Πήρε μέτρα για την αντιπυρική περίοδο ο Δ. Σπάρτης

alte_peloponnese

Φλώρος: «Αδύνατη η συγκρότηση ομάδων πυρασφάλειας στα χωριά»

Τετάρτη, 16 Μάιος 2018 16:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πήρε μέτρα για την αντιπυρική περίοδο ο Δ. Σπάρτης

Σε σειρά ενεργειών πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών προέβη ο Δήμος Σπάρτης, πριν την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου (διάρκεια 1/5/2018 έως 31/10/2018). Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Νικόλαος Φλώρος, ο Δ. Σπάρτης έχει φροντίσει για τα εξής:

- Με πρόσκληση του Δημάρχου Σπάρτης συνεδρίασε στις 29/3/2018 το αρμόδιο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σπάρτης με θέμα: «Αντιπυρική περίοδος 2018-δρομολόγηση δράσεων αντιπυρικής προστασίας–εξέταση θεμάτων πρόληψης, ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές»

- Σε όλους τους προέδρους και εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου στάλθηκε έγγραφο (σχετ. 6170/29-03-2018) σχετικά με τις ενέργειες προετοιμασίας και τα προληπτικά μέτρα που απαιτείται να λάβουν ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Ενδεικτικά αναφέρονται  τα εξής:

- Στάλθηκε ανακοίνωση προκειμένου να αναρτηθεί σε εμφανή μέρη της Τοπικής Κοινότητας ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες σχετικά με την υποχρέωσή τους για αποψίλωση των οικοπεδικών εκτάσεων και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός των οικισμών,  καθώς και την υποχρέωσή τους για κοπή κλαδιών, θάμνων κλπ που εξέχουν προς το αγροτικό οδικό δίκτυο και εμποδίζουν τη διέλευση των πυροσβεστικών και λοιπών οχημάτων. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αναρτήθηκε επίσης στην ιστοσελίδα του δήμου και σε τοπικά ΜΜΕ και γίνεται αναπαραγωγή της σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

- Zητήθηκε να καταγραφεί το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να συγκροτηθεί ομάδα πυρασφάλειας από τους κατοίκους, για πρόληψη και άμεση αντίδραση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς όπως προβλέπεται στο άρθρο 82 παρ. ζ του Ν 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης».

Ο κ. Φλώρος επισημαίνει ότι «υπάρχει αδυναμία συγκρότησης ομάδων πυρασφάλειας σε όλες τις τοπικές κοινότητες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πέρυσι από τις 52 τοπικές κοινότητες είχαν ανταποκριθεί 21 γεγονός που οφείλεται  κυρίως λόγω των λιγοστών κατοίκων που ενδεχομένως  υπάρχουν, του γηρασμένου πληθυσμού, της αδιαφορίας από ορισμένους κατοίκους να προσφέρουν  κλπ». Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Κινήματος Πολιτών «Ελπίδα» κ. Χρήστος Αλεξάκος είχε καταθέσει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης για τη δημιουργία εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης στα χωριά του δήμου.

- Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες πρόληψης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχουν συνταχθεί τα σχετικά μνημόνια ενεργειών καθώς και συνεργασίας με ιδιώτες, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των υδροστομίων, έχουν ξεκινήσει εργασίες συντήρησης των πυροσβεστικών βυτίων τα οποία υπάρχουν σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες, ταυτόχρονα με  καθαρισμούς βλάστησης σε κοινόχρηστους χώρους καθώς και κατά μήκος του οδικού δικτύου αρμοδιότητας του Δήμου. Επισημαίνεται ότι όσον αφορά τους καθαρισμούς υπάρχει άμεση συνεργασία τόσο με την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας όσο και με το Δασαρχείο Σπάρτης.

- Σε συνέχεια της υπ’ αριθ. 167/30-04-2018 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «Πρόσληψη εποχιακού προσωπικού για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας έτους 2018» αναμένεται σύντομα, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισής της, να δημοσιευθεί πρόσκληση για πρόσληψη 34 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων (χειριστές μηχανημάτων έργων, χειριστές γεωργικών ελκυστήρων, οδηγών αυτοκινήτων και εργατών) οι οποίοι θα απασχοληθούν σε δράσεις πυροπροστασίας, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου χρόνου, για χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Ο κ. Φλώρος υπογραμμίζει «ότι οι ενέργειες του Δήμου παρά την έλλειψη προσωπικού και τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει συνεχίζονται καθημερινά με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους. Ευελπιστούμε όμως ότι και οι πολίτες θα δείξουν την ευαισθησία που απαιτείται και θα ανταποκρίνονται στις ανακοινώσεις του Δήμου ενεργώντας προς το συμφέρον τους. Μην ξεχνάμε ότι: Η πρόληψη αποτελεί καθήκον όλων μας» καταλήγει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος