«Ναι» από το Δημοτικό Συμβούλιο στη λαϊκή σε Ν. Κόσμο και Λάκκα

ΕΑΣ Λακωνίας | ΟΣΔΕ 2019

Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση του συμβουλίου από παραγωγούς και κατοίκους - Χαιρετίζει την απόφαση με ενθουσιώδη ανακοίνωση της Επιτροπής Κατοίκων Ν. Κόσμου-Ψυχικού

Παρασκευή, 07 Δεκέμβριος 2018 14:19 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ναι» από το Δημοτικό Συμβούλιο στη λαϊκή σε Ν. Κόσμο και Λάκκα

Μετά από μια μαραθώνια όσο και «θυελλώδη» συνεδρίαση, που διεξήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης (6/12), το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης έδωσε «πράσινο φως» -κατά πλειοψηφία- στη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της Τετάρτης στις συνοικίες Ν. Κόσμου και Λάκκας. Πάντως, τον τελικό λόγο θα έχει η ειδική Επιτροπή Διαβούλευσης που θα γνωμοδοτήσει θετικά ή αρνητικά για τη μετακίνηση της λαϊκής.

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα, η συζήτηση διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, με τους υπέρμαχους, όσο και τους διαφωνούντες της μεταφοράς της λαϊκής να εκθέτουν τα δικά τους επιχειρήματα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών νομού Λακωνίας, κ. Σταύρος Λιακάκος, μεταξύ άλλων εξέφρασε τη διαφωνία των εμπόρων της λαϊκής στο ενδεχόμενο της μεταφοράς, παραθέτοντας σειρά λόγων που θα απορρυθμίσουν την εμπορική δραστηριότητα τους. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι «αν σήμερα βγάζουμε 200 ευρώ, στις νέες γειτονιές (σσ Ν. Κόσμο-Λάκκα), είναι ζήτημα εάν θα έχουμε έσοδα 50 ευρώ…».

Στο πλευρό των παραγωγών-εμπόρων της λαϊκής και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, κ. Παναγιώτης Φλώρος, ο οποίος επεσήμανε ότι «οι έμποροι βρίσκονται στα όρια τους. Πολλοί θα πάνε φυλακή λόγω χρεών. Η απόφαση αυτή θα είναι καταδικαστική για εκείνους… Εάν μετακινήσετε τη λαϊκή, κανένας δεν θα ξέρει που θα γίνεται την Τετάρτη και που το Σάββατο… Έχουν αντιληφθεί οι κάτοικοι τί θα συμβαίνει στην περιοχή τους με τους συμπαθείς Ρομά ή με τους πάγκους που θα στήνονται μπροστά από τα σπίτια τους;». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «οι μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες τρίβουν τα χέρια τους με αυτή την κίνηση… Συμμερίζομαι την πρόταση να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη και άλλες περιοχές, αλλά θεωρώ πρόχειρη τη συγκεκριμένη κίνηση…».

Ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου  Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών νομού Λακωνίας, κ. Στέφανος Βρεττάκος, επεσήμανε ότι «οι παραγωγοί της λαϊκής προσφέρουν το καλύτερο προϊόν προς όφελος των καταναλωτών. Δεν μπορώ να κατανοήσω τι θα προσφέρει η μετακίνηση της λαϊκής στις γειτονιές… Στον Ν. Κόσμο δεν υπάρχουν ούτε χημικές τουαλέτες… Δεν υπάρχει Νόμος που να αναφέρει περί μεταφερόμενης λαϊκής… Το καλύτερο θα ήταν η παραμονή στον χώρο όπου φιλοξενείται τώρα και η αναβάθμισή του χώρου».

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος των κατοίκων Ν. Κόσμου-Ψυχικού, κ. Ευάγγελος Μητράκος, υπεραμύνθηκε της πρότασης για μεταφορά της λαϊκής σε Ν. Κόσμο-Λάκκα, τονίζοντας ότι «ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης πρέπει να απαλλαγεί από το σύνδρομο 10ετιών που υπαγορεύει ότι: “Εμείς διοικούμε την πόλη”. Έμποροι δεν υπάρχουν μόνο στο κέντρο». Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση εκπροσώπου των κατοίκων της Λάκκας, ο οποίος απευθυνόμενος στους παραγωγούς, υποστήριξε ότι μόνο οφέλη θα έχουν από τη μεταφορά της λαϊκής στις γειτονιές.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, με την πλειοψηφία της παράταξης της πλειοψηφίας να τάσσεται υπέρ της μεταφοράς, σε αντίθεση με τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης (μείζονα και ελάσσονα) που ζήτησαν αναβολή στη λήψη απόφασης.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έπεσε στο «τραπέζι» και η πρόταση για δημιουργία νέας λαϊκής αγοράς -σε περιοχή εκτός του κέντρου- σε χώρο που θα είναι στεγασμένος και θα πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές. Μάλιστα, υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης τάχθηκε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπύρος Μοιράγιας.

Κάτοικοι Ν. Κόσμου:
«Η απόφαση αποτελεί μια καινοτόμο
και τολμηρή αυτοδιοικητική πράξη»
Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κατοίκων Ν. Κόσμου – Ψυχικού  για τη διεκδίκηση της λαϊκής αγοράς της Τετάρτης αναφέρει τα εξής:

«Οι κάτοικοι του Ν. Κόσμου-Ψυχικού Σπάρτης χαιρετίζουν με ενθουσιασμό τη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης (6-12-2018) για την μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης στις συνοικίες Ν. Κόσμου και Λάκκας.

Η απόφαση αυτή έρχεται να εκπληρώσει, με συνέπεια κι ευθύνη, την προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου Βαγγέλη Βαλιώτη και να ικανοποιήσει ένα χρόνιο, πάγιο  και δίκαιο αίτημα δυο μεγάλων λαϊκών συνοικιών της πόλης.

Η μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης στις συνοικίες  αποτελεί μια καινοτόμο και τολμηρή αυτοδιοικητική πράξη, η οποία θα εξυπηρετήσει τις χιλιάδες κατοίκων των περιοχών αυτών, θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση σε δυο παραμελημένες και υποβαθμισμένες λαϊκές συνοικίες, θα δώσει τη  δυνατότητα στο σύνολο των κατοίκων της πόλης να ψωνίζουν στη  Λαϊκή της Τετάρτης χωρίς προβλήματα, με άνεση και χωρίς άγχος, θα αποσυμφορήσει το κέντρο της πόλης και θα αναπτύξει την εμπορική  του κίνηση, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των κατοίκων ενώ, μαζί με άλλες παράλληλες δράσεις, θα συντελέσει στη συνολική ανάπτυξη της πόλης, η οποία, δυστυχώς, λόγω της χρόνιας προσκόλλησής της στα άκρα του συντηρητισμού βρίσκεται (από πλευράς ανάπτυξης) στις τελευταίες θέσεις πανελλαδικά.

Οι κάτοικοι του Ν. Κόσμου – Ψυχικού (όπως και της Λάκκας)  αισθάνονται πικρία για την αρνητική ψήφο της μείζονος αντιπολίτευσης και για το «παρών» της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπως επίσης για την “πολεμική” των προέδρων του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης  και  του Συλλόγου  Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών νομού Λακωνίας, επειδή οι κάτοικοι των συνοικιών τόλμησαν να ζητήσουν ισότιμη μεταχείριση και μερίδιο από την πίτα, στην παραγωγή της οποία συντελούν κι εκείνοι.   

Ευτυχώς, ζούμε σε μια πολιτεία δημοκρατική,  η οποία έχει τις θεσμικές εκείνες διαδικασίες που χρειάζονται για να παίρνονται αποφάσεις, αλλά και για να καταλογίζονται και να επιμερίζονται δίκαια οι ευθύνες, πολιτικές και άλλες».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

newbanner
newbanner2
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος