Οι προϋποθέσεις που θέτει ο Τατούλης για λειτουργικές υποδομές λυμάτων

Mayfair_Club
Πέμπτη, 05 Ιούλιος 2018 18:19 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι προϋποθέσεις που θέτει ο Τατούλης για λειτουργικές υποδομές λυμάτων

Την ανάγκη θεσμικών μεταρρυθμίσεων και εξασφάλισης των απαιτούμενων πόρων πρόταξε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης για το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο υποδομών λυμάτων οικισμών Γ΄ προτεραιότητας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Ιουλίου στην Τρίπολη.

«Το πρώτο που πρέπει να συζητήσουμε είναι οι διαθέσιμοι πόροι από το δικό μας πρόγραμμα, προκειμένου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιέσει για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων, ώστε να υπάρξει άμεση συμμόρφωση προς την Ευρωπαϊκή οδηγία» τόνισε ο κ. Τατούλης στην τοποθέτησή του. Σημείωσε, επίσης, ότι στην Πελοπόννησο υπάρχουν 31 περιπτώσεις που ανήκουν στη Γ΄ κατηγορία, εκ των οποίων κάποιες έχουν συμμορφωθεί, υπάρχει ωστόσο μεγάλος αριθμός που συνιστούν σημαντική απειλή κατά του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της οικονομίας που προσπαθούμε να αναπτύξουμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

«Χρειάζονται θεσμικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τόνισε ο κ. Τατούλης, γιατί ακόμα και δομές που υπάρχουν δεν λειτουργούν πλήρως αποτελεσματικά και συνιστούν απειλή για το περιβάλλον. Τι γίνεται με τη λυματολάσπη και τα προϊόντα της διαχείρισης των βιολογικών καθαρισμών;».

Ο περιφερειάρχης επανέλαβε τις προτάσεις της περιφερειακής αρχής ώστε οποιοδήποτε καινούργιο έργο ενταχθεί στο πρόγραμμα να εξασφαλίζει την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών «και να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος απέναντι στους πολίτες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απ’ την άλλη πλευρά υπάρχει το θεσμικό ζήτημα της συγκρότησης και λειτουργίας των ΔΕΥΑ. Θα πρέπει στρατηγικά να έχει την ευθύνη της εποπτείας η Περιφέρεια. Οι ΔΕΥΑ θα πρέπει επίσης να βρουν ένα καινούργιο μοντέλο κάνοντας οικονομία κλίμακας, ένα νέο τρόπο εταιρικής συγκρότησης, ώστε να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός για την καλύτερη λειτουργία όλου του πλέγματος δραστηριοτήτων. Για αυτό χρειάζεται τροπολογία, την οποία έχουμε καταθέσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου».

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε τέλος στο γεγονός ότι η Περιφέρεια έχει την ευθύνη εποπτείας του περιβάλλοντος στο επίπεδο των ελεγκτικών μηχανισμών και μόνο. «Αυτή είναι μια θεσμική ανεπάρκεια που συνεχώς μας δημιουργεί προβλήματα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τοποθετήθηκε η κ. Δήμητρα Κανελλοπούλου, η οποία ανέφερε ότι «πάρα πολλοί κοινοτικοί πόροι έχουν εισρεύσει στη χώρα για πολλά χρόνια για τη διαχείριση λυμάτων χωρίς ωστόσο την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα». Πρόσθεσε ότι «η χώρα θα πρέπει να κλείσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ευρωπαϊκή οδηγία για τα αστικά λύματα και συμφώνησε με τον Περιφερειάρχη ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το μοντέλο λειτουργίας των έργων αυτών καθώς δεν φαίνεται να αποδίδουν αποτελεσματικά και να λειτουργούν ορθά».

Αφού εξέφρασε τα συγχαρητήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την υπογραφή της ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, η κ. Κανελλοπούλου τόνισε ότι «το ζητούμενο είναι να έχουμε ολοκληρωμένα και λειτουργικά έργα και στόχος, μέσα από τα 13 περιφερειακά επιχειρησιακά σχέδια διαχείρισης των αστικών λυμάτων, να καλυφθούν όλοι οι οικισμοί Γ΄ κατηγορίας σε όλη τη χώρα».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος