Εκκλησιαστικό μνημείο στην Απιδέα Λακωνίας εκπέμπει σήμα SOS (ΦΩΤΟ)

Mayfair_Club

Επείγει άμεσο έργο συντήρησης και αποκατάστασης του ΙΝ Κοιμήσεως Θεοτόκου

Τετάρτη, 16 Μάιος 2018 13:30 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκκλησιαστικό μνημείο στην Απιδέα Λακωνίας εκπέμπει σήμα SOS (ΦΩΤΟ)

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Απιδέα Λακωνίας (που χρονολογείται μεταξύ 5ου – 10ου αιώνα), ένα  ιστορικό μνημείο  Ανατολίζουσας Βασιλικής που οι ελληνικές και διεθνείς βιβλιογραφίες αναγράφουν ως κόσμημα, ζητεί την βοήθεια όλων. Μάς εκλιπαρεί μετά από 1.500 χρόνια προσφοράς να το φροντίσουμε για να μπορέσει να επιβιώσει, κι αυτό ως αντάλλαγμα υπόσχεται στις επόμενες γενεές, να συνεχίσει το διάβα του,  στην ιστορία και τον πολιτισμό. Οι μελετητές του μνημείου, Αναστάσιος Ορλάντο (1927-1935) και το Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Στρασβούργου το 1982, το έχουν διακρίνει σε δύο κύριες οικοδομικές φάσεις. Ο αρχικός ναός ήταν ξυλόστεγος και τα κλίτη χωρίζονταν από δύο σειρές επτά ραδινών κιόνων που έφεραν τόξα. Η πρώτη  αποδίδεται στην όψιμη παλαιοχριστιανική εποχή και η δεύτερη στους ύστερους βυζαντινούς χρόνους.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου, έχοντας καταθέσει στην ΕΔΕΠΟΛ πλήρη εγκεκριμένο φάκελο ζητεί από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την ένταξη της ώριμης μελέτης συντήρησης κι αποκατάστασης του μνημείου στο ΕΣΠΑ – ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, είτε σε οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό πλαίσιο, σύμφωνα με την ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/27282/481 από 27/4/2011 απόφαση έγκριση μελέτης, του τέως Υπουργού Πολιτισμού, κ. Παύλου Γερουλάνου.

Ειδικότερα, ζητεί -για το κηρυγμένο από τις 17/12/1962 ιστορικό διατηρητέο μνημείο τρίκλιτης θολοσκέπαστης Βασιλικής και ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα Ανατολίζουσας Βασιλικής του Ελλαδικού χώρου- να συνεχίσει να είναι λειτουργικό για τις επόμενες γενεές  και επισκέψιμο σε όλο τον κόσμο.

Επίσης, ζητεί, την υλοποίηση του έργου συντήρησης σύμφωνα με το  ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΕΚΕ/98728/272 από 7/3/2018 έγγραφο της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κονιόρδου που αναγνωρίζει ότι η αποκατάσταση, θα συμβάλλει στην  ανάδειξη  του  εξέχοντος  μνημείου,  δεδομένης  της  ωριμότητας  του  έργου.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ο κλήρος και ο λαός, διεκδικούν την άμεση χρηματοδότηση του έργου από τους αρμόδιους φορείς, πριν -όπως τονίζουν- «είναι αργά».

Τα παραπάνω αιτήματα υπογράφει ο ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου π. Ευγένιος Γραεφφλύ.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος