«Χόρεψε» στους ρυθμούς του «Ζορμπά» η Λακωνία! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας έπληξε τον νομό δημιουργώντας αρκετά προβλήματα - Αποφεύχθηκαν εκτεταμένες καταστροφές και τραυματισμοί - Τι δήλωσαν Τζανετέα, Τατούλης και Γρηγοράκος

Τρίτη, 02 Οκτώβριος 2018 07:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Χόρεψε» στους ρυθμούς του «Ζορμπά» η Λακωνία! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς» σάρωσε τους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας, τις πρωινές και μεσημεριανές (κυρίως) ώρες του Σαββάτου 29/9. Όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, ισχυρότατοι άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στη Σπάρτη και στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού, ωστόσο το ευτύχημα ήταν ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί και εκτεταμένες καταστροφές.

Πάντως, στη λακωνική πρωτεύουσα και την ευρύτερη περιοχή,  δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα, καθώς έσπασαν κλαδιά δέντρων (σε περιοχές όπως το πάρκο Ευαγγελιστρίας, το κενοτάφιο του Λεωνίδα, το Διοικητήριο Λακωνίας κ.α.), ενώ οι ριπές ανέμου και τα μποφόρ είχαν ως συνέπεια να αποκολληθούν αντικείμενα από σταθερές θέσεις, να σκιστούν τέντες, να μετακινηθούν ή να αναποδογυρίσουν κάδοι απορριμμάτων κλπ. Σε κάποιες περιπτώσεις σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από την έντονη βροχόπτωση, όπως στην περιοχή του Μυστρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πυροσβεστική δέχτηκε τουλάχιστον 60 κλήσεις σε όλη τη Λακωνία, κυρίως για απάντληση υδάτων και κοπή δέντρων.

Σοβαρά τα προβλήματα με ζημιές και στη νότια Λακωνία σε αρκετές περιοχές των Δήμων  Αν. Μάνης, Ευρώτα και Μονεμβασίας, όπου οι άνεμοι ήταν θυελλώδεις. Κλειστός παρέμεινε για αρκετές ώρες ο δρόμος Σκουταρίου-Κότρωνα λόγω κατολίσθησης.

Μεταξύ άλλων, σε αρκετά σημεία του νομού καταγράφηκαν κατολισθήσεις βράχων, ρέματα και ποταμοί «φούσκωσαν» επικίνδυνα, επαρχιακοί δρόμοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ ζημιές υπέστησαν καλλιέργειες του νομού.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίστηκαν μέχρι τις απογευματινές-βραδινές ώρες του Σαββάτου, οπότε και υποχώρησαν, καθώς ο κυκλώνας «Ζορμπάς» κινήθηκε βορειοανατολικά της Λακωνίας.

Στο έλεος του «Ζορμπά» βρέθηκαν και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίστηκαν στην Καλαμάτα, στη μεσσηνιακή Μάνη, στο Κιάτο, το Βέλο, το Ξυλόκαστρο Κορινθίας, το Άργος, τη Νέα Κίο αλλά και το Κιβέρι Αργολίδας, όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από υπερχείλιση ρεμάτων, καθώς και πτώση δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους.

Τζανετέα: «Όλα πήγαν καλά
σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα»
Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδ. Τζανετέα τόνισε τα εξής: «Μετά από δύο ημέρες αγωνίας και επαγρύπνησης όλα πήγαν καλά σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα. Υπάρχουν ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά οι άνθρωποί μας είναι όλοι καλά. Ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία που είχαμε όλες αυτές τις ημέρες. Αύριο αρχίζει η καταγραφή και η αποτίμηση των ζημιών».

Κήρυξη της Πελοποννήσου σε κατάσταση
έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο Τατούλης
Εν τω μεταξύ, την κήρυξη του συνόλου της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ζητήσει ο περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, όπως δήλωσε από το Άργος, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πολλές περιοχές, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα σε υποδομές. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των υποδομών, πολύ σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε καλλιέργειες που έχουν καταστραφεί. Για τις καταστροφές αυτές υπάρχει επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο και τον ΕΛΓΑ προκειμένου άμεσα να γίνει η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

Ο κ. Τατούλης, μαζί με το σύνολο των αντιπεριφερειαρχών, περιφερειακών συμβούλων και υπηρεσιών της Περιφέρειας, βρίσκονται σε όλα τα σημεία που έχουν παρουσιαστεί προβλήματα, ώστε άμεσα αυτά να αντιμετωπίζονται.  

Σε άλλες δηλώσεις του ο κ. Τατούλης υπογράμμισε ότι «η Πελοπόννησος κρατήθηκε όρθια δεχόμενη το βάρος των ακραίων καιρικών φαινομένων» ενώ πρόσθεσε ότι «η αλήθεια είναι ότι το φαινόμενο δεν ήταν όπως το περιμέναμε, αλλά σε καλύτερο επίπεδο». Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη. Σε συνεργασία με τους Δήμους, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και ομάδες εθελοντών αντέξαμε και ήδη σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν. Η προετοιμασία, η ενημέρωση των πολιτών, η συνεργασία όλων των φορέων και η διαρκής παρουσία μας σε όλα τα μέτωπα, με συνεχείς συσκέψεις των συντονιστικών οργάνων έφερε αυτά τα αποτελέσματα» τόνισε ακόμη ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και αισιόδοξοι για την επιτυχή αντιμετώπιση των συνεπειών του φαινομένου».

Γρηγοράκος: «Απαραίτητη η άμεση
ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού»
Με αφορμή το πέρασμα του κυκλώνα «Ζορμπά» από τη Λακωνία, ο βουλευτής Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, δήλωσε ότι «ο μεσογειακός κυκλώνας “Ζορμπάς” δημιούργησε πολλές βλάβες σε ιδιοκτησίες και υποδομές αλλά και τεράστιες καταστροφές στην αγροτική οικονομία όλου του νομού.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν κατολισθήσεις βράχων, ρέματα και ποταμοί φούσκωσαν επικίνδυνα, επαρχιακοί δρόμοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς καλλιέργειες με ελαιόδενδρα και πορτοκαλιές.

Συνεπώς, είναι εκ των ων ουκ άνευ η άμεση ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού για τη δρομολόγηση διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών και απόδοσης αποζημιώσεων στους πολίτες των πληγεισών περιοχών».

Δείτε video από το πέρασμα του "Ζορμπά" από περιοχές της Μάνης


Φωτο: Π. Μπεμπέτσος, Λ. Χονδρόπουλος, Π. Γεωργανές, Αντ. Παναγάκος, Μιχ. Καρούνης, Στρ. Βλαχοδημητράκος, Ν. Κάρκουλας, Γ. Μπαγιώκος, Βασιλική Μπουκουβάλα, MANINEWS, krokees.gr
Video: MANINEWS

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti