Αθωώθηκαν ομόφωνα οι χειρουργοί Ν. Κρητικός και Ευστ. Ανεσίδης

Απαλλάχθηκαν από την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από ιατρική αμέλεια» - Τι αναφέρει ο συνήγορος υπεράσπισης Χρήστος Πλειώτας

Πέμπτη, 02 Μάιος 2019 18:39 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αθωώθηκαν ομόφωνα οι χειρουργοί Ν. Κρητικός και Ευστ. Ανεσίδης

Απόφαση-σταθμός θεωρείται η ομόφωνη αθώωση, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σπάρτης, των χειρουργών Νεοκλή Κρητικού (Νοσοκομείο Καλαμάτας) και Ευσταθίου Ανεσίδη (Νοσοκομείο Μολάων), που αντιμετώπιζαν την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από ιατρική αμέλεια», έπειτα από θάνατο ασθενούς,  τον Δεκέμβριο του 2013.

Μετά από μία μακρά ακροαματική διαδικασία, που έλαβε χώρα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σπάρτης και ξεκίνησε στις 22 Νοεμβρίου 2018 και μετά από επτά συνεδριάσεις, η απόφαση του Δικαστηρίου εκδόθηκε την Πέμπτη 2 Μαϊου 2019, με την απαγγελία της απόφασης των τριών δικαστών. «Πρόκειται για μία εξέχουσα απόφαση, η οποία διαθέτει μία πρωτοτυπία για τα δεδομένα του Πρωτοδικείου της Σπάρτης και καλύτερα για τα ποινικά μας χρονικά» αναφέρει ο -εκ των συνηγόρων των κατηγορουμένων- κ. Χρήστος Αντ. Πλειώτας, καθώς όπως διευκρινίζει «έκανε πράξη (σσ η απόφαση) το άρθρο 93 παρ. 3 του Συντάγματος, το οποίο επιβάλλει στους Έλληνες δικαστές να απαγγέλουν σε δημόσια συνεδρίαση την ποινική τους απόφαση, η οποία θα πρέπει να έχει ειδική και εμπεριστατωμένη δικαιολογία. Συνήθως, οι δικαστές μας έχουν μάθει σε ένα “ξερό” αθώος ή ένοχος”. Δεν δικαιολογούν διά ζώσης ή διά έδρας την απόφασή τους. Μας παραπέμπουν στην απόφαση που θα θεωρηθεί, αφού δακτυλογραφηθεί, σε μεταγενέστερο χρόνο». Όπως εξηγεί ο κ. Πλειώτας «στη συγκεκριμένη δίκη έγινε κάτι που, στα 28 χρόνια της ποινικής μου δικηγορίας, δεν είχα συναντήσει ξανά σε υποθέσεις ανάλογης βαρύτητας. Από έδρας απηγγέλθη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία της ομόφωνα αθωωτικής απόφασης για τους δύο αυτό εκλεκτούς επιστήμονες».

Πρόκειται για κατηγορία που είχε ασκηθεί εναντίον των δύο ιατρών για ανθρωποκτονία από ιατρική αμέλεια, μετά από θάνατο ασθενούς, ο οποίος έλαβε χώρα στις 30/12/2013 στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» των Αθηνών. Ο κ. Πλειώτας διευκρινίζει ότι «η κατηγορία αφορούσε τους εν λόγω ιατρούς, οι οποίοι είχαν διενεργήσει σε αρκετά πρωθύστερο χρόνο από τον θάνατο (στις 30/9/2013) μία καθ’ όλα επιτυχημένη λαπαροσκοπική επέμβαση χολοκυστεκτομής και στη συνέχεια περιέθαλψαν την ασθενή, μετά από μία επιπλοκή που παρουσίασε, έως τις 14/10/2013, οπότε και διεκομίσθη -μερίμνει των ιατρών-  από τη Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων στο Νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”, όπου και κατέληξε».

«Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σπάρτης, μετά από σύμφωνη Εισαγγελική πρόταση, η οποία ήταν απαλλακτική για τον κ. Κρητικό και -κατά το πλείστον απαλλακτική- για τον κ. Ανεσίδη κατέληξε ότι οι δύο ιατροί είναι αθώοι. Ακούσαμε να λέγεται ότι οι δύο ιατροί δεν έφεραν καμία ευθύνη για τον θάνατο της ασθενούς, διότι ο θάνατος ήταν απότοκος επιπλοκής -και συγκεκριμένα οξείας παγκρεατίτιδας- που δεν είχε να κάνει με το πρώτο χειρουργείο της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής, η οποία όπως αναφέρθηκε έγινε υπό τους ενδεδειγμένους κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Επίσης, ακούσαμε ότι και κατά το μετεγχειρητικό στάδιο, οι δύο ιατροί κατέβαλαν κάθε προσπάθεια -ως όφειλαν- προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την οξεία επιπλοκή» υπογραμμίζει ο κ. Πλειώτας.

Δείτε παρακάτω όλα όσα είπε ο Χρήστος Πλειώτας στον Τάκη Κούρο

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti