Καυτά θέματα του νομού σε συνέντευξη της Φ. Πατριανάκου

«Η Λακωνία πληρώνει το τίμημα των πολιτικών της επιλογών» Το αναπτυξιακό πρόβλημα της Λακωνίας, καθώς και το θέμα της δημιουργίας...
Πέμπτη, 07 Ιούλιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Καυτά θέματα του νομού σε συνέντευξη της Φ. Πατριανάκου

«Η Λακωνία πληρώνει το τίμημα των πολιτικών της επιλογών»
Το αναπτυξιακό πρόβλημα της Λακωνίας, καθώς και το θέμα της δημιουργίας αεροδρομίου στο νομό ανέπτυξε η πρώην βουλευτής Επικρατείας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελευθερία» και στο δημοσιογράφο κ. Γιάννη Σινάπη.
Συγκεκριμένα, ερωτώμενη για τα αίτια της υπανάπτυξης του νομού, καθώς και για τα αναγκαία κατά την άποψη της, αναπτυξιακά έργα που πρέπει να υλοποιηθούν στη Λακωνία, η πρώην βουλευτής Επικρατείας απάντησε, πως η Λακωνία είναι 5η σε ανάπτυξη μεταξύ των 5 νομών της Πελοποννήσου, 43η μεταξύ των 52 νομών της χώρας, ενώ από ολόκληρη την Πελοπόννησο επελέγη, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για το Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών, χωρίς λογική και δίχως να είναι νομός εισόδου ή εξόδου.

«Η Λακωνία πλήρωνε και πληρώνει ακόμα και σήμερα το τίμημα των πολιτικών της επιλογών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «ο νομός μας, έχει χαρακτηριστικά παραμεθορίου νομού όσον αφορά στη συγκριτική του απομόνωση ακόμα και από τους όμορους νομούς. “Γερνάει” και αδυνατεί να συγκρατήσει τη νεολαία του στα πάτρια εδάφη. Κατά συνέπεια υπάρχει άμεση ανάγκη αναδιάταξης της οργανωτικής, παραγωγικής και αναπτυξιακής του κατεύθυνσης».

Όσον αφορά στα απαραίτητα αναπτυξιακά έργα, η κ. Πατριανάκου πρότεινε τη δημιουργία νέων σύγχρονων οδικών χερσαίων αξόνων, προκειμένου να δεθεί οργανικά με τους όμορους νομούς, αλλά και την ανάπτυξη θαλάσσιων ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τους ισχυρότερους τουριστικούς προορισμούς του Αιγαίου, ώστε να αποτελέσει πύλη εισροής τουριστών στην Πελοπόννησο και εξαγωγής των προϊόντων της.

Παράλληλα, απαριθμώντας μερικά μόνο, όπως επισήμανε, έργα υποδομής υψηλής προστιθέμενης αξίας για την τουριστική και την αγροτική ανάπτυξη που πρέπει να υλοποιηθούν στο νομό, αναφέρθηκε στο αρχαιολογικό μουσείο, στο αεροδρόμιο, στις μαρίνες, στα μεγάλα αρδευτικά έργα, στα φράγματα, στις  αναπλάσεις, στις αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, καθώς και στα έργα προστασίας του μοναδικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Προτείνοντας δε, την επένδυση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, στις επώνυμες και διαφοροποιημένες υψηλής ποιότητας εξαγωγές, η κ. Πατριανάκου επεσήμανε, ότι αυτό το εγχείρημα απαιτεί εξειδικευμένη γνώση, αναβάθμιση υπηρεσιών, εταιρική συνέπεια, δικτύωση και οργανωμένη διασύνδεση με θεσμικούς υποστηρικτικούς θεσμούς.

Ιδιαίτερη μνεία στον τουρισμό ως πηγή ανάπτυξης και εσόδων, έκανε τέλος η πρώην βουλευτής Επικρατείας, θέτοντας ως στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε ετήσια βάση, υλοποιώντας επενδυτικά σχέδια υψηλής στάθμης τουριστικών μονάδων και οργανωμένης παραθεριστικής κατοικίας.

Μάλιστα, σε ερώτηση για το αεροδρόμιο της Σπάρτης και για το αν μπορούν να «σταθούν» τρία αεροδρόμια σε τόσο κοντινή απόσταση, δεδομένης και της ολοκλήρωσης των αυτοκινητοδρόμων στη νότια Πελοπόννησο, η κ. Πατριανάκου ανέφερε, πως παρά το γεγονός ότι το αεροδρόμιο της Σπάρτης αποτελεί πάγιο αίτημα των λακωνικού λαού από τη μεταπολίτευση, μικροπολιτικά συμφέροντα, διαγκωνισμοί ισχύος πολιτικών παραγόντων, κοντόφθαλμες αντιαναπτυξιακές πολιτικές και τοπικισμοί σε επίπεδο περιφέρειας, έχουν εμποδίσει την υλοποίηση του.

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο με εισήγηση του περιφερειάρχη αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη λειτουργία πολιτικού αεροδρομίου στην Αρκαδία. Χωρίς γραπτή εισήγηση, χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο, χωρίς εγκριτική εισήγηση της ΥΠΑ, χωρίς μελέτη βιωσιμότητας, χωρίς περιβαλλοντική μελέτη, χωρίς μελέτη καταλληλότητας, χωρίς μεθοδολογία πρόβλεψης επιβατικής και εμπορικής κίνησης, χωρίς συγκριτικές μελέτες καταλληλότητας με άλλους όμορους νομούς, αμφισβητώ την ορθότητα της απόφασης και τη βιωσιμότητα της λύσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στη βιωσιμότητα τριών αεροδρομίων στην Πελοπόννησο, η κ. Πατριανάκου δήλωσε πως δεν γνωρίζει την απάντηση, καθώς, όπως ανέφερε, δεν υπάρχει καμία σχετική μελέτη. «Στην Κρήτη επί παραδείγματι, σε ένα νομό, κατασκευάζεται και δεύτερο αεροδρόμιο και οι τέσσερις νομοί της θα έχουν 3 αεροδρόμια. Μπορώ όμως να γνωρίζω τι σημαίνει το αεροδρόμιο της Λακωνίας για τον τουρισμό και τη διακίνηση των προϊόντων της, όπως μπορούμε όλοι οι λάκωνες να γνωρίζουμε, ότι το 2013 ο αυτοκινητόδρομος μπορεί να φθάνει μέχρι τη Σπάρτη, αλλά για τη Μονεμβάσια θες άλλη μια ώρα και για την Ελαφόνησο άλλη 1 ½ ώρα, όταν από την Τρίπολη θέλεις 1 ¼ , για το Ελευθέριος Βενιζέλος» επεσήμανε.

Ολοκληρώνοντας την απάντηση της, η κ. Πατριανάκου υπενθύμισε πως Λακωνία δεν είναι μόνο η Σπάρτη, ενώ σημείωσε πως «είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου συνολικά, για την οργανική σύνδεση των νομών της, για ισόρροπη ανάπτυξη, για την επένδυση στον τουρισμό της, αλλά δεν δεχόμαστε άλλα τετελεσμένα. Γεωγραφικό και διοικητικό κέντρο η Αρκαδία, δεν σημαίνει “Πάρτα όλα”».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti