Οικολόγοι: «Χωρίς ελέγχους τα αρδευτικά νερά της Πελοποννήσου»

Οι μετρήσεις σταμάτησαν το 2012 υποστηρίζει η παράταξη «Πελοπόννησος Οικολογική»

Παρασκευή, 08 Ιούνιος 2018 13:38 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οικολόγοι: «Χωρίς ελέγχους τα αρδευτικά νερά της Πελοποννήσου»

Για απουσία ελέγχων αναφορικά με τη διαχείριση των αρδευτικών υδάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη «Πελοπόννησος Οικολογική».

Αναλυτικά, αναφέρει τα εξής:

«Ένα από τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων για το σχεδιασμό έργων που στοχεύουν στην ορθολογική διαχείριση του νερού άρδευσης είναι και η παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας των αρδευτικών υδάτων. Συμπληρωματικά του Εθνικού Δικτύου παρακολούθησης των Υδάτων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει καταρτίσει εδώ και δεκαετίες το Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Ποιότητας Αρδευτικών Υδάτων. Το Πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια (πρώην Δ/νσεις Εγγείων Βελτιώσεων) και χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους του Υπουργείου μας. Το Εργαστήριο Γεωλογικών και Υδατικών Δοκιμών της Διεύθυνσής μας, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, πραγματοποιεί χημικές αναλύσεις σε δείγματα νερού από καθορισμένες θέσεις δειγματοληψίας σε αρκετές  Περιφερειακές Ενότητες  της Επικράτειας».

Για την ΠΕ Λακωνίας, όπως επισημαίνει η «Πελοπόννησος Οικολογική», λαμβάνονταν και αναλύονταν δείγματα από 26 θέσεις δειγματοληψίας, επιφανειακές και υπόγειες θέσεις δειγματοληψίας, μέχρι την χρονική περίοδο 2011-2012.

Ενδεικτικές θέσεις δειγματοληψίας επιφανειακών υδάτων:
- Πόταμος   Ευρώτας
- Αρδευτικό Τρινάσου

Ενδεικτικές θέσεις δειγματοληψίας υπόγειων υδάτων:
- Γεωτρήσεις σε διάφορα σημεία της ΠΕ Λακωνίας

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων είναι ανηρτημένα εδώ

Όπως αναφέρει η «Πελοπόννησος Οικολογική», «μελετώντας τα αποτελέσματα διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν διαθέσιμες μετρήσεις μέχρι την χρονική περίοδο 2011-2012 και εύλογα αναρωτηθήκαμε γιατί συμβαίνει αυτό.

Αποκαλύπτουμε σήμερα - σύμφωνα με αποκλειστικές αλλά και ασφαλείς πληροφορίες μας- ότι  μετά την χρονική περίοδο 2011-2012, φαίνεται ότι ΔΕΝ υπάρχει ενδιαφέρον από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για συνέχιση του προγράμματος καθόσον δεν αποστέλλει καθόλου δείγματα αρδευτικού νερού για ανάλυση.

Περιμένουμε από την Περιφερειακή Αρχή ξεκάθαρες απαντήσεις για ένα  τόσο σημαντικό ζήτημα για την Πελοπόννησο  όπως αυτό που αφορά την ποιότητα και την ποσότητα των αρδευτικών υδάτων».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti