«Ευ πειραματίζεσθαι» στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης

Mayfair_Club
Δευτέρα, 16 Ιούλιος 2018 11:10 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ευ πειραματίζεσθαι» στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης

Με ιδιαίτερη επιτυχία υλοποιήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης η εκπαιδευτική δράση «Ευ πειραματίζεσθαι», την περασμένη Τρίτη 12 Ιουνίου. Η δράση διοργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς της Στ΄ τάξης.
 
Πρόκειται για έναν σχολικό διαγωνισμό πειραμάτων που διεξάγεται ως «πειραματοδρομία- κυνήγι κρυμμένου θησαυρού των Φυσικών Επιστημών», στον οποίο συνδυάζονται η βιωματική μάθηση, το πείραμα και το παιχνίδι. Η διαδικασία είχε ως εξής:
Τετραμελείς και πενταμελείς ομάδες μαθητών, ακολουθώντας τις οδηγίες των φύλλων εργασίας, υλοποίησαν πειράματα με υλικά και σκεύη κατάλληλα τοποθετημένα σε ειδικά διαμορφωμένους πάγκους -  «σταθμούς». Απαντώντας στις ερωτήσεις των αντίστοιχων φύλλων αξιολόγησης, σχημάτισαν μια κωδικοποιημένη φράση, η οποία, με κατάλληλη επεξεργασία  - και με την προϋπόθεση ότι είχαν απαντήσει ορθά- μπορούσε να τους οδηγήσει στο σημείο που βρισκόταν κρυμμένος ο θησαυρός. Τα παιδιά
κατασκεύασαν ηλεκτρικά κυκλώματα και ταξινόμησαν διάφορα υλικά σώματα σε αγωγούς και μονωτές,
μελέτησαν  τη διάδοση του φωτός και τις μετατροπές της φωτεινής ενέργειας σε άλλες μορφές
σύγκριναν την ταχύτητα  διάδοσης του ήχου σε στερεά, υγρά και αέρια σώματα,
γνώρισαν τις αρχές του Ηλεκτρομαγνητισμού, υλοποιώντας το ιστορικό  πείραμα  του Oersted  (Έρστεντ) και παρατηρώντας την αλληλεπίδραση ηλεκτρικού ρεύματος και μαγνητικού πεδίου
διαπίστωσαν την ύπαρξη οξέων και βάσεων σε υλικά της καθημερινής ζωής, τη χρησιμότητα των ηλεκτρολυτικών δεικτών και τη σημασία της εξουδετέρωσης οξέων και βάσεων.
 
Τα παιδιά υλοποίησαν εργαστηριακές ασκήσεις  της διδακτέας ύλης του μαθήματος «Φυσικά» των τάξεών τους, απολαμβάνοντας τη χαρά και τα οφέλη της πειραματικής μάθησης, ανακαλύπτοντας τη γοητεία και τις εφαρμογές των Φυσικών Επιστημών και βιώνοντας τα οφέλη της συνεργασίας.
Η συμμετοχή των παιδιών ήταν ενθουσιώδης, η συνεργασία τους άριστη και οι επιδόσεις τους υψηλές.  Για την επιτυχή έκβαση της διοργάνωσης συνεργάστηκαν: η  διευθύντρια  του  1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης Αδαμαντία Αλέξη και οι δάσκαλοι των δύο τμημάτων της Στ΄ τάξης, Αναστάσιος Παπαγιαννάκος και Χρήστος Νικολόπουλος.
 
Η δράση «Ευ πειραματίζεσθαι» έχει υλοποιηθεί από το σχολικό έτος 2012-13 έως σήμερα σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λακωνίας, με αποτελέσματα ενθαρρυντικά για τη συνέχιση, την εξέλιξη και τη διεύρυνσή της.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος