Ένα «ταξίδι» γευσιγνωσίας για Πολωνούς σεφ στη Δυτ. Μάνη! (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Κορυφαίοι επαγγελματίες επισκέφθηκαν παραδοσιακό ελαιοτριβείο

Σάββατο, 24 Νοέμβριος 2018 10:34 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ένα «ταξίδι» γευσιγνωσίας για Πολωνούς σεφ στη Δυτ. Μάνη! (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Οι elite chef της Πολωνίας επισκέφτηκαν στις 16 Νοεμβρίου το παραδοσιακό ελαιουργείο του Γιώργου Σκαρπαλέζου, που βρίσκεται σ’ ένα μικρό οικισμό του Δήμου Δυτικής Μάνης, την Μάλτα.

Κύριος λόγος της επίσκεψης των Πολωνών chef ήταν να ενημερωθούν και να παρακολουθήσου την παραδοσιακή μέθοδο επεξεργασίας του ελαιοκάρπου, μαγειρεύοντας με το φρέσκο μανιάτικο ελαιόλαδο.

Το λάδι, η σφέλα, το μανιάτικο αλάτι, η ρίγανη, τα σύκα και το καψαλιστό ψωμί κυριάρχησαν στο τραπέζι. Άναψαν το τζάκι, καρβούδισαν ψωμί και απόλαυσαν το φρέσκο μανιάτικο ελαιόλαδο.

Ο επικεφαλής των chef της Πολωνίας, κ. Παράσχος Αξιώτης, ήταν αυτός που τους έφερε σε επαφή με την παράδοση της Μάνης, βαδίζοντας στα «μονοπάτια» των γεύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι elite chef της Πολωνίας είχαν ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων στη Δυτική Μάνη και την Καλαμάτα, προβάλλοντας την πολωνική και την ελληνική κουζίνα σε συνδυασμό με την παράδοση και την ποιότητα.

Ο επικεφαλής της ομάδας κ. Παράσχος Αξιώτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Κάθε μέρα έχουν ένα πρόγραμμα γεμάτο που πρέπει να δείξουν την τεχνική τους, αλλά πώς με δικά μας προϊόντα με τη δικιά τους τεχνική, μόνο Ελληνικά και Καλαματιανά προϊόντα… Πρέπει να ανοίγουμε πάντα το σεντούκι της γιαγιάς και να βγάζουμε από μέσα κάτι”… Το σεντούκι της γιαγιάς πρέπει ν’ ανοίγει κάθε μέρα…”

Όπως ήταν αναμενόμενο οι elite chef της Πολωνίας ήταν ενθουσιασμένοι από την επίσκεψη τους στο παραδοσιακό ελαιουργείο, ευχαριστώντας τον ιδιοκτήτη του ελαιουργείου κ. Γιώργο Σκαρπαλέζο και την κόρη του κ. Χριστίνα Σκαρπαλέζου.  

Ακολούθησε εκτενής περιγραφή της επεξεργασίας του καρπού της ελιάς η οποία γίνεται με μυλόπετρες, λιθάρια και πιεστήριο στο παραδοσιακό ελαιουργείο του Γ. Σκαρπαλέζου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ελαιόλαδο να διατηρεί όλα τα ωφέλιμα στοιχεία του και τις βιταμίνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελαιοτριβείο του Γ. Σκαρπαλέζου είναι πιθανόν σήμερα το μοναδικό παραδοσιακό εν λειτουργία στην Ελλάδα. Το ελαιουργείο είναι μια παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση με ιστορία τεσσάρων γενιών από τη λειτουργία του. Εδώ και 200 χρόνια το ελαιοτριβείο παράγει το εξαιρετικής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο των οικογενειών της περιοχής του Κάμπου Αβίας και της ευρύτερης περιοχής.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ερχόταν ο εισπράκτορας των Τούρκων, Μαυρίκος, από τον  Πύργο του διπλανού λόφου για να παραλάβει “τον φόρο της Δεκάτης” ζυγίζοντας τα προϊόντα με το καντάρι το οποίο υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Από τότε δεν έπαψε να λειτουργεί έως και σήμερα. Η διαφορά είναι ότι τότε τα μηχανήματα χειριζόντουσαν με τα χέρια ή με το άλογο ενώ σήμερα τα κινεί το ηλεκτρικό. Η διαδικασία όμως παραμένει η ίδια  με κάποιες αναπόφευκτες τροποποιήσεις που το καθιστούν λειτουργικότερο και αναδεικνύουν την δύναμη και την ομορφιά του. Σήμερα η οικογένεια «Σκαρπαλέζου» παράγει, επιλέγει για το αγοραστικό κοινό το άριστης ποιότητος εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με τις πλούσιες θρεπτικές ουσίες, το τέλειο άρωμα και τη φρουκτώδη γεύση του φρέσκου και υγιούς καρπού ελιάς. Στις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις επιλέγει και τυποποιεί για το απαιτητικό αγοραστικό κοινό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Σκοπός είναι η εξασφάλιση των ιδανικών συνθηκών προφύλαξης και συντήρησης του ελαιολάδου ώστε να παραμείνουν αναλλοίωτα τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Η οικογένεια «Σκαρπαλέζου» έχει συνδέσει το όνομά της με την παραγωγή ελαιόλαδου εδώ και 200 χρόνια, διατηρώντας την παράδοση και την ποιότητα του ελαιολάδου.

Παράδοση και ποιότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που δίνουν στο ελαιόλαδο προστιθέμενη αξία.. Ένας από τους κύριους άξονες ανάπτυξης της Ανατολικής και της Δυτικής Μάνης είναι η παραγωγή του ελαιόλαδου και η εμπορευματοποίησή του, διότι η εγχώρια και η παγκόσμια αγορά κινείται στην αναζήτηση της ποιότητας και της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων.  Η αγορά του ελαιολάδου έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο αποτελεί, όχι μόνο υγιεινή τροφή, αλλά προστατεύει τον οργανισμό από πληθώρα ασθενειών.

Εν κατακλείδι «Ο υγρός χρυσός της Μάνης» πρέπει να αποκτήσει τη θέση που του ταιριάζει στο «χρηματιστήριο» της διατροφής και της υγείας.

Δείτε παρακάτω video

Ρεπορτάζ: Ελένη Τζανετάκου
Φωτο-video: MANINEWS

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti