«Σεισμός» στην Εκπαίδευση της Λακωνίας! Τα ταξί διακόπτουν τη μεταφορά μαθητών

Mayfair_Club

«Μπλόκαρε» τις πληρωμές τους ο Επίτροπος - «Θύματα» ειδικές κατηγορίες μαθητών και οι επαγγελματίες οδηγοί

Τρίτη, 13 Φεβρουάριος 2018 19:08 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Σεισμός» στην Εκπαίδευση της Λακωνίας! Τα ταξί διακόπτουν τη μεταφορά μαθητών

Στον «αέρα» βρίσκεται η μεταφορά μαθητών στη Λακωνία, καθώς οι οδηγοί ταξί του νομού -που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες- ανακοινώνουν ότι προχωρούν σε διακοπή του έργου, μετά την απόφαση του αρμόδιου Επιτρόπου να μην εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής. Έτσι, εν μέσω της σχολικής χρονιάς, εκατοντάδες παιδιά κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στη μετάβαση από και προς τις σχολικές μονάδες, γεγονός που απειλεί να  «εκτροχιάσει» τη φετινή σχολική χρονιά. «Θύματα» είναι, κυρίως, οι μαθητές ειδικών κατηγοριών (άτομα με ειδικές ανάγκες και κάτοικοι απομακρυσμένων και δύσβατων περιοχών της Λακωνίας), αλλά και οι οδηγοί ταξί οι οποίοι -παρά τις υποσχέσεις που είχαν λάβει στο παρελθόν- διαπιστώνουν απογοητευμένοι ότι οι κόποι τους δεν ανταμείβονται. Αυτό που ζητούν οι επαγγελματίες οδηγοί είναι η εξόφληση πληρωμών για το διάστημα Σεπτεμβρίου 2017 έως Δεκεμβρίου 2017 (σε πρώτη φάση), οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν, αν και υπήρχαν οι σχετικές διαβεβαιώσεις.

Οι οδηγοί από τις πέντε κοινοπραξίες της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας (Σπάρτης, Γυθείου, Ευρώτα, Ε.Λ.Ι.Α., Μέσα Μάνης) και ο Μεταφορικός Τουριστικός Συνεταιρισμός ΣΥΝ.ΠΕ. Ραδιοταξί Γυθείου έχουν φτάσει στα πρόθυρα της εξαθλίωσης, καθώς οι περισσότεροι δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους. «Δεν αντέχουμε άλλο, οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν μπορούν να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως είναι οι ρυθμίσεις, ο ΦΠΑ, ο ασφαλιστικός φορέας τους, ακόμα και τα τέλη κυκλοφορίας, σε κάποιες περιπτώσεις» ανέφερε στον «Λακωνικό Τύπο», ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ευρώτα, κ. Γιάννης Μαρτσούκος, υπογραμμίζοντας ότι η διορία που έχουν δώσει τα ταξί της περιοχής Ευρώτα εκπνέει την Πέμπτη 15/2 και από Παρασκευή διακόπτεται η μεταφορά μαθητών.

Από την πλευρά του, ο κ. Σωτήρης Ροϊνός από τα ταξί της Σπάρτης, συμφώνησε με τον συνάδελφό του για τη αδυναμία των οδηγών ταξί να ανταποκριθούν στις οικονομικές οφειλές τους, ενώ για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, τόνισε: «Παρά το γεγονός ότι υπήρχε μία άψογη διακήρυξη όρων διαγωνισμού από την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, ο περιφερειάρχης και η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης (από την κεντρική αρχή στην Τρίπολη) αποφάσισαν να καταργήσουν τον διαγωνισμό και έτσι να οδηγήσουν τον Επίτροπο να μην εγκρίνει τα δεδουλευμένα των ταξί, με το αιτιολογικό ότι η διαδικασία δεν είναι σύννομη».

Ο κ. Ροϊνός ξεκαθαρίζει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να διακόψουμε τη μεταφορά, δεν είναι “καπρίτσιο” των οδηγών, καθώς τίθεται θέμα νομιμότητας». Σύμφωνα με το ίδιο, το πρόβλημα που έχει ανακύψει, μπορεί να επιλυθεί «μόνο με νομοθετική ρύθμιση με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών», ενώ επεσήμανε ότι για τον σκοπό αυτό θα υπάρξουν σχετικές διαβουλεύσεις και ενέργειες το επόμενο διάστημα.

«Απόφαση Οικονομικής
Επιτροπής και όχι Τατούλη»
Στον αντίποδα, πληροφορίες από κύκλους της ΠΕ Λακωνίας, ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν έγκειται σε απόφαση του περιφερειάρχη Π. Τατούλη, αλλά της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία δεν ενέκρινε τους όρους της νέας σύμβασης, επιθυμώντας να διαχειριστεί το διαγωνισμό μεταφοράς μαθητών στο  σύνολο των νομών της Περιφέρειας.

Όλοι πλέον βρίσκονται εν αναμονή της επίσημης αντίδρασης-απάντησης της Περιφέρειας και των ενεργειών που θα αναληφθούν από την Κυβέρνηση για το σοβαρό θέμα, το οποίο απειλεί να «ανατινάξει» το «οικοδόμημα» της φετινής σχολικής χρονιάς στη Λακωνία.

Η επιστολή των ταξί στον Τατούλη
Οι πέντε κοινοπραξίες και ο συνεταιρισμός ταξί της Λακωνίας είχαν αποστείλει επιστολή στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη, από τις 18 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, στην οποία εξέθεταν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους και ζητούσαν την άμεση εξεύρεση λύσης.

Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε Περιφερειάρχη

Όλες οι Κοινοπραξίες ΤΑΞΙ της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας (ΣΠΑΡΤΗΣ, ΓΥΘΕΙΟΥ, ΕΥΡΩΤΑΣ, Ε.Λ.Ι.Α., ΜΕΣΑ ΜΑΝΗΣ) και ο Μεταφορικός Τουριστικός Συνεταιρισμός ΣΥΝ.ΠΕ. Ραδιοταξί Γυθείου σας ενημερώνουμε ότι έχουν εξαντληθεί και τα τελευταία περιθώρια της συνέχισης εκτέλεσης του έργου της μεταφοράς των μαθητών, λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης απόδοσης χρημάτων επί εκτελεσθέντος και τιμολογηθέντος έργου.

Ειδικότερα:
- Ενώ τα δύο τελευταία χρόνια το Υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρίνεται και κατανέμει στις Περιφέρειες της Χώρας χρήματα για τη μεταφορά των μαθητών,   
- Ενώ οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Π.Ε. Λακωνίας, σε συνεργασία με την ΥΔΕ Λακωνίας -μέχρι και την τελευταία πληρωμή τιμολογίων μας (30/31-12-16)- ανταποκρίνονταν σε λογικό και σύντομο χρόνο κάθε φορά που υπήρχε κατανομή από το Υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε όλες οι διαδικασίες και ειδικότερα η ενταλματοποίηση, ο έλεγχος και η απόδοση των οφειλομένων προς τους προμηθευτές, ολοκληρώνονταν το αργότερο σε είκοσι μέρες από την σχετική κατανομή.
-  Ενώ ήδη φτάνουμε στις εξήντα (60) ημέρες από την ημέρα (21-11-17) που έχει αποδοθεί για τη μεταφορά μαθητών το ποσό 6.520.500,00 € από το Υπουργείο Εσωτερικών προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, 1.509.600,00 € για την Π.Ε. Λακωνίας, ουδείς μεταφορέας στην Πελοπόννησο δεν έχει λάβει τα οφειλόμενα, πλην του ΚΤΕΛ Αρκαδίας που πριν τις γιορτές (20-12-17) πληρώθηκαν τιμολόγια για τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο 2017 συνολικού ποσού 265.509,63 € (βλ. Ένταλμα: ΑΔΑ: 6ΗΙ17Λ1-ΠΜΘ).

Σημειώστε ότι η εν λόγω χρηματοδότηση απεκάλυπτε την πληρωμή του έργου έως και το τέλος του 2017. Περαιτέρω, από υπόλοιπα της προηγούμενης χρηματοδότησης που είχε πραγματοποιηθεί στις 31-10-17, ήταν δυνατή η πληρωμή αναδόχων για τιμολόγια Σεπτεμβρίου 2017.

Όλη αυτή η εν γένει πρακτική που ακολουθείται τον τελευταίο χρόνο τη θεωρούμε απαράδεκτη και πέραν κάθε ορθής συναλλακτικής αξίας και λογικής.

Εμείς ως νομικές οντότητες, οικονομικοί φορείς, προμηθευτές σας, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα, οι προμηθευτές μας δηλαδή, εκμεταλλευτές των οχημάτων που εκτελούν το έργο της μεταφοράς, ήδη έχουμε καταβάλει -όπως και υποχρεούμαστε- τον ΦΠΑ του μήνα Σεπτεμβρίου 2017 και μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα υποχρεούμαστε να καταβάλουμε τον ΦΠΑ του 4ου Τριμήνου 2017. Σας εφιστούμε την προσοχή ότι η μη απόδοση του ΦΠΑ, αλλά και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων που έχουμε ως επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, σε όλους μας δημιουργεί τεράστια προβλήματα, δεδομένου ρυθμίσεων και, ακριβώς, η μη τήρηση συμβατικών υποχρεώσεων, όπως η μη απόδοση έστω και μιας δόσης θέτει εκτός ρύθμισης τον οφειλέτη. Επιπλέον, σημειώστε ότι αυτή την περίοδο ουδείς πρατηριούχος μας πιστώνει για την προμήθεια καυσίμων.

Θεωρούμε ότι η συνεργασία που αναπτύσσουμε κατά την προσκόμιση -ανά μήνα- των σχετικών τιμολογίων προς τα αρμόδια τμήματα της Διεύθυνσης Διοικητικού-Οικονομικού της Π.Ε. Λακωνίας, υποβοηθά τον έλεγχο αυτών· βεβαιότατα, ο μικρός αριθμός προμηθευτών στην Π.Ε. Λακωνίας καθιστά εύκολο και σύντομο τον έλεγχο και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πληρωμή των αντίστοιχων τιμολογίων μας.

Θεωρούμε ως μίνιμουμ υποχρέωσή σας και σας παρακαλούμε να αναλάβατε σχετική δέσμευση προς τούτο, πριν κλείσει ο τρέχων μήνας, να πιστωθούν τα τιμολόγια που αφορούν την εκτέλεση του έργου Σεπτεμβρίου & Οκτωβρίου 2017 και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2018 τα τιμολόγια του Νοεμβρίου & Δεκεμβρίου 2017.

Εν κατακλείδι, σας επαναλαμβάνουμε ότι, εάν δεν τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα στη απόδοση των οφειλομένων, αδυνατούμε να συνεχίσουμε την εκτέλεση του έργου όπου και θα βρεθούμε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να διακόψουμε τη μεταφορά των μαθητών».


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος