Πρόταση Φούρκα στο ΔΣ Σπάρτης για το αεροδρόμιο

• Χωροθετημένο και βιώσιμο στη Λακωνία • Να ζητηθεί από το Δήμο Σπάρτης η χρηματοδότηση μελέτης Πρόταση για συζήτηση του...
Τετάρτη, 14 Σεπτέμβριος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πρόταση Φούρκα στο ΔΣ Σπάρτης για το αεροδρόμιο

• Χωροθετημένο και βιώσιμο στη Λακωνία
• Να ζητηθεί από το Δήμο Σπάρτης η χρηματοδότηση μελέτης


Πρόταση για συζήτηση του θέματος «Μελέτη ανάπτυξης του νέου αεροδρομίου Σπάρτης-Λακωνίας»
κατέθεσε στον πρόεδρο του ΔΣ Σπάρτης ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σπάρτη Νέα Εποχή» κ. Κώστας Φούρκας.
Επισημαίνοντας την προ τριμήνου απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για ανάπτυξη Πολιτικού Αεροδρομίου στο ήδη υπάρχον στρατιωτικό της Τρίπολης, καθώς και την έγκριση χρηματοδότησης 25 εκατ. ευρώ για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ο κ. Φούρκας θέτει το εύλογο ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι με το αεροδρόμιο της Σπάρτης.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ενημερώνει πως η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε καταλήξει στη χωροθέτηση του αεροδρομίου, προχωρώντας παράλληλα και στη σύνταξη προμελέτης. Με βάση την προμελέτη αυτή, ο κ. Φούρκας προτείνει στο ΔΣ να ζητήσει από την περιφέρεια τη χρηματοδότηση και της οριστικής μελέτης.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της παράταξης «Σπάρτη Νέα Εποχή» αναφέρει:
«Πριν από τρεις περίπου μήνες το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε μια απόφαση ανάπτυξης Πολιτικού Αεροδρομίου στη θέση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης. Πριν από ένα μήνα, ακούσαμε τον περιφερειάρχη να ανακοινώνει χρηματοδότηση 25 εκ. ευρώ για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Και δημιουργείται το εύλογο ερώτημα : Τι γίνεται με το αεροδρόμιο της Σπάρτης;
Σε απάντηση του ανωτέρω ερωτήματος, σας αναφέρω τα πράγματα όπως έχουν και τα οποία είναι γνωστά μέσα από τα επίσημα έγγραφα και του αρμόδιου υπουργού και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που αφορούν στο αεροδρόμιο της Σπάρτης.
Και τα αναφέρω γιατί όπως προκύπτει, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το αεροδρόμιο της Τρίπολης είναι χωρίς αντίκρισμα, κάτι που αποδεικνύεται από τα ανωτέρω  έγγραφα.

Συγκεκριμένα σε ένα από τα αυτά, το με αριθμ.ΥΠΑ/Δ13/Α/33947/1743/21-09-06 έγγραφο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας  αναφέρονται επί λέξει:
“Η ΥΠΑ στο πλαίσιο της μέριμνας για την βελτίωση της αεροπορικής εξυπηρέτησης των νομών Αργολίδας και Αρκαδίας, ανέθεσε σχετική μελέτη σε εξωτερικό μελετητή, ώστε να εξετασθεί διεξοδικά η δυνατότητα χρησιμοποιήσεως του στρατιωτικού αεροδρομίου Τρίπολης για πολιτικές πτήσεις.
Επειδή το συμπέρασμα της μελέτης ήταν αρνητικό, η περιοχή θα πρέπει να εξυπηρετείται, κατά περίπτωση, από τα αεροδρόμια Αθηνών και Καλαμάτας και να επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή βελτίωση της επίγειας σύνδεσης με τα εν λόγω αεροδρόμια.
Η ΥΠΑ προτίθεται να αναθέσει την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή νέου αεροδρομίου στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης. Το αεροδρόμιο αυτό θα εξυπηρετήσει την αεροπορική κίνηση των νομών Λακωνίας και Αρκαδίας”.
Κατόπιν της γνωστοποίησης του ανωτέρω εγγράφου, ως ΝΑ αναλάβαμε πρωτοβουλίες που έχουν καταλήξει στην χωροθέτηση του αεροδρομίου και την σύνταξη της προμελέτης.
Συμπληρωματικά, σας γνωρίζω ότι υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας του αεροδρομίου Λακωνίας που έχει γίνει από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με επικεφαλής τον συγκοινωνιολόγο καθηγητή κ. Προφιλίδη Δημήτριο και είναι θετική για  λόγους που θα  αναφέρω κατά την συζήτηση στο ΔΣ.
Γι’ αυτό κ. πρόεδρε, παρακαλούμε το θέμα να συζητηθεί στο ΔΣ και να ζητήσουμε από την περιφέρεια να χρηματοδοτήσει την οριστική μελέτη του αεροδρομίου, βάσει της προμελέτης που ήδη υπάρχει και έχει συντάξει η ΥΠΑ.
Όσον αφορά στα οφέλη μιας τέτοιας επένδυσης στον τόπο μας, είναι γνωστά και θα τα αναπτύξουμε κατά την συζήτηση του θέματος στο ΔΣ».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti