Εξαίρεσαν τη Λακωνία από δωρεά-μαμούθ του Ιδρύματος «Νιάρχος» για την Υγεία

ΕΑΣ Λακωνίας | ΟΣΔΕ 2019

Στο ποσό των 250.000.000 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό - Τι αναφέρει το Επιμελητήριο Λακωνίας σε επιστολή στη διοίκηση του ιδρύματος

Δευτέρα, 08 Οκτώβριος 2018 16:30 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εξαίρεσαν τη Λακωνία από δωρεά-μαμούθ του Ιδρύματος «Νιάρχος» για την Υγεία

Το συνολικό ποσό των 250.000.000 ευρώ πρόκειται να διαθέσει ως δωρεά το Ίδρυμα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα τρία πρώτα από τα έργα αυτά αφορούν τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό: α) του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, (β) του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης και (γ) κτιρίου το οποίο θα ανεγερθεί στον χώρο του Γενικού Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός – Οφθαλμιατρείο Αθηνών – Πολυκλινική» με σκοπό να λειτουργήσει ως έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα υπόλοιπα πέντε έργα έχουν ως αντικείμενο την προμήθεια και εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού σε συγκεκριμένα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, την προμήθεια νέου εξοπλισμού για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση τραυμάτων και ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς και την πραγματοποίηση κάθε άλλου συναφούς έργου που πρόκειται να συμφωνηθεί με το Ελληνικό Δημόσιο.

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι στο πρόγραμμα της συγκεκριμένης δωρεάς δεν συμπεριλήφθηκαν υποδομές Υγείας της Λακωνίας (όπως το Νοσοκομείο Σπάρτης κ.α.), οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν αποδέκτες ενός σεβαστού ποσού για την αναγκαία αναβάθμισή τους. Η απώλεια της ευκαιρίας λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, με δεδομένο ότι η οικογένεια Νιάρχου έχει καταγωγή από τη Βαμβακού Λακωνίας, αλλά και αποδεδειγμένη -όσο και διαχρονική- προσφορά στον νομό. Τελευταία κίνηση έμπρακτης στήριξης ήταν το 2017, όταν το Ίδρυμα παραχώρησε υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τις ανάγκες κάλυψης άμεσων και επιτακτικών αναγκών των Χειρουργείων, της Παιδιατρικής και της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σπάρτης.

Με το θέμα ασχολήθηκε το Επιμελητήριο Λακωνίας, το οποίο με επιστολή του προς το Ίδρυμα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» εκφράζει την απογοήτευσή του για την εξαίρεση των μονάδων του νομού από το εν λόγω πρόγραμμα. Εστιάζει, ιδιαίτερα, στην παλαιότητα των υποδομών και τα  προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Σπάρτης, ενώ ζητεί από τη διοίκηση του ιδρύματος την οργάνωση συνάντησης, ώστε να εκτεθούν αναλυτικά οι αυξημένες ανάγκες που ενυπάρχουν στον χώρο της Υγείας στη Λακωνία.

Η επιστολή του Επιμελητηρίου Λακωνίας, που υπογράφει ο πρόεδρος κ. Ιωάννης Παναρίτης, έχει ως εξής:

«Με χαρά μας πληροφορηθήκαμε την σημαντική δωρεά ύψους 250 εκατ. ευρώ του ιδρύματός σας σε νοσοκομεία της χώρας μέσω του προγράμματος “Πρωτοβουλία για την Υγεία”. Η ευαισθησία και η αλληλεγγύη του ιδρύματος απέναντι στην κοινωνία αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά με τη νέα αυτή κοινωνική προσφορά του.

Επιτρέψτε μας, όμως, να σας καταθέσουμε με την επιστολή μας αυτή τη λύπη μας για την εξαίρεση της Λακωνίας από το πρόγραμμα. Οι δομές υγείας  του νομού μας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στις υποδομές τους. Το Νοσοκομείο της Σπάρτης είναι το μεγαλύτερο του νομού και καλύπτει επιπλέον και τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής Σχολής. Δυστυχώς, στεγάζεται σε ένα κτίριο παλαιό που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, λόγω της ανεπάρκειας  των υποδομών του, ώστε να  παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας,  παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλει το ανθρώπινο δυναμικό του.
Για το λόγο αυτό παρακαλούμε θερμά όπως μας δεχτείτε, σε χρόνο που κρίνετε εσείς κατάλληλο, ώστε να σας εκθέσουμε τις ανάγκες και τα προβλήματα των μονάδων υγείας της περιοχής μας».

Άραγε η εξαίρεση της Λακωνίας από την παρούσα δωρεά οφείλεται στην απουσία διεκδίκησης και εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος έθεσαν ως προτεραιότητα άλλες ανάγκες στον χώρο της Υγείας -ανά τη χώρα- που υπερβαίνουν σε σημασία εκείνες της Λακωνίας;

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

newbanner
newbanner2
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος