Η Μάνη τιμά την 197η επέτειο έναρξης της Επανάστασης του 1821

ΕΑΣ Λακωνίας | ΟΣΔΕ 2019

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου οι εκδηλώσεις - Αναλυτικό πρόγραμμα

Τρίτη, 13 Μάρτιος 2018 16:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Μάνη τιμά την 197η επέτειο έναρξης της Επανάστασης του 1821

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα εορταστεί και φέτος η 197η επέτειος της 17ης Μαρτίου 1821 στη Μάνη,  όπου οι Μανιάτες οπλαρχηγοί κήρυξαν τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι εκδηλώσεις θα είναι τριήμερες και θα διεξαχθούν στην Αρεόπολη και το Γύθειο, ενώ η κορύφωση τους θα λάβει χώρα το Σάββατο 17 Μαρτίου, στην Αρεόπολη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Δευτέρα 12/3-Κυριακή 18/3

Παλαιό δημαρχείο Αρεόπολης
10:00-14:00 και 17:00-21:00: Παρουσίαση εκθεμάτων με ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, άρματα της Επανάστασης του 1821, παλαιότυπα με αναφορά στον ελληνικό πολιτισμό, βιβλία, χάρτες και γκραβούρες (συλλογή Κατσαμπάνη)

Πέμπτη 15/3

12:00 - Γύθειο (Μνημείο Πεσόντων Ηρώων)
Προσέλευση σχολείων, συλλόγων, σωματείων και οργανώσεων. Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, απόδοση τιμών. Αναπαράσταση του πολεμικού συμβουλίου των Γρηγοράκηδων από μαθητές.

13:00 - Πλατεία δημαρχιακού μεγάρου Γυθείου
Δημοτικοί παραδοσιακοί χοροί από τα σχολεία της πόλης και από πολιτιστικούς χορευτικούς  συλλόγους.

18:00 - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ανατ. Μάνης
Nostos Mani 2018. Η γιορτή του Νόστου των Μανιατών της διασποράς. Υποδοχή αντιπροσωπειών, ομιλία, συναυλία από τον Μουσικό Όμιλο Γυθείου.

Παρασκευή 16/3

Δημοτικός χώρος στάθμευσης έμπροσθεν κλειστού γυμναστηρίου Αρεόπολης
13:00: Ιππικές εκδηλώσεις Δήμου Ανατ. Μάνης. Τερματισμός ημερίδας ιππικής αντοχής. Συμμετέχουν: ο Πολιτιστικός Ιππικός Σύλλογος Μάνης 2008, ο Σύλλογος Φιλίππων Μάνης, ιππικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και ελεύθεροι ιππείς της περιοχής. Απονομή βραβείων και αναμνηστικών μεταλλίων στους συμμετέχοντες από τον δήμαρχο Αν. Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο.

Πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης
15:00: Δημοτικοί παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές των σχολείων του Δήμου Αν. Μάνης και συλλόγους από όλη την Ελλάδα.
17:00: Άφιξη των επίσημων αντιπροσωπειών. Eπιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, απόδοση τιμών.

Κλειστό γυμναστήριο Αρεόπολης
18.00: Παρέλαση τμημάτων. Παραδοσιακοί χοροί συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Λαμπαδηδρομία μαθητών.

Σάββατο 17/3

Αρεόπολη
07:30: Χαιρετισμός της ημέρας με ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών της Αρεόπολης.

Πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης
08:00: Έπαρση της σημαίας.

Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρεόπολης
11:00: Πέρας προσέλευσης επισήμων. Επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του τοποτηρητή ΙΜ Μάνης, σεβασμιώτατου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.
    
Πλατεία 17ης Μαρτίου 1821
11:30: Μετάβαση επισήμων στη θέση «Κοτρώνι». Καλωσόρισμα του δημάρχου. Αναπαράσταση της ορκωμοσίας των μανιάτικων οικογενειών από τους μαθητές. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον περιφερειάρχη Πελοποννήοσυ Πέτρο Τατούλη.

Πλατεία Αθανάτων
13:00: Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του ηρώου. Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών. Ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

13:20: Παρέλαση αναπήρων και θυμάτων πολέμου Ν. Λακωνίας, σχολείων, συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων.

Κλειστό γυμναστήριο Αρεόπολης
14:10: Δεξίωση των επίσημων αρχών. Υποστολή σημαίας.

Κυριακή 18/3

Πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης
09:00 2η Γύρα Μάνης: Ο Δήμος Αν. Μάνης, ο Διεθνής Σύνδεσμος Αγώνων Υπεραπόστασης «Οι Αθάνατοι» και ο ΑΠΣ Απόλλων Δυτικής Αττικής διοργανώνουν αγώνας υπεραπόστασης 80 χλμ αφιερωμένο στην κήρυξη της Επανάστασης. «Από την Αποσκιερή στην Προσηλιακή και πίσω στην Αποσκιερή Μάνη».

Κλειστό γυμναστήριο Αρεόπολης
11:30: Παρουσίαση του βιβλίου «Η Μάνη χθες και σήμερα» από τον επίτιμο δημότη Ανατολικής Μάνης Ιωάννη Φατσέα.

 MG 0126

Η έναρξη του ένοπλου
αγώνα το 1821
Το 1819 φτάνει στη Μάνη ο Χριστόφορος Περραιβός - απεσταλμένος της Φιλικής Εταιρείας, μεταφέροντας το μήνυμα της Επανάστασης. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα φέρνει σε επαφή τις τρεις ισχυρότερες ηγεμονικές οικογένειες της Μάνης ,που ομονοούν για την έναρξη του Αγώνα.

Την 1 Οκτωβρίου του 1819 στις Κιτριές της Έξω Μάνης υπογράφεται επίσημα η συμφωνία ενός γενικού πολέμου κατά  των Τούρκων από τους αρχηγούς των Μανιατών, οικογένεια  Μαυρομιχάλη και οικογένεια Τρουπάκη.

Στις αρχές Μαρτίου του 1821 η Μάνη βρίσκεται σε πολεμικό συναγερμό.

Στη δυτική Μάνη, έδρα του Μπέη, όπου οι Τούρκοι μπορούν ευκολότερα να πληροφορηθούν τα συμβαίνοντα, επικρατεί μια φαινομενική ησυχία.

Στην περιοχή του Ταινάρου και της Ανατολικής Μάνης έχει αρχίσει η πολεμική προπαρασκευή. Συγκροτούνται στρατιωτικά σώματα από τους καπεταναίους οι οποίοι περιφέρονται στα χωριά και στρατολογούν όσους έχουν τη δυνατότητα να φέρουν όπλα.

Στην έξω Μάνη φιλοξενούνται μυστικά ο Κολοκοτρώνης και ο Παπαφλέσσας και βρίσκονται όλοι σε κατάσταση αναμονής.

Οι μεταξύ των Μανιατών συνεννοήσεις και η από κοινού απόφασή τους για την κήρυξη του πολέμου κατά των Τούρκων τεκμηριώνεται ιστορικά από την αλληλογραφία του Μπέη της Μάνης Πέτρου Μαυρομιχάλη με την οικογένεια Γρηγοράκη, τη σύγκληση του πολεμικού συμβουλίου των Γρηγοράκηδων στις 15 Μαρτίου στο Μαραθονήσι (Γύθειο) και τις μαρτυρίες του Φιλήμωνα και Γενναίου Κολοκοτρώνη.

Στις 17 Μαρτίου του 1821 συγκεντρώνονται στην Αρεόπολη οι καπεταναίοι της Μάνης και κηρύσσουν τον πόλεμο κατά των Τούρκων.

Μετά τη δοξολογία, μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών, στη μικρή πλατεία στη θέση Κοτρώνι, υψώνεται για πρώτη φορά η επαναστατική σημαία.

Σε κλίμα συγκίνησης και ομοψυχίας οι αρχηγοί της Μάνης ορκίζονται: «Νίκη ή Θάνατος».

eortasmos

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

newbanner
newbanner2
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος