Μικρότερη παραγωγή, καλύτερο μέγεθος η ελιά Καλαμών φέτος στη Λακωνία

Εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τους 20.000 τόνους η σοδειά

Πέμπτη, 08 Νοέμβριος 2018 07:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μικρότερη παραγωγή, καλύτερο μέγεθος η ελιά Καλαμών φέτος στη Λακωνία

Μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή ελιάς της ποικιλίας Καλαμών σε διάφορες περιοχές της χώρας, αν και η συγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι παρακινδυνευμένη η εκτίμηση του μεγέθους της παραγωγής.

Όπως δήλωσε στον «ΑγροΤύπο» ο κ. Γιώργος Ντούτσιας, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, «συνεχίζεται η συγκομιδή της ελιάς Καλαμών. Φέτος έχουμε καλύτερα μεγέθη σε σχέση με πέρσι και είναι όλα εμπορεύσιμα. Η συνολική παραγωγή αναμένεται να είναι μικρότερη σε σχέση με πέρσι. Εκτιμώ ότι στην Αιτωλοακαρνανία (που είναι η μεγαλύτερη παραγωγική περιοχή της χώρας) είχαμε ηρτημένη παραγωγή περίπου 40.000 τόνους. Ωστόσο αναμένουμε να ολοκληρωθεί η συγκομιδή για να δούμε πόσο θα είναι τελικά το ύψος της φετινής παραγωγής. Σε πολλές περιοχές υπάρχει πρόβλημα από το δάκο και θα πρέπει να βελτιωθεί η διαδικασία της δακοκτονίας, στην οποία εμπλέκονται το ΥπΑΑΤ και οι Περιφέρειες».

Από την πλευρά τους, Λάκωνες παραγωγοί ανέφεραν στον «ΑγροΤύπο» ότι τα περισσότερα χωράφια με επιτραπέζιες ελιές στην περιοχή είναι αρδευόμενα και η παραγωγή δεν έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την ξηρασία. Μέχρι στιγμής, τα επίπεδα συγκομιδής στον νομό κυμαίνονται στο 30% της παραγωγής, ενώ η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη Νοεμβρίου. Η συγκομιδή γίνεται με αργούς ρυθμούς, ώστε μέσω της άρδευσης ο καρπός να αποκτήσει τα κατάλληλο μέγεθος. Η παραγωγή στη Λακωνία σε μια «καλή χρονιά» αγγίζει περίπου τους 22 χιλιάδες τόνους, όμως φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 17 με 20 χιλιάδες τόνους.

Ο παραγωγός από τον Βρονταμά, κ. Ιωάννης Νικίας, ανέφερε στον «ΑγροΤύπο» ότι «στη Λακωνία αναμένεται ικανοποιητική παραγωγή. Η ξηρασία έχει δημιουργήσει και στην περιοχή πρόβλημα, παρ’ όλα αυτά τα μεγέθη είναι καλύτερα σε σχέση με πέρσι».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti