Εξετάζουν αύξηση του ΕΝΦΙΑ και στη Λακωνία

Mayfair_Club

Με πρόταση των θεσμών που ανατρέπει τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης

Τετάρτη, 11 Απρίλιος 2018 07:54 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εξετάζουν αύξηση του ΕΝΦΙΑ και στη Λακωνία

Με παρέμβαση θεσμών,  εκατομμύρια κάτοικοι 86 δήμων της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, καθώς και χιλιάδων δήμων της υπόλοιπης χώρας, ενδέχεται να δουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες θα φθάνουν έως και το 27-28%, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Στις περιοχές αυτές οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων κυμαίνονται σήμερα μεταξύ 600 και 1.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ αν γίνουν δεκτές οι εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών, οι εν λόγω τιμές θα πρέπει να αυξηθούν κατά ποσοστά από 10% έως και 40%.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η «Καθημερινή», οι προτάσεις των εκτιμητών οδηγούν σε  αυξήσεις στο 60% των περιοχών της χώρας ή σε 6.070 ζώνες, μειώσεις μόνο για το 23% ή σε 2.030 ζώνες, ενώ για το υπόλοιπο 17% των περιοχών οι ειδικοί προτείνουν να παραμείνουν αμετάβλητες στα σημερινά επίπεδα.

Η παραπάνω πρόταση των θεσμών ανατρέπει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία  σκόπευε να μεταφέρει τις επιβαρύνσεις από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

Σε περιοχές του Λεκανοπεδίου όπως στον Ασπρόπυργο, τη Μάνδρα, τη Δραπετσώνα, τα Άνω Λιόσια, την Ελευσίνα, την Αγία Βαρβάρα, τα Μέγαρα, τη Μαλακάσα, αλλά και στην Πάτρα, τη Λακωνία, τη Λάρισα, και τα Τρίκαλα, οι κατώτατες τιμές ζώνης των ακινήτων βρίσκονται σήμερα στα 600-700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στις περιοχές αυτές προτείνονται νέες τιμές υψηλότερες κατά 30%-40%. Ειδικότερα στη Σπάρτη, σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι τιμές ζώνης (για ακίνητα έως 1.250 τ.μ.) ενδέχεται να διαμορφωθούν στα 900 ευρώ.

Πάντως, οι προτάσεις των εκτιμητών ακινήτων δεν είναι δεσμευτικές για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα έχει και τον τελικό λόγο για τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων.  Σε κάθε περίπτωση, οι (πιθανές) αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων δεν πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα πριν από τα τέλη Απριλίου, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, πιθανότερο μάλιστα είναι να ανακοινωθούν εντός του Μαΐου και να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι θεσμοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να μπλοκάρουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που επιθυμούσε την αύξηση των επιβαρύνσεων στους ιδιοκτήτες με μεσαία και υψηλή ακίνητη περιουσία βάζουν οι θεσμοί.
  Μετά το απαγορευτικό των θεσμών, το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με την «Καθημερινή» εξετάζει δύο εναλλακτικά σενάρια:
- Πρώτον, να διατηρηθούν οι τρέχουσες αντικειμενικές αξίες για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2018 και οι νέες αξίες να τεθούν σε ισχύ τον Μάιο ή τον Ιούνιο, και να επιβάλλονται μόνο στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών. Επίσης, θα πρέπει να τροποποιηθούν και τα στοιχεία της ΔΕΗ και να αποσταλούν στην εταιρεία οι νέες αξίες για τον υπολογισμό του ΤΑΠ. Βέβαια, εάν οι δήμοι επιθυμούν να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα τον ΤΑΠ, θα πρέπει να προχωρήσουν στη μείωση των συντελεστών.
- Δεύτερον, να γίνουν «χειρουργικές» παρεμβάσεις σε όλους τους συντελεστές και τα κλιμάκια ή στις αντικειμενικές αξίες. Για παράδειγμα, σήμερα το δεύτερο κλιμάκιο του ΕΝΦΙΑ αφορά ακίνητα με τιμή ζώνης από 501 έως 750 ευρώ ανά τ.μ. Στην περίπτωση που η τιμή ζώνης σε κάποια περιοχή ανέρχεται σήμερα στα 550 ευρώ το τ.μ. και η πρόταση του εκτιμητή είναι να διαμορφωθεί στα 800 ευρώ ανά τ.μ., θα μπορούσε η κυβέρνηση να αποφασίσει η τιμή ζώνης να περιορισθεί στα 750 ευρώ ανά τ.μ., έτσι ώστε να μην αλλάξει κλιμάκιο και να διατηρηθεί ο φόρος στα ίδια επίπεδα. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και σε άλλα κλιμάκια. Ωστόσο, ενδεχομένως να μην είναι εφικτό να γίνει σε όλα τα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ και για ορισμένους να προκύψουν επιβαρύνσεις.

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», εκτός όμως από τον ΕΝΦΙΑ, η άνοδος των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση κι άλλων φόρων, όπως το τεκμήριο κατοικίας, το αφορολόγητο 1ης κατοικίας, το τεκμαρτό εισόδημα επαγγελματικής στέγης, το τέλος ακίνητης περιουσίας, τα δημοτικά τέλη, ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, η γονική παροχή ακινήτων, η κληρονομιά και η δωρεά ακινήτων, το ΦΠΑ νεόδμητων και τα τέλη εγγραφής ακινήτων, το πρόστιμο διατήρησης αυθαιρέτου και το τέλος εγγραφής και μεταγραφής.

Με πληροφορίες από Καθημερινή, Βήμα

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος