από βροχόπτωση», δήλωσε ο κ. Δαβάκης.
Βάσει λοιπόν των ανωτέρω, ο κ. Δαβάκης έθεσε τα κάτωθι ερωτήματα στους αρμόδιους υπουργούς:
- Σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν, για να εκλείψει το φαινόμενο της έντονης δυσοσμίας που αναδύεται από το λιμάνι του Γυθείου, προκαλώντας έτσι τεράστια οικονομική καταστροφή στους  καταστηματάρχες της πόλης;
- Είναι δυνατόν ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, να επικρατεί αυτή η απαράδεκτη και επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία κατάσταση στο μεγαλύτερο λιμάνι της Λακωνίας, το ιστορικό Γύθειο, με τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν από τους κάδους των απορριμμάτων και την έντονη δυσοσμία να καθιστά ανέφικτη την προσέγγιση των επισκεπτών στην όμορφη παραλία του Γυθείου με τα παραδοσιακά ταβερνάκια; 
- Για ποιους λόγους δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση με την αποκομιδή των απορριμμάτων στο Γύθειο, έπειτα από τα συνεχή διαβήματα αγωνίας των τοπικών αρχών και των φορέων της πόλεως;
- Πότε πρόκειται να ολοκληρωθεί η εργολαβία του βιολογικού καθαρισμού του Γυθείου, οι εργασίες του οποίου έχουν καταστρέψει τμήματα της Εθνικής Οδού Σπάρτης-Γυθείου, καθιστώντας ιδιαίτερα επικίνδυνη την οδήγηση κατά την είσοδο στην πόλη;
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti