Αμφισβητούν την ποιότητα του πόσιμου νερού στο Έξω Νύμφι Αν. Μάνης (VIDEO)

ΕΑΣ Λακωνίας | ΟΣΔΕ 2019

Παρατηρήσεις επισημαίνει η ΠΕ Λακωνίας μετά από αναφορά κατοίκων - Κατάλληλο το νερό βάσει αναλύσεων υποστηρίζει ο δήμος

Παρασκευή, 19 Οκτώβριος 2018 14:23 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αμφισβητούν την ποιότητα του πόσιμου νερού στο Έξω Νύμφι Αν. Μάνης (VIDEO)

Ακαταλληλότητα των εγκαταστάσεων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης του Δήμου Αν. Μάνης, που τροφοδοτούν με πόσιμο νερό το Έξω Νύμφι Δήμου Αν. Μάνης, καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής. Με σχετική πρωτοβουλία του κ. Μιχάλη Τσιγκάκου, ο οποίος έλαβε υπόψη τις αναφορές συγχωριανών του, στις 9 Ιουλίου 2018 κατατέθηκε αίτηση στην εν λόγω δημοτική επιχείρηση, για τη χορήγηση αποτελεσμάτων της τελευταίας ανάλυσης σχετικά με την καταλληλότητα ή μη του πόσιμου ύδατος του παραπάνω οικισμού.

Μετά από την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος, ο κ. Τσιγκάκος αναγκάστηκε να καταθέσει στο Συνήγορο του Πολίτη αναφορά για να απαντήσει η εν λόγω επιχείρηση, επισημαίνοντας επιπλέον ότι οι δημότες «πληρώνουν πανάκριβα € 0,80/κυβικό τα 50 πρώτα κυβικά, € 1,00 /κυβικό τα επόμενα 50».

Επιπλέον, ο ίδιος υπέβαλε καταγγελία στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της ΠΕ Λακωνίας, ζητώντας από την υπηρεσία να προβεί σε έλεγχο του δικτύου ύδρευσης της εν λόγω κοινότητας, τονίζοντας ότι «το μεγαλύτερο μέρος του δίκτυο διανομής είναι επιφανειακό με αποτέλεσμα να βρίσκεται εκτεθειμένο στις επιδράσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος και σε διάφορης φύσεως άλλες ρυπάνσεις».

Μέρος του δικτύου αυτού αποτελείται από μεταλλικούς αγωγούς, ενώ υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία σχετικά με τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις για τη συγκεκριμένη χρήση.

Κατόπιν της αναφοράς του κ. Τσιγκάκου, το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής   και Υγειονομικού Ελέγχου πραγματοποίησε στις 7 Αυγούστου, υγειονομική αναγνώριση και δειγματοληψία πόσιμου ύδατος από τα εξής σημεία της Τοπικής Κοινότητας Έξω Νυμφίου: 1) Υδατοδεξαμενή στη θέση «Ανεμόμυλος», 2)    Οικία του κ. Θεόδωρου Καλαμάρη (υδροδότηση από την εν λόγω υδατοδεξαμενή), 3) Οικία κ. Σταύρου Τσιγκάκου (υδροδότηση από τη δεξαμενή που βρίσκεται στη θέση «Μέσα Χώρα» και 4) Οικία του κ. Μιχάλη Τσιγκάκου (υδροδότηση από κεντρικό αγωγό ΔΕΥΑΑΜ).

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα καθώς και τα ευρήματα της επιτόπιας υγειονομικής αναγνώρισης του συστήματος υδροληψίας της εν λόγω κοινότητας και προκειμένου το νερό να ανταποκρίνεται στα όρια της κείμενης νομοθεσίας, οι κάτοικοι καλούν την υπηρεσία  ύδρευσης να μεριμνήσει για την αποκατάσταση των σχετικών παρατηρήσεων.

Οι παρατηρήσεις τους αφορούν τον ενδελεχή καθαρισμό, αποκατάσταση οξειδώσεων του μεταλλικού καλύμματος του φρεατίου επισκέψεως, κ.α. στην υδατοδεξαμενή που βρίσκεται στη θέση «Ανεμόμυλος» και στην υδατοδεξαμενή που βρίσκεται στη θέση «Μέσα Χώρα»,  καθώς και στο δίκτυο διανομής του παραπάνω οικισμού.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2018 η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης του Δήμου Αν. Μάνης απάντησε ότι «οι πρόσφατες αναλύσεις νερού βεβαιώνουν την καταλληλότητά για ανθρώπινη κατανάλωση».

Η κάμερα του «MANINEWS» κατέγραψε εικόνες από την κατάσταση των δύο παραπάνω υδατοδεξαμενών και του δικτύου διανομής, ενώ μίλησε με τον κ. Μιχάλη Τσιγκάκο, ο οποίος επέδειξε στη κάμερα τα σχετικά έγγραφα (αναφορές, αποτελέσματα αναλύσεων νερού κλπ).

Κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι «τίθεται υπό αμφισβήτηση η καταλληλότητα του πόσιμου ύδατος, διότι έχουμε αφ’ ενός μεν έγγραφο του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της ΠΕ Λακωνίας που επισημαίνει παρατηρήσεις, αφ’ ετέρου δε έγγραφο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης του Δήμου Αν. Μάνης που βεβαιώνει την καταλληλότητα του πόσιμου ύδατος».

Τέλος, ζητούν μέριμνα των αρμόδιων αρχών για ικανοποίηση των αιτημάτων, καθώς όπως λένε «ο πολίτης μπαίνει σ΄ έναν “κυκεώνα” γραφειοκρατίας για να βρει το δίκιο του».

Δείτε περισσότερα στο παρακάτω video-ρεπορτάζ του MANINEWS

Ρεπορτάζ: Νικόλαος Πιερρακέας
Φωτο-video: MANINEWS

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

newbanner
newbanner2
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος