Παρεμβάσεις Γρυπιώτη και πολιτών προς υπουργούς

Mayfair_Club
Πάγιο αίτημα η λειτουργία ΕΛΤΑ και ΔΟΥ Κροκεών
Τετάρτη, 01 Δεκέμβριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παρεμβάσεις Γρυπιώτη και πολιτών προς υπουργούς

Με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης επικοινώνησε ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Γιάννης Γρυπιώτης, μετά την ενημέρωση που είχε από φορείς και πολίτες των Κροκεών, για το επικείμενο «λουκέτο» δημόσιων υπηρεσιών στον οικείο δήμο.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα και τον αντίστοιχο υφυπουργό κ. Σπ. Βούγια, ο κ. Γρυπιώτης μεταφέρει το κλίμα δυσαρέσκειας και ανησυχίας που έχει δημιουργήσει στην τοπική κοινωνία το ενδεχόμενο κλεισίματος του υποκαταστήματος ΕΛΤΑ Κροκεών.
 
Εμμένοντας στο γεγονός ότι, είτε πρόκειται για φήμη είτε είναι πραγματικότητα, μια τέτοια απόφαση λαμβάνεται χωρίς ουσιαστικά να συνυπολογιστεί ο ανθρώπινος παράγοντας, σημειώνει πως η τοπική κοινότητα Κροκεών, στην οποία εδράζεται το συγκεκριμένο κατάστημα, αποτελεί κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα πόλο έλξης αρνητικού ενδιαφέροντος από την πλευρά της Πολιτείας.
 
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος αναφέρει ότι κατά τη γνώμη των υπηρεσιακών παραγόντων το κατάστημα των ΕΛΤΑ βρίσκεται στα πρόθυρα κλεισίματος και συνεχίζει την επιστολή του ως εξής:
 
«Ως εκλεγμένος δήμαρχος του νεοσύστατου Δήμου Ευρώτα, θα παρακαλούσα να μην επιτρέψετε μία τέτοια οδυνηρή για τους πολίτες και την περιοχή απόφαση. Εκφράζοντας το κοινό αίσθημα όχι μόνο των πολιτών και των φορέων των Κροκεών, αλλά το σύνολο των δημοτών του Δήμου Ευρώτα, πιστεύω ότι θα ανταποκριθείτε σε αυτό το δίκαιο αίτημα.
 
Η απρόσκοπτη λειτουργία του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ Κροκεών, όπως και όλων των δημόσιων υπηρεσιών, είναι δείγμα γραφής της συνεργασίας της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Θα ήταν άδικο και ταυτόχρονα οδυνηρό για όλους μας να ξεκινήσουμε την αυτοδιοικητική μας παρουσία με άγονες αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις.
 
Θέλουμε και επιθυμούμε τη συνεργασία με εμπιστοσύνη στις αρχές της εξυπηρέτησης των πολιτών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής».
 
Ωστόσο, οι έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί δεν προκύπτουν μόνο από τις φημολογίες που αφορούν στα ΕΛΤΑ, αλλά φουντώνουν όταν επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο «λουκέτου» και στη ΔΟΥ Κροκεών.
 
Ορμώμενος από τη κραυγή των πολιτών, ο Γ. Γρυπιώτης απέστειλε δεύτερο έγγραφο προς τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσέλα αλλά και το γενικό γραμματέα κ. Δημήτρη Γεωργακόπουλο, αναφορικά με τη λειτουργία της υπηρεσίας.
 
Προβαίνοντας σε ένα θετικό απολογισμό του έργου της ΔΟΥ, η οποία -όπως τονίζει- με το άρτια εκπαιδευμένο και προσοντούχο δυναμικό της, συμβάλλει ουσιαστικά τόσο στην εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και στα οικονομικά του κράτους, υπογραμμίζει ότι παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν εισηγήσεις για «λουκέτο», που απασχολούν επανειλημμένως τους υπηρεσιακούς της παράγοντες.
 
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Ευρώτα επισημαίνει στην επιστολή του:
 
«Είναι γνωστό ότι πρόκειται για την ιστορική ΔΟΥ της ευρύτερης περιοχής με απρόσκοπτη λειτουργία δεκαετιών. Πέραν της εξυπηρέτησης των πολιτών, εξυπηρετεί το σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών που λειτουργούν στις Κροκεές. Η σχέση του κράτους, της διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις σημερινές δύσκολες και επώδυνες συνθήκες, πρέπει να αποκτήσει λειτουργικά και αντιγραφειοκρατικά χαρακτηριστικά προς όφελος των πολιτών.
 
Στη βάση αυτή, ως εκλεγμένος δήμαρχος Ευρώτα, θα παρακαλούσα για την πολιτική σας βούληση, ώστε η ΔΟΥ Κροκεών να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.
 
Γνωρίζουν οι υπηρεσίες σας τη θετική συμβολή του έμψυχου δυναμικού της ΔΟΥ Κροκεών, όπως και τη θετική συμβολή στην ευρύτερη περιοχή.
 
Εκφράζοντας την κοινή επιθυμία και το δίκαιο αίτημα των κατοίκων των Κροκεών, αλλά και του συνόλου των πολιτών του Δήμου Ευρώτα, πιστεύω ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στη λειτουργία της ΔΟΥ Κροκεών».
 
Για το ίδιο θέμα, στον υπουργό Οικονομικών αλλά και στους βουλευτές και το νομάρχη Λακωνίας, απευθύνθηκαν ο Εμπορικός Σύλλογος Κροκεών, φορείς και πολίτες της περιοχής.
 
Σε επιστολή που υπογράφει ο κροκεάτης επιχειρηματίας κ. Ιωάννης Παναγάκος και την οποία κοινοποιεί εξάλλου στο γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αναφέρεται:
 
«Εδώ και αρκετά χρόνια, ανεξαρτήτως πολιτικής ηγεσίας, παρατηρείται μια συνεχής προσπάθεια να κλείσει η ΔΟΥ Κροκεών. Μια ΔΟΥ ιστορική, η οποία ιδρύθηκε το 1824 με διάταγμα του Ι. Καποδίστρια και έχει προσφέρει τα μέγιστα στους λάκωνες και στον ελληνισμό.
 
Με αφορμή την από 16/12/2009 επίσκεψη της διευθύντριας Οικονομικής Επιθεώρησης Πελοποννήσου στην ΔΟΥ Κροκεών, η οποία διακήρυττε δημοσίως μπροστά σε αρκετούς πολίτες που εκείνη την ώρα πραγματοποιούσαν τις συναλλαγές τους το άμεσο κλείσιμο της υπηρεσίας με τη σύμφωνη γνώμη των βουλευτών του νομού Λακωνίας, καθώς και της πολιτικής ηγεσίας, το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο.
 
Κύριοι, η ΔΟΥ  Κροκεών εκτός του ότι «βγάζει τα λεφτά της» είναι στρατηγικό σημείο για την ύπαρξη και βιωσιμότητα του τόπου μας. Το κλείσιμό της μας περιθωριοποιεί και μας εξαθλιώνει απόλυτα καθ’ όσον με τις καταθέσεις των εσόδων της εξασφαλίζει την λειτουργία της μοναδικής τράπεζας, με την αλληλογραφία της την ύπαρξη του τοπικού ΕΛΤΑ και με την ταμειακή της λειτουργία εξυπηρετεί το Ειρηνοδικείο, το ΚΤΕΟ, τον Δήμο Κροκεών, το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της ευρύτερης περιοχής, τα λογιστικά γραφεία, το συμβολαιογραφείο, το υποθηκοφυλακείο, καθώς και άλλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που επιβιώνουν χάρη στη λειτουργία της ΔΟΥ Κροκεών. Εμπορικές επιχειρήσεις και καφετέριες οφείλουν ένα μεγάλο μέρος του τζίρου τους στη λειτουργία της ΔΟΥ, όπως και των άλλων υπηρεσιών. Εξάλλου, ο κοινωνικός ρόλος των «μικρών» ΔΟΥ δεν μπορεί να αποτιμηθεί μόνο με οικονομικά μεγέθη αλλά με την ουσιαστική και καθοριστική συνεισφορά τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στην παραμελημένη από όλους επαρχία.
 
Το ερώτημα λοιπόν είναι αν τα λεγόμενα της κυρίας διευθύντρια εκφράζουν την πραγματικότητα, η οποία οδηγεί σε πλήρη μαρασμό την περιοχή μας.
 
Κύριε υπουργέ, κύριοι βουλευτές, όλες οι κινήσεις της μέχρι τώρα πολιτικής εξουσίας, διαχρονικά, έχουν στοχοποιήσει την αποδυνάμωση του τόπου μας υπέρ όμορων περιοχών.
 
Φτάνει πια!
Το κλείσιμο της ΔΥΟ Κροκεών μας οδηγεί σε αφανισμό. Αυτό επιθυμείτε;
Οι δημότες του Δήμου Κροκεών θα αντισταθούν!».


 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος