Ερώτηση Δαβάκη σε Μπατζελή

Κωλυσιεργία ΟΠΕΚΕΠΕ στις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων
Πέμπτη, 24 Ιούνιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ερώτηση Δαβάκη σε Μπατζελή

Ερώτηση προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Μπατζελή, κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης σχετικά με τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους λάκωνες κτηνοτρόφους.
Ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτήρισε ο κ. Δαβάκης την τρέχουσα περίοδο για τη χώρα μας, με τα εισοδήματα των πολιτών να μειώνονται δραματικά από την οικονομική κρίση, τον έλληνα αγρότη να ασφυκτιά με αφορμή τη μείωση της κατανάλωσης, τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων, αλλά και τις αυξήσεις στις τιμές των εφοδίων και των λιπασμάτων.
Επιπροσθέτως τόνισε ότι ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται μπροστά στην αδυναμία, αλλά και στην παντελή έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής αποτελεσμάτων εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Δαβάκης ανέφερε τα εξής:
«Δυστυχώς, ο αρμόδιος για τη διανομή των κοινοτικών ενισχύσεων οργανισμός της χώρας μας (ΟΠΕΚΕΠΕ), έχει καταστεί συνώνυμος με τις καθυστερήσεις και τις αλλεπάλληλες δυσκολίες που εγείρει συνέχεια, όσον αφορά την ταχύτητα της καταβολής των επιδοτήσεων, χωρίς να λαμβάνει τελικά υπόψη του, ότι η παρούσα χρονική συγκυρία τις καθιστά για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο περισσότερο απαιτητές και αναγκαίες παρά ποτέ.  
Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας και ιδιαίτερα της Λακωνίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις καθυστερήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, σχετικά με τη καταβολή της επιδότησής τους.
Ειδικότερα, η προωθούμενη διαδικασία χαρτογράφησης και ψηφιοποίησης των βοσκοτόπων, απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου, αφού κακώς προσδιορίζει ως δάσος, εκτάσεις αποτελούμενες κυρίως από θάμνους και πουρνάρια, στις οποίες μέχρι σήμερα επιτρεπόταν η βόσκηση. Αυτό σημαίνει, ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θεωρεί επιλέξιμες αυτές τις εκτάσεις, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας, χαρακτηριστικό παράδειγμα της οποίας είναι η μορφολογία της λακωνικής περιφέρειας. Η άποψη αυτή άλλωστε έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εκπεφρασμένη θέση του ΥΠΕΧΩΔΕ που θεωρεί επιλέξιμες όλες τις χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Το γεγονός αυτό έχει σαν άμεση συνέπεια τον κίνδυνο οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι να είναι μειωμένες εξαιτίας της μείωσης των θεωρούμενων μέχρι σήμερα επιλέξιμων χορτολιβαδικών εκτάσεων.
Αν και η κ. υπουργός πρόσφατα διαβεβαίωσε τους κτηνοτρόφους, πως σε ότι αφορά το 2009 οι βοσκότοποι που έχουν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ, έχουν θεωρηθεί επιλέξιμοι και συνεπώς δε χάνουν τις επιδοτήσεις τους, εντούτοις για το 2010 διευκρίνισε ότι έχει συγκροτηθεί μία ομάδα, που εξετάζει όλα τα αιτήματα των κτηνοτρόφων, έτσι ώστε να δοθεί μία ουσιαστική και τελική λύση στο πρόβλημα.
Προτείνουμε ως λύση σε αυτή τη κατάσταση, την πλήρη ευθυγράμμιση των απόψεων του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥΠΑΑΤ με αυτή του ΥΠΕΧΩΔΕ, για το τι θεωρείται επιλέξιμη γη, έτσι ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα υπέρ των κτηνοτρόφων και όχι σε βάρος τους».
Βάσει λοιπόν των ανωτέρω, ο λάκωνας βουλευτής ρώτησε την αρμόδια υπουργό:
- Πότε θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της ενίσχυσης της κτηνοτρόφους της Λακωνίας η οποία έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα;
- Πως προτίθεται να διευθετήσει το πρόβλημα που έχει προκύψει με την επιλεξιμότητα των εκτάσεων;
- Πότε θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2009 στο Νομό Λακωνίας;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti