Ελάχιστη η παραγωγή μελιού σε Ταΰγετο και Πάρνωνα

Στο πεύκο εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι μελισσοκόμοι της Πελοποννήσου

Τρίτη, 14 Αύγουστος 2018 07:58 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ελάχιστη η παραγωγή μελιού σε Ταΰγετο και Πάρνωνα

ια ακόμα μια χρονιά, οι μελισσοκόμοι στην Πελοπόννησο βλέπουν τη σοδειά τους να είναι μειωμένη, καθώς τα έλατα δεν παράγουν μέλι, με συνέπεια να ελπίζουν σε παραγωγή προϊόντος που θα προέρχεται από τα πεύκα.

Μιλώντας στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο πρόεδρος των μελισσοκόμων Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας, Γιώργος Λάγιος, ανέφερε ότι «στα βουνά Ταΰγετου, Μαίναλου και Πάρνωνα η παραγωγή φέτος ήταν ελάχιστη έως μηδενική. Από τη στιγμή που δεν δούλεψε το έλατο, δημιουργήθηκε πρόβλημα. Αν και το πεύκο δεν δώσει μέλι, τότε ούτε τα χρήματα που ξοδέψαμε δεν θα βγάλουμε».

Αναφορικά με τη διαμόρφωση των τιμών, ο κ. Λάγιος τόνισε ότι «οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα δεκαετίας, αφού η οικονομική κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να προχωρήσει κάποιος σε αύξηση. Όσοι δίνουν στο εμπόριο πουλάνε με 3,50-4 ευρώ, αλλά όσοι έχουν μικρές μονάδες δίνουν μόνοι τους το μέλι. Με αυτές τις τιμές πουλάνε οι μονάδες που διαθέτουν από 200 κυψέλες και πάνω».

Πάντως, ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η σημαντική μείωση που παρατηρείται στο πρόβλημα των μολύνσεων από ψεκασμούς, που συνεχίζει να απασχολεί τους μελισσοκόμους. Από το Κέντρο Μελισσοκομίας Πελοποννήσου που εδρεύει στην Τρίπολη, ο επόπτης Γιώργος Τσιάμπας ανέφερε στην «Ύπαιθρο Χώρα» ότι «με βάση στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις ΔΑΟΚ υπάρχουν περίπου 4.000 μελισσοκόμοι και, κατά συνέπεια, έχουμε περίπου 400.000 κυψέλες. Αν κρίνουμε ότι σε μια φυσιολογική εποχή κάθε κυψέλη παράγει κατά μέσο όρο δέκα κιλά, τότε έχουμε μια παραγωγή τόνων».  

Τέλος, για την εικόνα στη παραγωγή κ. Τσιάμπας επεσήμανε ότι «την Άνοιξη το πεύκο στην Τρίπολη έδωσε κάποια παραγωγή, ενώ το πορτοκάλι στη Λακωνία δεν έδωσε καθόλου. Στην Αργολίδα ήταν πάνω του μετρίου. Το μέλι ελάτου “Ο Μαίναλος” είχε μια απώλεια της τάξεως του 60%-70% με ελάχιστους παραγωγούς να βγάζουν τα έξοδά τους. Σε ό,τι αφορά τον Πάρνωνα, αλλά και τον Ταΰγετο και εκεί η παραγωγή ήταν μειωμένη».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti