Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα το κτίριο Μπασουράκου στη Σκάλα! (ΦΩΤΟ)

Με στόχο τη βιοκλιματική αποκατάσταση και τη μετατροπή του σε πολυχώρο - Αναλυτικά ο σχεδιασμός

Τρίτη, 20 Νοέμβριος 2018 14:19 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα το κτίριο Μπασουράκου στη Σκάλα! (ΦΩΤΟ)

Τα καλά νέα για την βιοκλιματική αποκατάσταση και μετατροπή σε πολυχώρο, του κτιρίου Μπασουράκου στη Σκάλα, ήρθαν δέκα -περίπου- μήνες μετά την υποβολή πρότασης του Δ. Ευρώτα στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης εντάσσεται -με επιλέξιμη δαπάνη 2.500.000 ευρώ-  σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα η «Βιοκλιματική Αποκατάσταση του Κτιρίου Μπασουράκου – Πολυχώρος».

Σύμφωνα με τη μελέτη, το κτίριο (όπου άλλοτε στεγαζόταν το αποφλοιωτήριο της Σκάλας) προβλέπεται να μετατραπεί σε έναν πολυχώρο που θα  απαρτίζεται από αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα εκθέσεων αγροτικών προϊόντων και εξοπλισμού και χώρους γραφείων. Με απόφασή του από το 2013, το Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα (επί δημαρχίας Ι. Γρυπιώτη) είχε εγκρίνει την οριστική μελέτη του έργου, η οποία υλοποιήθηκε κι ολοκληρώθηκε από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Υπηρεσία Δόμησης και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ευρώτα σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα-Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ.

Με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη, ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Ευρώτα, κ. Ηλίας Παναγιωτακάκος, επισημαίνει τα εξής: «Υπενθυμίζω ότι η αρχιτεκτονική μελέτη είναι πολυβραβευμένο έργο. Το αποτέλεσμα είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας, κυρίως όμως, αποτελεί πρωτοβουλία και δικαίωση της προγραμματικής δέσμευσης του τέως δημάρχου Ευρώτα κ. Γιάννη Γρυπιώτη.

Με τις δέουσες ευχαριστίες στο αρμόδιο Υπουργείο και σε όλους όσους εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, τώρα αρχίζει η δύσκολη προσπάθεια της υλοποίησης! Με συλλογική και διαχρονική προσπάθεια έρχονται αποτελέσματα. Ας το έχουμε όλοι υπόψη μας!»

Ο σχεδιασμός
Από το buildinggreen.gr διαβάζουμε τα παρακάτω για τον σχεδιασμό του έργου:

Το κτίριο Μπασουράκου είναι ένα ιστορικό βιομηχανικό κτίριο, πετρόκτιστο, με ενδιάμεσα πατώματα από σκυρόδεμα και ξύλινες στέγες. Το κτίριο, ως υφίσταται, είναι αποτέλεσμα αρκετών μεταγενέστερων μετατροπών, που επηρεάζουν την εικόνα του και εν μέρει τη δομή του. Προτείνεται η μετατροπή του σε κέντρο πολλαπλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνοντας χρήσεις, που ορίστηκαν με διαβούλευση και συνεργασία, αναγκαίες για την τοπική κοινωνία.

Το project διακρίθηκε με το ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινου Κτιρίου Ολοκληρωμένου Ενεργειακού Σχεδιασμού (GB ID Award) το οποίο απονέμεται στα πλαίσια του προγράμματος Green Building και του ευρωπαϊκού προγράμματος MaTrID (Market transformation towards nearly zero energy buildings through widespread use of integrated energy design) που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Intelligent Energy Europe (IEE).

Κοινοί στόχοι, αρχές του σχεδιασμού
- Απλότητα στην αισθητική και τη λειτουργικότητα
- Σεβασμός προς τους φυσικούς πόρους και την τοπική βιοποικιλότητα
- Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος
-  Ενεργειακή Απόδοση
- Θερμική και οπτική άνεση
- Φυσικός φωτισμός και αερισμός
- Χρήση υλικών υψηλής απόδοσης, φιλικών προς το περιβάλλον.

Οι προτεινόμενες κύριες χρήσεις και τα γενικά ωφέλιμα εμβαδά τους είναι οι εξής:
-  Lobby κεντρικής εισόδου 78,69 τ.μ., στο ισόγειο
- Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (συνεδριάσεις – συνεστιάσεις) 178,25 τ.μ, στον όροφο
- Αίθουσα πολιτιστικών και συνεδριακών δραστηριοτήτων σε δυο στάθμες
- Πλατεία 181,94 τ.μ., στο ισόγειο, εξώστης 77,21 τ.μ., (νέο τμήμα), στον όροφο κτιρίου
- Foyer αίθουσας πολιτιστικών και συνεδριακών δραστηριοτήτων 57,06 τ.μ., σε     τμήμα του ισογείου του κτιρίου
- Αίθουσα εκθέσεων αγροτικών προϊόντων και εξοπλισμού 161,44 τ.μ., στο  ισόγειο
- Lobby εισόδου εκθεσιακού χώρου, 45,76 τ.μ., σε τμήμα του ισογείου
- Αναψυκτήριο, 118,31 τ.μ στο ισόγειο, με εσωτερικό εξώστη 38,36 τ.μ (νέα κατασκευή)
- Γραφεία και αποθήκες συνολικά στο ισόγειο
- Δυο κλιμακοστάσια με ανελκυστήρες και στις άκρες του κεντρικού διώροφου τμήματος
- Χώροι υγιεινής, βοηθητικοί χώροι, χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων και δεξαμενής νερού για την πυρόσβεση σε υπόγειο, εκτός περιγράμματος κτιρίου.

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων: Είναι δυνατόν να φιλοξενεί συνελεύσεις, αλλά και συνεστιάσεις εξυπηρετούμενη από ένα βοηθητικό χώρο και αποθήκες σε δυο στάθμες. Για την πρόσβαση και την εκτόνωση της αίθουσας αυτής, που θα είναι από τους πλέον εντυπωσιακούς χώρους του συγκροτήματος (λόγω διαστάσεων και μεγέθους στέγης) και θα έχει αρκετά μεγάλο πληθυσμό θα κατασκευαστούν δυο νέα κλιμακοστάσια με ανελκυστήρες.

Αίθουσα εκθέσεων αγροτικών προϊόντων και εξοπλισμού: Το κύριο θέμα της μόνιμης αλλά και των περιοδικών εκθέσεων είναι η αγροτική ζωή. Οι εκθέσεις θα έχουν ιστορικό, ενημερωτικό, αλλά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Η Αίθουσα αυτή μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από το υπόλοιπο συγκρότημα, διότι έχει ανεξάρτητη, δική της είσοδο και foyer. Οι εκθέσεις μπορούν να επεκτείνονται στον υπαίθριο χώρο στη βόρεια πλευρά της αίθουσας, με κάποια μόνιμα αντικείμενα – αντίκες, που έχουν και αισθητική αξία και ταυτόχρονα αποτελούν μαρτυρία παλαιών τεχνικών.

Αίθουσα πολιτιστικών και συνεδριακών δραστηριοτήτων: Τοποθετείται στο τμήμα του υπάρχοντος κτιρίου, του οποίου έχει καταρρεύσει η στέγη. Δίνεται έτσι η δυνατότητα για μια νέα κατασκευή, στατικά ανεξάρτητη, αίθουσας με εξώστη, με αυξημένες απαιτήσεις ύψους, συνολικής δυναμικότητας 250 ατόμων, που είναι δυνατόν να φιλοξενεί συνέδρια αλλά και ως παραστάσεις και επωφελείται λειτουργικά, από την γειτνίαση με το αναψυκτήριο.

Αναψυκτήριο: Προστίθεται ανοικτός εξώστης, στατικά ανεξάρτητος, με χαλύβδινη κατασκευή. Κάτω από τον εξώστη κατασκευάζονται βοηθητικοί χώροι αποθηκών και W.C. ΑΜΕΑ, και πάνω ένα ακόμα συγκρότημα W.C., που εξυπηρετούν πέραν των χρηστών του αναψυκτηρίου και τους χρήστες της Αίθουσας Πολιτιστικών και Συνεδριακών Δραστηριοτήτων.

Σχετικά με την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και παθητικών συστημάτων επισημαίνονται:
- Εγκατάσταση συστήματος γεωθερμίας στον περιβάλλοντα χώρο
- Φωτοβολταϊκά στις στέγες που δεν σκιάζονται και οργανική σύνδεσή τους με τις κατασκευές του κτιρίου. Χρήση φωτοβολταϊκών υαλοπινάκων σε στέγαστρα του κτιρίου προς τον νότο
- Πράσινη στέγη, όπου προτείνεται δώμα
- Φυτεύσεις στον περιβάλλοντα χώρο, με καρποφόρα δέντρα και είδη της τοπικής χλωρίδας, έτσι ώστε το μικροκλίμα να εξυπηρετεί τη βιοποικιλότητα

Η διατήρηση της υφιστάμενης ιστορικής κατασκευής του κτιρίου, όπου χρησιμοποιούνται κυρίως φυσικά υλικά (πέτρα, ξύλο) υποβοηθά τη βιωσιμότητα.

Η απόφαση του Υπουργείου
Η απόφαση ένταξης της πράξης «ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΠΑΣΟΥΡΑΚΟΥ. ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΣΚΑΛΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ – ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΓΟΥ» στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), έχει ως εξής:

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΑΞΗΣ
1.Κωδικός Πράξης/MIS (ΟΠΣ): 5021515
2.Δικαιούχος: ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ
3.Κωδικός Δικαιούχου: 40130194

4.Φυσικό αντικείμενο της πράξης:
H προτεινόμενη πράξη αφορά στην βιοκλιματική αποκατάσταση του κτιρίου «Μπασουράκου» που βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλεως Σκάλας και την μετατροπή του σε πολυχώρο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή (ανάπτυξη κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και δράσεων προβολής και προώθησης). Το κτίριο Μπασουράκου είναι ένα βιομηχανικό κτίριο, πετρόκτιστο, με ενδιάμεσα πατώματα από σκυρόδεμα και ξύλινες στέγες, μέσα στον αστικό ιστό της Δ.Ε. Σκάλας, σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία της πόλης και τα δημόσια κτίρια της. Το κτίριο, ως υφίσταται, είναι αποτέλεσμα αρκετών μεταγενέστερων μετατροπών, που επηρεάζουν την εικόνα του και εν μέρει την δομή του. Στο εγκεκριμένο πολεοδομικό Σχέδιο (ΦΕΚ 241Δ'/18.03.1987), το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος του, έχει χαρακτηριστεί «Χώρος Πολιτιστικού Κέντρου». Η έκταση του γηπέδου σήμερα είναι 3.181,50 τ.μ. αλλά, λόγω της εφαρμογής του Σχεδίου Πόλεως θα υπάρξει ρυμοτόμηση και το τελικό εμβαδό του θα είναι 2.693,65 τ.μ.. Με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις προβλέπονται οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου και τη χρησιμοποίησή του ως πολυχώρο Πολιτιστικών και Κοινωνικών Δραστηριοτήτων. Θα δημιουργηθεί μία αίθουσα εκθέσεων αγροτικών προϊόντων και εξοπλισμού, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου), μία αίθουσα υποδοχής, κυλικείο, χώροι γραφείων, χώροι υγιεινής κλπ. Η πρόταση Αποκατάστασης του κτιρίου Μπασουράκου στη Σκάλα Λακωνίας αφορά ένα σύνολο 944,50 m2 δομημένης επιφάνειας (μικτή επιφάνεια με υφιστάμενες και νέες εξωτερικές τοιχοποιίες).

5. Παραδοτέα πράξης:
Υποέργο 1: «Σχέδιο Δράσης Βιοκλιματικής Αποκατάστασης Κτιρίου Μπασουράκου.Πολυχώρος Σκάλας Λακωνίας – Περιοχή Έργου» Ένα κτίριο λειτουργικό και βιώσιμο με τις κατάλληλες υποδομές για τη χρήση του ως πολυχώρος για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή (ανάπτυξη κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και δράσεων προβολής και προώθησης). Υποέργο 2: «Τεχνικός Σύμβουλος» Αντικείμενο του Τεχνικού Συμβούλου αποτελεί η υποστήριξη του Δήμου Ευρώτα με εξειδικευμένες υπηρεσίες που αφορούν στην υποστήριξη της υλοποίησης του Υποέργου 1 της Πράξης με τίτλο: «Σχέδιο Δράσης Βιοκλιματικής Αποκατάστασης Κτιρίου Μπασουράκου. Πολυχώρος Σκάλας Λακωνίας – Περιοχή Έργου», μέσω Τριμηνιαίων Εκθέσεων Αναφοράς στις οποίες θα αναφέρονται όλες οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Ανάδοχο στο πλαίσιο της Πράξης. Ειδικότερα, αντικείμενα του Τεχνικού Συμβούλου αποτελούν:
α. Η υποστήριξη του Δήμου Ευρώτα στην εξεύρεση σχετικών τεχνικών λύσεων που θα ανακύψουν με τον Ανάδοχο κατά την υλοποίηση των εργασιών του Υποέργου 1.
β. Η υποστήριξη του Δήμου Ευρώτα στην παρακολούθηση και στον έλεγχο της υλοποίησης του Υποέργου 1
γ. Η υποστήριξη του Δήμου Ευρώτα στην εξειδίκευση της μελέτης βιωσιμότητας για την εφαρμογή της μετά από την υλοποίηση του έργου (Κανονισμός λειτουργίας και διαχείρισης του έργου). δ. Η διατύπωση ενός ολοκληρωμένου/ επιχειρησιακού σχεδίου Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) Κωδικός ΟΠΣ: 5021515 (Κωδ. Απόφασης:5890) για την εφαρμογή ενός επικοινωνιακού μοντέλου ανάπτυξης του Κέντρου: επικοινωνιακή στρατηγική, δικτύωση με άλλους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαδικασία ανταλλαγής τεχνογνωσίας κλπ.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti