Ανοίγουν θέμα για κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Γύθειο

Τα ερωτήματα που θέτει ο Λ. Γρηγοράκος - Κάθετα αντίθετος ο Δικηγορικός Σύλλογος Γυθείου

Παρασκευή, 21 Σεπτέμβριος 2018 14:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανοίγουν θέμα για κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Γύθειο

Το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου προσωρινής υποδοχής – φιλοξενίας αλλοδαπών/μεταναστών στην περιοχή του Γυθείου φέρνει στο προσκήνιο ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, βουλευτής Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής επικαλείται έγγραφα του Λιμεναρχείου Γυθείου, του γραφείου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του διευθύνοντα συμβούλου του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», τα οποία -σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο- «δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα και σχετίζονται με την πρόθεση των αρχών για τη διάθεση του Κέντρου  “ΔΗΜΗΤΡΑ” Γυθείου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος προσωρινής υποδοχής – φιλοξενίας αλλοδαπών/μεταναστών».

Ειδικότερα, οι πληροφορίες θέλουν τη στέγαση του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών να γίνεται στο κτίριο του Κέντρου Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάπτυξης (ΚΕΓΕΑ) του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Συγκεκριμένα, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ρωτά:
1) Αν αληθεύει ότι θα δημιουργηθεί κέντρο προσωρινής υποδοχής – φιλοξενίας αλλοδαπών/μεταναστών στο Δήμο Ανατολικής Μάνης και συγκεκριμένα στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Γυθείου.
2) Αν αφενός η φερόμενη ως κυρία του ακινήτου Π.Ε. Λακωνίας συνηγορεί και συναινεί και αν αφετέρου οι στεγαζόμενες στο ΓΕΘΕΑ Υπηρεσίες (Δασαρχείο και Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου) συνηγορούν στα αναφερόμενα του εγγράφου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
3) Αν έχει ληφθεί υπόψη η πιθανότητα χρήσης του κτηρίου για άλλους σκοπούς, όπως στέγαση δημοσίων υπηρεσιών, ώστε να μειωθεί η σχετική δαπάνη που καταβάλλεται για μισθώσεις κτηρίων ή λειτουργίας του ως κοιτίδα δημιουργίας θέσεων εργασίας για νέους αγρότες του νομού που απασχολούνται αποκλειστικά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία – μελισσοκομία και
4) Αν έχουν ληφθεί υπόψη οι πιθανές αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της λειτουργίας ενός hot spot στον νομό Λακωνίας, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας το οποίο μαστίζεται από ανεργία, έντονες μεταναστευτικές εκροές και ισχυρά εθνικιστικά και ρατσιστικά ρεύματα, που θα δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα στην κοινωνική συνοχή του τόπου.

«Όχι» από τον Δικηγορικό Σύλλογο Γυθείου
Εξάλλου, την εναντίωσή του στην προοπτική δημιουργίας κέντρου προσωρινής υποδοχής - φιλοξενίας αλλοδαπών μεταναστών στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάπτυξης (ΚΕΓΕΑ) στο Γύθειο διατρανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Γυθείου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαίρετα, αλληλοεξαρτώμενα και αλληλένδετα. Η εφαρμογή των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων απαιτεί δημοκρατία, καλή διακυβέρνηση, κράτος δικαίου και σεβασμό στα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Η εφαρμογή των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων απαιτεί ομοίως δημοκρατία, καλή διακυβέρνηση, κράτος δικαίου και σεβασμό στα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γυθείου υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των πολιτών του Δήμου Ανατολικής Μάνης και τα δικαιώματα των μεταναστών, με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης εκφράζει την πλήρη αντίθεση του στο να παραχωρηθεί η χρήση των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΚΕΓΕΑ στο Γύθειο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος προσωρινής υποδοχής - φιλοξενίας αλλοδαπών μεταναστών αποφασίζοντας,

α) Να σταλεί έγγραφο στην Περιφέρεια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΚΕΓΕΑ το οποίο ανήκει κατά κυριότητα στην Περιφέρεια και όχι στην ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τις δικές της ενέργειες

β) Να σταλεί έγγραφο, στο αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την απαράδεκτη και καταδρομική απόφαση της κατά χρήσιν μόνον δικαιούχου «ΕΛΓΟ Δήμητρας» χωρίς να υφίστανται σε εκ του Νόμου προϋποθέσεις,

γ) Να ενημερωθεί η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Γυθείου

δ) Να αποσταλεί έγγραφο στο Α.Τ. Γυθείου με ερώτημα εάν έχει δυνατότητα φύλαξης των μεταναστών

ε) Να αποσταλεί έγγραφο στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και να μας γνωρίσει για ποιο λόγο δεν χρησιμοποιείται ως κέντρο υποδοχής το κατασκευασθέν για το σκοπό αυτό κέντρο υποδοχής μεταναστών.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γυθείου θα προασπίσει τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών του Δήμου μας, σεβόμενος απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών σύμφωνα με το Σύνταγμα και του Νόμους του κράτους».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα