Επιτακτική και άμεση η στελέχωση του αρχαιολογικού χώρου Γερακίου

Την εικόνα εγκατάλειψης και υποστελέχωσης του αρχαιολογικού χώρου Γερακίου από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, καταδεικνύει με ερώτησή του στη...
Πέμπτη, 15 Ιούλιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επιτακτική και άμεση η στελέχωση του αρχαιολογικού χώρου Γερακίου

Την εικόνα εγκατάλειψης και υποστελέχωσης του αρχαιολογικού χώρου Γερακίου από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, καταδεικνύει με ερώτησή του στη Βουλή ο λάκωνας βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Πολιτισμού της ΝΔ κ. Θανάσης Δαβάκης.
Σημειώνοντας τις επανειλημμένες εκκλήσεις τόσο του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γερακίου προς τον κ. Π. Γερουλάνο για βελτίωση της εικόνας που παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος της περιοχής, αλλά και της 5ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς και των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας, ο κ. Δαβάκης θέτει μία σειρά ερωτημάτων στον αρμόδιο υπουργό.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του λάκωνα βουλευτή έχει ως εξής:
«Με επιστολή του ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Γερακίου Λακωνίας ενημέρωσε στις 21/4 την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Γερακίου. Η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κατατάσσει τον αρχαιολογικό χώρο του Γερακίου, ως έναν από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους χώρους βυζαντινών αρχαιοτήτων στη Λακωνία. Μάλιστα, με αλλεπάλληλα έγραφα της προς την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ζητά τη στελέχωση του αρχαιολογικού χώρου του Γερακίου με μόνιμο προσωπικό φύλαξης, καθότι σήμερα υπηρετεί στο χώρο μόνο ένας μόνιμος φύλακας, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και δύο εποχικοί φύλακες, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στο τέλος του έτους.
Ωστόσο, το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει πράξει το παραμικρό για την βελτίωση της εικόνας που παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος του Γερακίου, αγνοώντας τις συνεχείς εκκλήσεις της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αλλά και της τοπικής κοινωνίας του Γερακίου.
Ο Εμποροεπαγγελματικός σύλλογος Γερακίου σε νέα του επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κατακρίνει δριμύτατα την πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Πολιτισμού για τις αρχαιότητες του Γερακίου, κατηγορώντας το ότι μ’ αυτόν τον τρόπο βάζει ταφόπλακα στις αρχαιότητές του, καθιστώντας τες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, έρημες, εγκαταλελειμμένες και απρόσιτες στους επισκέπτες.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει εκπονήσει σχετική μελέτη για την οργάνωση και τη βελτίωση επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και τη συντήρηση των μνημείων. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει τη συντήρηση και ανάδειξη αυθεντικών στοιχείων των μνημείων του χώρου, διαμόρφωση διαδρόμων περιήγησης, κατασκευή κτηρίου υποδοχής των επισκεπτών καθώς και την έκδοση σχετικού πληροφοριακού εντύπου».
Βάσει των ανωτέρω, ο κ. Δαβάκης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό, κ. Π. Γερουλάνο, αν η μελέτη, που έχει εκπονηθεί από την 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πρόκειται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς και ποιες θα είναι οι ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, για την άμεση στελέχωση του αρχαιολογικού χώρου, με εξειδικευμένο μόνιμο ή εποχιακό προσωπικό.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti