Η Μάνη τίμησε τη μνήμη του Μητροπολίτη Προκοπίου (του Μενούτη) Γυθειάτη (ΦΩΤΟ)

Mayfair_Club
Πέμπτη, 12 Ιούλιος 2018 14:09 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Μάνη τίμησε τη μνήμη του Μητροπολίτη Προκοπίου (του Μενούτη) Γυθειάτη (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή του Προκοπίου Μεγαλομάρτυρα, 8 Ιουλίου, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στο Γύθειο, πολυαρχιερατική θεία λειτουργία και ιερό μνημόσυνο με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Κεφαλληνίας κυρού Προκοπίου (του Μενούτη) Γυθειάτη.

Της θείας λειτουργίας και του ιερού μνημοσύνου προεξήρχε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, συλλειτουργούντων των σεβασμιωτάτων  Μητροπολιτών Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου και Μάνης κ. Χρυσόστομου. Στη θεία λειτουργία έλαβαν μέρος  ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος πρεσβύτερος π. Ηλίας Μανιατάκος και πλειάδα ιερέων της Μητρόπολης Μάνης, Κεφαλληνίας και Σιδηροκάστρου.

Ο αείμνηστος Προκόπιος, Μητροπολίτης πρώην Κεφαλληνίας-ο κατά κόσμον Δημήτριος Μενούτης, γεννήθηκε το 1917 στο Γύθειο. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1950. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1945 και πρεσβύτερος το 1954. Υπηρέτησε ως πρωθιερεύς στο Ναυτικό επί δεκαετία. Στις 21 Νοεμβρίου 1965 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Κεφαλληνίας και ποίμανε τη συγκεκριμένη Μητρόπολη ως τις 19 Φεβρουαρίου 1982. Εκοιμήθη στις 16 Σεπτεμβρίου 2003. Απεδείχθη σεμνός, συνετός, σοβαρός, ιεροπρεπής, στοργικός, μειλίχιος, πράτος, προσήνης και καταδεκτικός πατέρας καθώς και ακάματος ποιμενάρχης.

Το «παρών» στο μνημόσυνο έδωσαν ο Λάκωνας πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Σταθόπουλος, η πρώην βουλευτής Λακωνίας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, ο πρώην δήμαρχος Γυθείου κ. Συμεών Χατζηχαράλαμπους, οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ Απόστολος Χριστοδουλάκος, Ελένη Δρακουλάκου και Ελένη Τζανετάκου, καθώς και πλήθος Γυθειατών και Κεφαλλήνων που εκτιμούσαν αυτή την αξιόλογη πνευματική προσωπικότητα της Εκκλησίας.

Εκδήλωση στη μνήμη
του μακαριστού Προκοπίου
Μετά τη θεία λειτουργία ακολούθησε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη πρ. Κεφαλληνίας κυρού Προκοπίου(του Μενούτη) Γυθειάτη.

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Γυθείου, όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση για να παρακολουθήσουν και να ακούσουν τους προσκεκλημένους ομιλητές για το μεγάλο πνευματικό και πολυσχιδές έργο του, τον άδικο διωγμό του και τη δικαίωσή του.

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου, κ. Μακάριος και Κεφαλληνίας, κ. Δημήτριος, ο πανοσολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Γκέλης(εκτελεστής της διαθήκης του αειμνήστου Μητροπολίτη) και ο πανοσολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Ιωαννίδης και καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών(εκτελεστής της διαθήκης του αειμνήστου Μητροπολίτη).

Κατά την έναρξη της αφιερωματικής αυτής ημερίδας, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι γνώριζε τον αείμνηστο μακαριστό Μητροπολίτη από τον πατέρα του που υπηρετούσαν στο Πολεμικό Ναυτικό.

Την προσωπικότητά του σκιαγράφησε μ’ ένα σύντομο δεκάλογο ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, παραθέτοντας απλά το πνευματικό και πολυσχιδές έργο του μακαριστού Μητροπολίτη.

Με θερμά λόγια για τον μακαριστό Μητροπολίτη αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης  Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ο οποίος μίλησε εκτενώς για το θρησκευτικό και φιλολογικό πρόσημο του προκάτοχού του.

Δε θα μπορούσε να λείψει η ομιλία του στενού συνεργάτη – «πρωτοπαλίκαρου» του μακαριστού Μητροπολίτη, του πανοσολογιώτατου αρχιμανδρίτη π. Κωνσταντίνου Γκέλη, ο οποίος μίλησε εκτενώς για τη ζωή και το έργο του μακαριστού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω ομιλητής έχει συγγράψει ένα σπουδαίο βιβλίο που φέρει τον τίτλο «ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Μητροπολίτης Κεφαλληνίας- Ο Διωγμός και η δικαίωσις του». Στην ομιλία του ο π. Κωνσταντίνος παρέθεσε ένα μέρος από τον πρόλογο του βιβλίου του «Ζήσαμε μαζί όλον αυτόν τον διωγμόν και περπατήσαμε τον δύσκολον δρόμον της συκοφαντίας και αδικίας με υπομονήν και καρτερίαν».

Με λόγια συγκίνησης για τον μακαριστό Μητροπολίτη αναφέρθηκε ο τελευταίος ομιλητής, ο πανοσολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Ιωαννίδης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, ο οποίος περιέγραψε με λόγια μεστά από νοήματα για την παρακαταθήκη πίστεως που διεφύλαξε ο μακαριστός Μητροπολίτης.

Μετά το πέρας των κεντρικών ομιλιών, το λόγο πήρε ένα πνευματικό παιδί του μακαριστού Μητροπολίτου ο π. Ιωάννης Μεσολωράς, μιλώντας για τα πνευματικά αγαθά που έλαβε ο ίδιος και άλλα πνευματικά του παιδιά, εφόδια που τους ενίσχυσε στη παρούσα ζωή, τη βοήθεια που προσέφερε στους συνανθρώπους του και τον τότε άδικο διωγμό του μακαριστού Μητροπολίτη.

Στη συνέχεια ακολούθησε «ηχηρή τοποθέτηση» από έναν συμπαραστάτη του μακαριστού Μητροπολίτη, τον κ. Ευάγγελο Μαζαράκη,  ο οποίος συμπαραστάθηκε σ’ όλη τη διάρκεια του τότε διωγμό του Μητροπολίτη, περιγράφοντας με σαφήνεια γεγονότα που συνέβησαν.

Πραγματοποιήθηκε, ακόμα, μια πολύ  συγκινητική απαγγελία ενός ποιήματος, αφιερωμένο για τον μακαριστό Μητροπολίτη από την κ. Αικατερίνη Ζηράκου.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές ευχαρίστησαν τον Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο και τον συνεχάρησαν για τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας.

Το «παρών» έδωσαν ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Σταθόπουλος, η πρώην βουλευτής Λακωνίας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, ο πρώην δήμαρχος Γυθείου κ. Συμεών Χατζηχαραλάμπους και οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ Απόστολος Χριστοδουλάκος και Ελένη Τζανετάκου.

Η αφιερωματική ημερίδα έκλεισε από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο, μ’ ένα  «πνευματικό σύνθημα» ότι: «Ο Θεός όλα τα βλέπει».

ΥΓ.: Ευγενής και φιλόξενος, αφοσιωμένος στην Αγία ορθόδοξη Εκκλησία, ο μακαριστός Μητροπολίτης πρ. Κεφαλληνίας κυρός Προκόπιος (του Μενούτη) Γυθειάτης αποτελούσε ένα εκλεκτό στέλεχος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας. Και άφησε πολύτιμες παρακαταθήκες στην Εκκλησία και την Κοινωνία…

Ρεπορτάζ: Ελένη Τζανετάκου

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος