Δεν έκαναν τη διαφορά οι εκπτώσεις για τους εμπόρους

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ο τζίρος στα καταστήματα της Σπάρτης

Παρασκευή, 31 Αύγουστος 2018 07:44 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δεν έκαναν τη διαφορά οι εκπτώσεις για τους εμπόρους

Σε χαμηλά επίπεδα για έξι στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας κινήθηκαν οι φετινές θερινές εκπτώσεις,  καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο συνολικός τζίρος των εκπτώσεων παρουσίασε μείωση η οποία μεσοσταθμικά έφτασε το 10%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη αν και οι επιχειρήσεις πραγματοποίησαν γενναίες εκπτώσεις τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται ως η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος  που κατέβαλλαν οι έλληνες φορολογούμενοι τον Ιούλιο έλειψε από την αγορά. «Η καθιερωμένη έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ για τις θερινές εκπτώσεις ολοκληρώθηκε, χωρίς όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού ο τζίρος του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου στο λιανικό εμπόριο φαίνεται να κινήθηκε κάτω από τον πήχη των 6 δισ. ευρώ» δήλωσε ο κ. Κορκίδης.

Οι επιδόσεις των εμπορικών επιχειρήσεων φαίνεται να διαφοροποιούνται ανάλογα τον τόπο εγκατάστασης και το μέγεθος της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, οι μικρές επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο, καθώς και οι αυτoαπασχολούμενοι παρουσίασαν μείωση πωλήσεων σε σύγκριση με τον προηγούμενο έτος. Αντίθετα, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμφάνισαν είτε σταθερότητα είτε αύξηση στις πωλήσεις τους.

Με δεδομένο ότι οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις α) είναι πιο ελκυστικές κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, και β) εκπροσωπούν μεγάλο μερίδιο του λιανικού εμπορίου, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, καθίσταται σαφές ότι το εμπόριο κινείται σε δύο ταχύτητες. Ενδεικτικό αυτής της εξέλιξης αποτελεί και η πορεία του ΔΚΕ όπως δημοσιεύεται από την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία σε όλες τις περιόδους του διμήνου παραμένει θετική.

Σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη των πωλήσεων είναι η περιοχή εγκατάστασης όταν αυτή είναι τουριστική. Παρ’ όλα αυτά, φέτος η ένταση αυτής της διαφοροποίησης μειώθηκε αισθητά.

Έτσι, τα όρια που κινήθηκε η μεταβολή του τζίρου ήταν από +7% για όσες επιχειρήσεις είχαν αύξηση και κατά μέσο όρο -15% για όσες είχαν μείωση.  Θα λέγαμε, επομένως, ότι μεσοσταθμικά η μείωση των πωλήσεων περιορίστηκε λαμβάνοντας υπόψη και τις προαναφερθείσες σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Η μέση μείωση των πωλήσεων ήταν  περίπου -10%, λαμβάνοντας υπόψη και τις προαναφερθείσες σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Το ύψος του ποσοστού έκπτωσης στις εμπορικές αγορές κυμάνθηκε από 21% έως 40%.

Οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας δήλωσαν για τις περιοχές τους παρόμοια εικόνα με αυτήν της πρωτογενούς έρευνας, με πολλές περιοχές της χώρας να δηλώνουν σταθερές πωλήσεις τη φετινή θερινή εκπτωτική περίοδο.

Οι επιχειρήσεις των ΑΚΕ είχαν παρόμοιες επιδόσεις στις θερινές εκπτώσεις σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσεις.

Η κίνηση στη Σπάρτη και
τους γειτονικούς νομούς
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, ο τζίρος κατά τη θερινή εκπτωτική περίοδο στα καταστήματα της Σπάρτης κινήθηκε στα ίδια επίπεδα συγκριτικά με το 2017. Φαίνεται ότι η «Λευκή Νύχτα» και η «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού» που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Σπάρτη, αλλά και η αυξημένη κίνηση τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, δεν συνέβαλαν αρκετά στην τόνωση της εμπορικής κίνησης σε μεγαλύτερα επίπεδα από την περασμένη χρονιά.

Παρόμοια η εικόνα και στη γειτονική Τρίπολη, καθώς οι επιχειρήσεις δεν παρουσίασαν  μεταβολή στις πωλήσεις. Αντίθετα, στη γειτονική Καλαμάτα, ο τζίρος των εμπορικών παρουσίασε αύξηση που κυμαίνεται μεταξύ 1-10%, απόρροια και της αυξημένης κίνησης στον νομό κατά τους θερινούς μήνες.

Τα αποτελέσματα των θερινών εκπτώσεων
Περίπου μία στις δύο επιχειρήσεις, επέλεξε να διαμορφώσει το ποσοστό των εκπτώσεων μεταξύ 21% και 40%, ενώ μία στις πέντε επιχειρήσεις πραγματοποίησε εκπτώσεις από 41% - 50%.
 
Πωλήσεις
Οι περισσότερες επιχειρήσεις (60%) παρουσίασαν μείωση των πωλήσεων τους την θερινή εκπτωτική περίοδο του 2018, ενώ περίπου μια στις τέσσερις σταθεροποίησε τις πωλήσεις στα περσινά επίπεδα. Σε σύγκριση με τις αντίστοιχες επιδόσεις του προηγούμενου έτους, σημειώνεται μια οριακή βελτίωση λαμβάνοντας υπόψη ότι περισσότερες επιχειρήσεις (11% το 2018 σε σύγκριση με 6% το 2017) αύξησαν τις πωλήσεις τους την θερινή εκπτωτική περίοδο. Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση των πωλήσεων για τις επιχειρήσεις αυτές ήταν χαμηλή της τάξης του 5%.
 
Αγοραστική κίνηση
Όπως ήταν αναμενόμενο, όσον αφορά την καλύτερη περίοδο των θερινών εκπτώσεων, οι περισσότερες επιχειρήσεις (44%) κρίνουν ως καλύτερη αγοραστικά περίοδο το πρώτο εικοσαήμερο τις εκπτωτικής περιόδου, δηλαδή από 9/7/2017 έως 31/7/2017.Σημαντικό είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων (29%) που προτιμά με όρους αγοραστικής κίνησης την επόμενη ακριβώς περίοδο (1/8 – 15/8).
 
Τρόπος πληρωμής
Όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής που επέλεξαν οι καταναλωτές για τις αγορές τους εντός των θερινών εκπτώσεων, το 48% των επιχειρηματιών απάντησε ότι ήταν κυρίως με πιστωτικές κάρτες, το 33% ότι χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες και μετρητά στον ίδιο βαθμό και το 18% κυρίως με μετρητά.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti