Συνέδριο για τα απορρίμματα στον Μυστρά: Για μια βιώσιμη-ορθολογική διαχείριση

ΕΑΣ Λακωνίας | ΟΣΔΕ 2019

Τι είπαν Βαλιώτης, Πατούλης, Τατούλης και Καφαντάρης

Πέμπτη, 25 Οκτώβριος 2018 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συνέδριο για τα απορρίμματα στον Μυστρά: Για μια βιώσιμη-ορθολογική διαχείριση

Ο εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων ξεδιπλώνεται στο διήμερο συνέδριο με θέμα «Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) & η εφαρμογή των Περιφερειακών Σχεδίων» (ΠΣΔΑ), που ξεκίνησε χθες Τετάρτη (23/10) και ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη (24/10) στο ξενοδοχείο “Mystras Grand Palace” στο Παλαιολόγιο Μυστρά.

Στο συνέδριο, που διοργανώνει η ΚΕΔΕ, το Δίκτυο ΦοΔΣΑ, ο ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, το Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη» και συμμετέχουν ο Δήμος Σπάρτης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα παρουσιασθούν οι νέες εξελίξεις στη διαχείριση στερεών αποβλήτων σε ευρωπαϊκό, εθνικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο. Επίσης, στο επίκεντρο του συνεδρίου θα τεθούν η ανάδειξη των προτεραιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας στην κατεύθυνση της ορθής περιβαλλοντικής πολιτικής και της αειφόρου χρήσης πόρων.

Η διοργάνωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα των συνέδρων από τον δήμαρχο Σπάρτης, Ευ. Βαλιώτη και τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου. Στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Τατούλης, ο πρόεδρος του Δικτύου Δήμων «Βιώσιμη Πόλη» και δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δ. Καφαντάρης και ο γενικός γραμματέας ΠΕΔ Πελοποννήσου και δημοτικός σύμβουλος Τρίπολης, Ι. Σμυρνιώτης.

Βαλιώτης: «Στόχος η προστασία της υγείας,
του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής
 Υποδεχόμενος το πολυπληθές ακροατήριο, ο δήμαρχος Σπάρτης, Ευάγγελος Βαλιώτης σημείωσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι το διήμερο συνέδριο της ΚΕΔΕ θα αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και θα προταθούν ρεαλιστικές λύσεις, με γνώμονα πάντα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη δημιουργία αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα μας, που τόσο έχει ανάγκη.

Η εθνική πολιτική για τα απόβλητα είναι προσανατολισμένη στους εξής στόχους-ορόσημα για το 2020: τα κατά κεφαλή παραγόμενα απόβλητα να έχουν μειωθεί δραστικά, η προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων-βιοαποβλητων να εφαρμόζεται τουλάχιστον στο 50% του συνόλου των παραγόμενων ΑΣΑ, η ανάκτηση ενέργειας να αποτελεί συμπληρωματική μορφή διαχείρισης, όταν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια κάθε άλλου είδους ανάκτησης και η υγειονομική ταφή να αποτελεί την τελευταία επιλογή και να έχει περιοριστεί σε λιγότερο από το 26% του συνόλου των ΑΣΑ.

Ο σχεδιασμός και η διαχείριση των αστικών αποβλήτων αποτελεί το κατ' εξοχήν πεδίο ευθύνης και δραστηριοποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και είναι ένα από τα σημαντικότερα, να μην πω το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστούμε. Ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο περιβάλλον και τους πολίτες, αλλά και στην οικονομία της χώρας. Η αναβολή της λύσης του προβλήματος ισοδυναμεί με διαιώνιση του σημερινού απαράδεκτου καθεστώτος της ταφής των οικιακών απορριμμάτων. Πρέπει λοιπόν να μπει τέλος στα σύμμεικτα απορρίμματα.

Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι:
- Εναλλακτική Διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αποτελούμενη από: Μείωση παραγόμενων σκουπιδιών, επαναχρησιμοποίηση υλικών και προϊόντων, Διαλογή στην   Πηγή,   Ανακύκλωση,   Λιπασματοποίηση/Κομποστοποίηση,   Υγειονομική   Ταφή Υπολειμμάτων των οποίων οι ποσότητες όπως και ο βαθμός επικινδυνότητας θα βαίνουν διαρκώς μειούμενες.
- Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση-Συμμετοχή των δημοτών, Κλείσιμο-Αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.
-  Θεμελιακά στοιχεία για τη διαμόρφωση της πολιτικής της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη Διαχείριση των στερεών αποβλήτων πρέπει να είναι οι αρχές : 1. Ο ρυπαίνων πληρώνει/Πληρώνω όσο πετάω, 2. Η Αρχή της εγγύτητας / της αποκεντρωμένης διαχείρισης. Χορήγηση δηλαδή οικονομικού κινήτρου στους δημότες, ώστε να φροντίζουν για τη μείωση παραγωγής σκουπιδιών.
 - Η συνεργασία της Πολιτείας, των ΦΟΔΣΑ, και της Αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή σελίδας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η χώρα μας οφείλει να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή στρατηγική, μέσα από μια αλλαγή στάσης όλων μας, διοίκησης, αυτοδιοίκησης, πολιτών και παραγωγών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαλιώτης». (Διαβάστε σε άλλη ανάρτηση τη συνέχεια της τοποθέτησης του δημάρχου Σπάρτης με την παράθεση στοιχείων αναφορικά με το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζει η δημοτική Αρχή, καθώς και τη στάση της απέναντι στον σχεδιασμό μέσω ΣΔΙΤ)

Πατούλης: «Ν’ αφήσουμε πίσω
την αρνητική εικόνα της Ελλάδας»
 Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ανέφερε τα εξής: «Από τη πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας στη ΚΕΔΕ θέσαμε ως προτεραιότητα το μείζον, πιεστικό, περιβαλλοντικά επικίνδυνο και κοινωνικά αναγκαίο ζήτημα μιας ορθολογικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη χώρα μας. Ζήτημα πολυπαραμετρικό, με σοβαρές πολιτικές ευθύνες αλλά και αδιαφορία για άμεσες και ριζικές λύσεις από τη πολιτεία αλλά δυστυχώς όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια και με σοβαρές ευθύνες της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης πρωτίστως στη Περιφέρεια Αττικής αλλά και σε άλλες περιοχές σε μικρότερο βαθμό. Επισημάναμε κατ' επανάληψη την ανάγκη για την άμεση αδειοδότηση των Χώρων Επεξεργασίας και Διαλογής απορριμμάτων με παράλληλη εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων πριν το πρόβλημα καταστεί μη διαχειρίσιμο όπως εμφανίζεται σήμερα στην Αττική, μέχρι πρότινος στη Πελοπόννησο και στη Κέρκυρα και αλλού, την ανάγκη αξιοποίησης της ευρωπαϊκής εμπειρίας και τη διασφάλιση της χρηματοδοτικής επάρκειας και την αποδοχή. Είναι γεγονός ότι η περίπτωση της Πελοποννήσου στη διαχείριση των ΑΣΑ αναδεικνύει με το πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο τις παθογένειες και την ελληνική κακοδαιμονία στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που είδαμε όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας. Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θεσμικές στρεβλώσεις, έλλειμμα πολιτικής βούλησης, σύγκρουση συμφερόντων, δαιμονοποίηση μεθόδων, τοπικισμοί και ιδεοληψίες είναι η εκρηκτική συνταγή της αδράνειας και της διαιώνισης μιας τριτοκοσμικής κατάστασης και μιας περιβαλλοντικής καταστροφής που δυστυχώς είδαμε να εμφανίζεται στο τόπο αυτό. Εικόνα που δεν ταιριάζει στην ιστορία, το πολιτισμό, τη παιδεία, το φυσικό κάλλος της Πελοποννήσου αλλά και τους ικανούς εκφραστές της τοπικής κοινωνίας στο επίπεδο τουλάχιστον των αιρετών της αυτοδιοίκησης. Είναι η αρνητική εικόνα της Ελλάδας του χθες που πρέπει ν' αφήσουμε πίσω αν θέλουμε να δούμε καλύτερες συνθήκες για το περιβάλλον και τις τοπικές μας κοινωνίες.

Σήμερα μαζί με το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, τη Περιφέρεια, τους Δήμους της Πελοποννήσου και τους φορείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να διεκδικήσουμε τις αναγκαίες θεσμικές και διοικητικές ρυθμίσεις, τους πόρους για να υλοποιήσουμε βιώσιμες λύσεις, να ενισχύσουμε τη κυκλική οικονομία, να πάμε μπροστά».

Τατούλης: «Μείζον θέμα
η διαχείριση απορριμμάτων»
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, επεσήμανε τα εξής: «Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα μείζονα θέματα την επίλυση του οποίου η Περιφέρεια Πελοποννήσου έθεσε εξαρχής σε προτεραιότητα, ώστε να καταστήσει την Πελοπόννησο αειφόρα, τόσο μέσω της προστασίας του εξαιρετικού φυσικού περιβάλλοντος της, όσο και μέσω της δημιουργίας μιας νέας υγιούς οικονομίας.

Για το λόγο αυτό σχεδιάσαμε ένα πρωτοπόρο έργο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα με σημαντικές καινοτομίες, το οποίο αποτελεί πλέον το εθνικό μοντέλο για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα το έχει χαρακτηρίσει ως πράσινο και ως το πιο περιβαλλοντικά φυλικό έργο.

Λίγους μήνες πριν υπογράψαμε τη σύμβαση υλοποίησης με την ανάδοχο εταιρεία και μπαίνουμε σε φάση υλοποίησης. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την Πελοπόννησο, η οποία μέχρι χτες ήταν η πιο «βρώμικη» Περιφέρεια της χώρας, καθώς για πολλές δεκαετίες χρησιμοποιούνταν ΧΑΔΑ με τραγικά αποτελέσματα στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Πέραν αυτού η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ολοκληρώσει μια ακόμα δέσμευση της στους πολίτες και έχει αποκαταστήσει το σύνολο των παράνομων χωματερών στην εδαφική της επικράτεια.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και εκτιμώ ότι τα συμπεράσματα του θα αποτελέσουν ένα ακόμα σημαντικό λιθαράκι στο οικοδόμημα της συνεργασίας των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την αξιοποίηση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων ως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα αειφορίας».

Καφαντάρης: «Αξιοποίηση
των χρηματοδοτικών ευκαιριών»
Ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Πύλου-Νέστορος και πρόεδρος του δικτύου δήμων  «ΒΙΩΣΙΜΗΣ» ΠΟΛΗ», Δημήτρης Καφαντάρης, υπογράμμισε: «Όταν αποφασίσαμε να ιδρύσουμε το δίκτυο Δήμων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» είχαμε αντιληφθεί ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει αρκετές χρηματοδοτικές δυνατότητες, μέσα από προγράμματα που συντονίζονται σε κεντρικό επίπεδο και απευθύνονται στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, οι Δήμοι είχαν αδυναμία αξιοποίησης αυτών των ευκαιριών.

Αυτό οφείλεται στο ότι η οργάνωση και υποβολή προτάσεων στις σχετικές προσκλήσεις δε μπορεί να γίνει από μεμονωμένους φορείς. Είναι απαραίτητο να διαμορφώνονται από ομάδες φορέων που, στις περισσότερες περιπτώσεις, πρέπει να προέρχονται και από περισσότερα του ενός κράτη. Επιπλέον οι Δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα αποτελεσματικής δικτύωσης ώστε να σχηματίσουν κατάλληλες ομάδες αλλά και να προωθήσουν τις προτάσεις τους. Αυτό το κενό σκοπεύει να καλύψει η πρωτοβουλία για τη σύσταση του Δικτύου Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη», με πρόθεση να παρέχει ουσιαστική τεχνική στήριξη στην ενημέρωση, δικτύωση και οργάνωση των Δήμων που συμμετέχουν σε αυτό. Στόχος είναι να υποβάλλουν και να υλοποιούν προτάσεις σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και να εκμεταλλευτούν τις πρόσθετες παρεχόμενες χρηματοδοτήσεις».

Συνέχεια και ολοκλήρωση
σήμερα Πέμπτη
Το συνέδριο συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη 25/10 με το εξής πρόγραμμα:

10:00 – 12:30:
- Πλαίσιο Διαχείρισης & Στόχοι Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διαχείριση  των Απορριμμάτων. Εισηγητής: κ. Γιώργος Κρεμλής, προϊστάμενος Διοικητικής Μονάδας Πολιτικής Συνοχής & Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
- Περιφερειακός Σχεδιασμός και Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης  Απορριμμάτων Πελοποννήσου. Εισηγητής: κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος, αντιδήμαρχος Καθαριότητας Καλαμάτας
- Παρέμβαση νομικής συμβούλου Λίνας Δικαιάκου με θέμα: «Πλαίσιο Συνεργασίας ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη Σύμβαση ΣΔΙΤ»
- Έργο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου - Παρουσίαση ΤΕΡΝΑ

12:30 – 13:30: Συζήτηση

13:30: Ελαφρύ γεύμα

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

newbanner
newbanner2
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος