Αναδείχθηκε ένα εκκλησιαστικό μνημείο στον ΙΝ Αγίου Γεωργίου Βασσαρά

Mayfair_Club

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης του περίτεχνου ξυλόγλυπτου τέμπλου και των εικόνων

Παρασκευή, 13 Απρίλιος 2018 12:57 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αναδείχθηκε ένα εκκλησιαστικό μνημείο στον ΙΝ Αγίου Γεωργίου Βασσαρά

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης του τέμπλου και των εικόνων του στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στον Βασσαρά Λακωνίας. Η συντήρηση του περίτεχνου επιχρυσωμένου ξυλόγλυπτου τέμπλου είχε ολοκληρωθεί από τον Ιανουάριο 2018 και οι εικόνες που το κοσμούν επέστρεψαν -συνοδεία Αστυνομίας- την M. Πέμπτη 5 Απριλίου 2018, πριν τον εορτασμό του Πάσχα.

Τις εργασίες συντήρησης του τέμπλου και των εικόνων του ανέλαβε η εταιρεία συντήρησης έργων τέχνης «ΔΙΗΝΕΚΕΣ» ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΣ Π. & ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Γ. με εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας και της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων. Οι εργασίες συντήρησης έγιναν με βάση την εγκεκριμένη μελέτη συντήρησης από το Υπουργείο Πολιτισμού, που εκπόνησε ο Σπαρτιάτης συντηρητής Παναγιώτης Θεοφιλάκος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την υλοποίηση των εργασιών συντήρησης στο τέμπλο και τις εικόνες, την ασφαλή μεταφορά των εικόνων από τον ναό στο εργαστήριο της εταιρείας στον Πειραιά και την επιστροφή και επανατοποθέτηση των εικόνων στον ιερό ναό.

Το τέμπλο και οι εικόνες καλύπτονταν με αιθάλη και μεταγενέστερες πρόχειρες επιζωγραφίσεις μπρουτζίνας, με αποτέλεσμα να μην διακρίνονται οι παραστάσεις και να υποβαθμίζονται αισθητικά τόσο η περίτεχνη διακόσμηση του τέμπλου, όσο και οι εικόνες. Συνεπώς, ήταν αναγκαία η συντήρηση του ξυλόγλυπτου τέμπλου και των εικόνων του με σκοπό την προστασία και αισθητική ανάδειξή τους. Με πρωτοβουλία του εφημέριου του ναού, π. Ανάργυρου Γαλάνη και των επιτρόπων, για να γίνει η συντήρηση του τέμπλου και των εικόνων, πραγματοποιήθηκε η μελέτη συντήρησής τους. Στη συνέχεια, με την αρωγή και το αμείωτο ενδιαφέρον του εκπαιδευτικού-συγγραφέα κ. Νικολάου Κουφού και την οικονομική στήριξη του ομογενή κ. Ανάργυρου Φλώρου, με καταγωγή από τον Βασσαρά, που διαμένει μόνιμα στην Αμερική, υλοποιήθηκαν οι εργασίες συντήρησης του τέμπλου και των εικόνων του. Αξίζει να τονιστεί ότι οι εργασίες συντήρησης έγιναν με την ευλογία και έγκριση του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιου, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία και προσωπικό ενδιαφέρον για την προστασία και ανάδειξη των Εκκλησιαστικών κειμηλίων και των ναών.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, με έτος ανέγερσης το 1823, διαθέτει περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, διαστάσεων 5,10 μ. x 10,80 μ. με τυπική διακόσμηση τέμπλων των μεταβυζαντινών χρόνων. Το τέμπλο καταλαμβάνει όλο το πλάτος του ναού, χωρίζοντας το Ιερό Βήμα από τον κυρίως ναό και κοσμείται με μεταβυζαντινές εικόνες του Χριστού Μέγα Αρχιερέα και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (δια χειρός Ν. Σωτηριάδου με έτος αγιογράφησης το 1862), του Αγίου Τρύφωνα (1858) και νεώτερες εικόνες του αγιογράφου Ευάγγελου Μαυρικάκη.

Η συντήρηση του τέμπλου ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2017 και έγινε επιτόπου στον ναό από συντηρητές της εταιρείας «ΔΙΗΝΕΚΕΣ» ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΣ Π. & ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Γ., με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Κατά τη διάρκεια της συντήρησης του τέμπλου έγιναν στερεωτικές εργασίες, ξυλουργικές εργασίες στήριξης και συμπληρώσεις των απωλειών σε σαθρά τμήματα του τέμπλου, καθαρισμός με σκοπό την αφαίρεση των επικαθήσεων σκόνης και αιθάλης, των μεταγενέστερων χρωματικών επεμβάσεων, καθώς και του οξειδωμένου βερνικιού. Ιδιαίτερα επίπονη και δύσκολη εργασία αποδείχτηκε ο καθαρισμός και η αφαίρεση των μεταγενέστερων νεότερων χρωματισμών και των επιζωγραφίσεων μπρουτζίνας. Όπως διαπιστώθηκε κατά τον καθαρισμό είχαν εφαρμοστεί επάλληλα στρώματα χρωμάτων και μπρουτζίνας, που κάλυπταν την αρχική χρωματική διακόσμηση του τέμπλου και το φύλλο χρυσού, το οποίο αναδείκνυε τον ξυλόγλυπτο φυτικό διάκοσμο. Μετά την αφαίρεση των μεταγενέστερων χρωματισμών και των στρωμάτων μπρουτζίνας ήρθαν στο φως σημαντικά ιστορικά στοιχεία, όπως η επιγραφή στη βάση της επίστεψης του τέμπλου: «Εγένετο δια εξόδων…1839, Ιανουαρίου 20, χειρ. Παναγιώτη Στελάκη».  Στο βημόθυρο του τέμπλου, κάτω από τα στρώματα των μεταγενέστερων χρωματισμών και της μπρουτζίνας, αποκαλύφθηκε η επιγραφή: «...του Επιτρόπου της Εκκλησίας ταύτης Κωνσταντίνου…1838, Φεβρουαρίου 3…», η οποία τοποθετεί την κατασκευή του τέμπλου στα 1838. Στο τέλος, μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης του τέμπλου έγινε η αισθητική αποκατάσταση με αντιστρεπτά χρώματα για την ανάδειξή του.

Η συντήρηση των εικόνων αποφασίστηκε να γίνει στο εργαστήριο της εταιρείας «ΔΙΗΝΕΚΕΣ» ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΣ Π. & ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Γ. στον Πειραιά, με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να πραγματοποιηθούν οι λεπτεπίλεπτες επεμβάσεις συντήρησης των εικόνων με κατάλληλο εξοπλισμό. Για την προστασία και ανάδειξη των εικόνων έγιναν εργασίες στερέωσης του ξύλινου φορέα και των χρωματικών στρωμάτων, καθαρισμός της ζωγραφικής επιφάνειας και αισθητική αποκατάσταση. Το πυκνό στρώμα αιθάλης που κάλυπτε τις εικόνες και οι έντονες απώλειες και απολεπίσεις στη ζωγραφική επιφάνεια ήταν ενδεικτικές της κακής κατάστασης διατήρησης των εικόνων. Όπως διαπιστώθηκε κατά τις εργασίες συντήρησης, σε ορισμένες εικόνες είχαν γίνει πρόχειρες επεμβάσεις σε περασμένους χρόνους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο καθαρισμός που έγινε κατά το παρελθόν με πρόχειρο τρόπο και σε έντονο βαθμό, είχε ως συνέπεια την αφαίρεση των λεπτών χρωματικών στρωμάτων (λαζούρες) και την αλλοίωση της ζωγραφικής. Επιπλέον, διαπιστώθηκαν πρόχειρες επιζωγραφίσεις με σκοπό την επιδιόρθωση των φθορών στη ζωγραφική επιφάνεια. Κατά τη συντήρηση αναδείχθηκε η αρχική όψη των εικόνων και η αισθητική αποκατάσταση που έγινε ήταν σύμφωνη με τη σύγχρονη δεοντολογία της συντήρησης έργων τέχνης, ώστε να μην θίγεται η ιστορική και αισθητική αξία των εικόνων.

Με την επιθυμία του εφημέριου, των επιτρόπων του ναού, την έγκριση της Ιεράς  Μητρόπολης, την έγκριση και επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και την ουσιαστική οικονομική στήριξη του δωρητή, συντηρήθηκαν το περίτεχνο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο και οι εικόνες του και αναδείχθηκε ένα σημαντικό εκκλησιαστικό μνημείο της τοπικής κοινότητας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Με την αποκάλυψη της αρχικής διακόσμησης του τέμπλου και των ιστορικών επιγραφών του, δίνεται η ευκαιρία στην επιστημονική κοινότητα να μελετήσει περαιτέρω το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις εικόνες του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βασσαρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βασσαρά κατάφερε να κινητοποιήσει τόσο τους κατοίκους, όσο και τους ομογενείς καταγόμενους από τον Βασσαρά, ώστε να υπάρξει η οικονομική στήριξη με την οποία επετράπη να πραγματοποιηθεί κατά τα έτη 2012-2013 και η συντήρηση των τοιχογραφιών του ναού. Οι αγιογραφίες έχουν φιλοτεχνηθεί από τον αγιογράφο Ευάγγελο Μαυρικάκη. Η αιθάλη και η υγρασία είχαν προκαλέσει την αμαύρωση των τοιχογραφιών και άλλες φθορές με αποτέλεσμα να είναι δυσανάγνωστες. Η συντήρηση ανέδειξε τον τοιχογραφικό διάκοσμο του ναού και πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία συντήρησης «ΔΙΗΝΕΚΕΣ» ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΣ Π. & ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Γ.

Με την ολοκλήρωση της συντήρησης του περίτεχνου τέμπλου και των εικόνων του, καθώς και της συντήρησης των τοιχογραφιών που κοσμούν το ναό, παραδίδεται πλέον συντηρημένος ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου. Το έργο αυτό αποτελεί παράδειγμα, ώστε να συνεχιστεί η διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς και σε άλλους ναούς της περιοχής.

a 1
Το τέμπλο και οι εικονες πριν και μετά τη συντήρηση

a 2
Γενική άποψη του ναού μετά τη συντήρηση του τέμπλου και των εικόνων

a 3
Η Δεσποτική εικόνα του Ιησού Μ.Αρχιερέα κατά τον καθαρισμό

a 4
Κατά τη συντήρηση των εικόνων στο εργαστήριο της εταιρείας

a 5
Κατά την τοποθέτηση των εικόνων από το συντηρητή Π. Θεοφιλάκο

a 6
Κατά τις εργασίες συντήρησης στο τέμπλο

a 7
Το βόρειο τμήμα του τέμπλου πριν και μετά τη συντήρηση

Ευχαριστούμε τον κ. Πάνο Θεοφιλάκο για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος