Βολές Δαβάκη για το πρόγραμμα του ΥΠΠΟ

Mayfair_Club
«Να αναδιοργανωθούν εκ βάθρων οι υπηρεσίες του υπουργείου»
Τετάρτη, 01 Δεκέμβριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Γενικόλογες χαρακτήρισε ο λάκωνας βουλευτής της ΝΔ κ. Θανάσης Δαβάκης τις ανακοινώσεις του υπουργού Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνου, αναφορικά με την παρουσίαση του προγράμματος του αρμόδιου υπουργείου για την αναβάθμιση των υπηρεσιών στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων.
 
«Ο κ. Γερουλάνος, μετά από μήνες σιωπής, αποφάσισε να προχωρήσει στην εξαγγελία διαφόρων παρεμβάσεων, οι οποίες αφορούν στη βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, προκειμένου να καταστούν πιο ελκυστικοί για τους επισκέπτες τους», σχολίασε ο λάκωνας βουλευτής, προσθέτοντας:
 
«Στην πρόταση αυτή, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

- Οι υποδομές των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων έχουν -κατ’ επανάληψη- καταγραφεί, καθώς έχει δημιουργηθεί μητρώο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι κατάλληλοι και διαθέτοντες τις προσήκουσες υποδομές χώροι και μουσεία, για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

- Είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν η πιλοτική εισαγωγή αυτομάτων συστημάτων έκδοσης εισιτηρίων και ξενάγησης, τόσο σε μουσεία, όσο και σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους (πχ Ολυμπία, Μυκήνες, Ακρόπολη).

- Η κατηγοριοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, σε βασικές, επιθυμητές και εξειδικευμένες, δεν είναι σαφές με ποια κριτήρια έγινε. Για παράδειγμα, γιατί είναι επιθυμητή και όχι βασική η ανάγκη ύπαρξης τουαλετών ΑΜΕΑ παντού;

- Ακόμη, προκαλεί απορίες η σχεδόν μονομερής σύνδεση των κατά τον υπουργό εξειδικευμένων υπηρεσιών, με την υποδομή υψηλής τεχνολογίας στους χώρους αυτούς. Μάλιστα, στο σημείο αυτό, εμφανίζεται μια υψηλή ετοιμότητα, όπως προκύπτει από την προαναγγελία σχετικού (άραγε διεθνούς;) διαγωνισμού μέσα στο Δεκέμβριο από το ΤΑΠ, ενώ την ίδια ετοιμότητα δεν επέδειξε το ΤΑΠ για να στελεχώσει έγκαιρα τις θέσεις των απολυμένων συμβασιούχων της θυγατρικής του (ΟΠΕΠ).

- Η απρογραμμάτιστη και ανοργάνωτη κατάργηση του ΟΠΕΠ, μολονότι είχε εξαγγελθεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους, έχει δημιουργήσει δυσαναπλήρωτα κενά στις υποδομές των μουσείων και φυσικά έχει προκαλέσει καθίζηση στα έσοδα από τα πωλητέα είδη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, τουλάχιστον μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου, εκμαγεία αρχαίων αντικειμένων μπορούσε να προμηθευθεί κανείς μόνον στο πωλητήριο της Ακροπόλεως.
 
Οι ανακοινώσεις του κ. υπουργού είναι γενικόλογες, δεν συγκεκριμενοποιούν τις διαθέσιμες πιστώσεις, ούτε τα προγράμματα, με τα οποία συνδέονται. Αντιθέτως, φαίνεται ότι ο κ. υπουργός παρέγραψε και παρέκαμψε την προεργασία, που είχε συντελεσθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και δεν αξιοποιεί (παρά μόνο ελάχιστες) τις υπάρχουσες μελέτες ωρίμανσης έργων, για την  εκπόνηση των οποίων δαπανήθηκαν χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων.
 
Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ δεν αναφέρεται στο οξύτατο πρόβλημα υποστέλεχωσης των υπηρεσιών του και δη των περιφερειακών, δηλαδή στο ποιοι θα κληθούν να υλοποιήσουν τα έργα που εξαγγέλλει.
 
Θεωρούμε, ότι στη σημερινή δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε είναι επιτακτική ανάγκη να αναδιοργανωθούν εκ βάθρων οι υπηρεσίες του υπουργείου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των πολιτών, να προαχθεί η επιχειρηματικότητα, αλλά και να προστατευθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως άλλωστε επιτάσσει και το Σύνταγμα της χώρας μας.
 
Η ενοποίηση υπηρεσιών, η θεσμοθέτηση ενός αξιοκρατικού συστήματος επιλογής προσωπικού (ανά τακτά και γνωστά διαστήματα), η υλοποίηση ενός αδιάβλητου συστήματος μετάθεσης και κινητικότητας των υπαλλήλων, θα συμβάλουν στη δύσκολη οικονομικώς συγκυρία,  στην ορθολογική και αποτελεσματική αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων και στην προβολή του πολιτιστικού μας αποθέματος».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος