Πληγές μετρά ο ξενοδοχειακός κλάδος στη Λακωνία

Αξιοποίηση των τουριστικών πλεονεκτημάτων το διακύβευμα
Τρίτη, 10 Απρίλιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πληγές μετρά ο ξενοδοχειακός κλάδος στη Λακωνία
Η άνιση μάχη που δίνει ο επιχειρηματικός κόσμος ενάντια στην οικονομική κρίση, οι ασφυκτικές συνθήκες επιβίωσης όλων των κλάδων της αγοράς, η αγωνία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων να παραμείνουν στη ζωή, η έλλειψη ρευστότητας, η εξοντωτική φορολόγηση, αλλά και μια σειρά από χρόνια προβλήματα που πλήττουν την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, ήταν τα βασικά θέματα που κυριάρχησαν στην 9η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4/4 στη φιλόξενη αίθουσα του ξενοδοχείου Sparta Inn στη Σπάρτη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο πρόεδρος της Αδελφοποιημένης Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος, καθώς επίσης και οι δημοσιογράφοι όλων σχεδόν των λακωνικών Μέσων Ενημέρωσης.
Με επιστολή-χαιρετισμό που απέστειλε προς τη γενική συνέλευση ο βουλευτής Λακωνίας κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, αναφέρθηκε στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και επεσήμανε τη χρησιμότητα της δημόσιας διαβούλευση μελών και φορέων με εκπροσώπους της ελληνικής Πολιτείας, προκειμένου να διαμορφωθούν ενέργειες και δράσεις με στόχο την ώθηση της αναγκαίας τουριστικής ανάπτυξης.
Στην εισήγηση του, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Δημήτρης Πολλάλης χαρακτήρισε το 2011 ως χρονιά «διπρόσωπη» αναφορικά με την εικόνα και τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού, η οποία εκ πρώτης όψεως παρέπεμπε σε μία καλή χρονιά, η αποτύπωσή όμως στα πραγματικά αποτελέσματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Λακωνίας διέφερε σημαντικά, καθιστώντας τη άκρως απογοητευτική.
Στη συνέχεια, ο κ. Πολλάλης αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη λειτουργία τους, επιχειρώντας, όπως τόνισε, σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον εξ αιτίας της δυσβάσταχτης φορολόγησης, των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών, του υψηλού κόστους σε βασικά είδη και παροχές, αλλά και του επιβεβλημένου λόγω κρίσης επανασχεδιασμού της τιμολογιακής πολιτικής, με νέες αναγκαστικά χαμηλότερες τιμές.
«Δυστυχώς όμως η Πολιτεία», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, «αντί να εφαρμόζει γενναίες αναπτυξιακές πολιτικές, επιμένει σε οριζόντια μέτρα λιτότητας που επιτείνουν την ύφεση, προκαλώντας την κατάρρευση της εσωτερικής τουριστικής αγοράς η οποία και αποτελεί τη βάση του τουριστικού προϊόντος της Λακωνίας.
Η μέχρι τώρα κατάσταση των κρατήσεων κινείται σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, προσδιορίζοντας έτσι, μια δύσκολή χρονιά, μια χρονιά κυριολεκτικά και μεταφορικά Last Minute».
Παραθέτοντας δε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, πανελλαδικά πωλούνται μέσω της ελληνικής και της διεθνούς κτηματαγοράς πάνω από 1.000 ξενοδοχεία, ενώ άλλα 500 είναι έτοιμα να βάλουν «λουκέτο», ο κ. Πολλάλης σημείωσε πως ο ξενοδοχειακός κλάδος μετράει τις αντοχές του και κυρίως τις απώλειες του.
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, ο πρόεδρος των λακώνων ξενοδόχων επεσήμανε πως οι ξενοδόχοι καλούνται να δημιουργήσουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης για τα χρόνια που έρχονται, αξιοποιώντας στο έπακρο τα δυνατά συγκριτικά τουριστικά πλεονεκτήματα, προκειμένου να βγουν όσο το δυνατό συντομότερα αλώβητοι από την κρίση.



ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti