Γρηγοράκος: «Υπάρχει σκάνδαλο Novartis και θα πρέπει να μη μείνει αδιερεύνητο»

Mayfair_Club

Αποκαλυπτική συνέντευξη

Τρίτη, 13 Φεβρουάριος 2018 14:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Γρηγοράκος: «Υπάρχει σκάνδαλο Novartis και θα πρέπει να μη μείνει αδιερεύνητο»

Στο σκάνδαλο της Novartis αναφέρθηκε ο Λάκωνας βουλευτής, Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου.

Αναλυτικά, ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε τα εξής:

Για την ύπαρξη ή όχι σκανδάλου Novartis
«Για μένα σκάνδαλο υπάρχει και θα πρέπει να μη μείνει αδιερεύνητο. Δεν πρέπει οι ένοχοι να κρυφτούν πίσω από τις ανάγκες της χώρας, οι οποίες ειδικά αυτόν τον καιρό είναι πολύ μεγάλες και δύσκολες. Εγώ προσωπικά και ο χώρος που εκπροσωπώ, θέλουμε πλήρη διαλεύκανση αυτής της ιστορίας, γιατί είναι απαίτηση του ελληνικού λαού. Δε δικαιολογείται καμία μεθόδευση ούτε θεσμικές ακροβασίες  για να μη γίνει. Η διερεύνηση του σκανδάλου πρέπει να γίνει και θέλω η NOVARTIS και όποια άλλη φαρμακευτική εταιρεία κρύβεται πίσω από τη φαρμακευτική δαπάνη του 2004 -2009, να φέρουν τα χρήματα πίσω.  Όπως έγινε και στην περίπτωση της SIEMENS, που επέστρεψε ένα χρηματικό ποσό, θέλω η NOVARTIS και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία “έφαγε” τα λεφτά του ελληνικού λαού  μέσα από άνομες συνθήκες και κατευθυνόμενες συνταγογραφήσεις, προσφέροντας μίζες ή οτιδήποτε άλλο σε “πρόθυμα” πρόσωπα, να φέρουν τα χρήματα πίσω. Από το 2,4 δις φτάσαμε τη φαρμακευτική δαπάνη στα 5,8 δις. Η φαρμακευτική δαπάνη έφερε ένα μνημόνιο και δε μιλάει  κανείς  γι αυτό το θέμα».

Για τη στοχοποίηση συγκεκριμένων ανθρώπων στην υπόθεση Novartis και την απουσία του ονόματός του από τη δικογραφία
«Διετέλεσα αναπληρωτής υπουργός υγείας, την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015. Η δικογραφία αναφέρεται σε δέκα ανθρώπους. Το δικό μου όνομα δεν εμπλέκεται πουθενά, όπως και του κ. Μάκη Βορίδη και του κ. Νικήτα  Κακλαμάνη. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση  κάνει έναν επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος της NOVARTIS, και γενικά της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Την ενδιαφέρουν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Ο στόχος είναι, κατά τη γνώμη μου, να αξιοποιηθεί το σκάνδαλο για την εξόντωση  συγκεκριμένων πολιτικών αντιπάλων. Και γι αυτό, η έρευνα “χωλαίνει”».

Για το χειρισμό του σκανδάλου Novartis από την κυβέρνηση και τις επιπτώσεις του στην ελληνική κοινωνία
«Αυτό που έχει γίνει με τη φαρμακευτική δαπάνη και με τη ΝΟVARTIS είναι ασυγχώρητο. Επιβάλλεται, όμως, αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός να μη διχαστεί στους μεν που πιστεύουν ότι είναι ψέματα και στους άλλους που θεωρούν ότι είναι αλήθεια. Νομίζω ότι η κυβέρνηση “παίζει” επάνω σε αυτό, γιατί η δικογραφία πάσχει. Οι καταθέσεις είναι πρόχειρες, προέρχονται από διάφορες κατευθύνσεις, εκτοξεύονται κατηγορίες εναντίον δύο πρωθυπουργών και οκτώ υπουργών, είναι βαρύτατες και, όπως έχω ακούσει -γιατί δεν την έχω διαβάσει τη δικογραφία-, οι περισσότερες στηρίζονται σε πεποιθήσεις μαρτύρων παρά σε αποδεικτικά στοιχεία. Εγώ θέλω ικανά στοιχεία, θέλω αποδείξεις και όλοι αυτοί που “έβαλαν τα χέρια  τους στο μέλι” να τιμωρηθούν. Αυτό με ενδιαφέρει. Γιατί τώρα έχει δοθεί μια εντύπωση στην κοινωνία ότι επελέγησαν πρόσωπα για να πληγούν συγκεκριμένες προσωπικότητες, οι οποίες έχουν μια βαρύτητα στην αντιπολίτευση που κάνουν στο ΣΥΡΙΖΑ.  Αυτό εμένα δε με καλύπτει. Θέλω όλες οι μαρτυρίες- κατηγορίες  που υπάρχουν, να γίνουν με αποδείξεις. Ό,τι δεν έχει αποδείξεις,  δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα. Φέρνει διχασμό στη χώρα. Άκουσα ότι το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου αναφέρθηκε στην υπόθεση, επειδή είχε βάλει πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων τον κ. Λιντζέρη. Άκουσα, επίσης, τον πρόεδρο της Novartis κ. Φρουζή να λέει ότι δε συναντήθηκε ποτέ ούτε με τον Σαμαρά ούτε με τον Βενιζέλο ούτε με τον Πικραμμένο. Δημιουργούν λοιπόν μια ατμόσφαιρα “πολεμική” και επιτείνουν μια εντύπωση αναξιοπιστίας στο πολιτικό σύστημα της χώρας, το οποίο τελικά όμως πληρώνει ο λαός. Αυτή τη στιγμή έχει στοχοποιηθεί η δημοκρατία. Στις παρούσες συνθήκες, η Ελλάδα έχει ανάγκη από σταθερότητα. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστια εθνικά θέματα, βιώνει μια μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία βέβαια δεν πρέπει να είναι η αιτία να ανασταλεί οποιαδήποτε έρευνα για τη διαλεύκανση αυτού του μεγάλου σκανδάλου. Ωστόσο, με τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα, “τραυματίζονται” υπολήψεις, θίγονται προσωπικότητες, πλήττεται το πολιτικό σύστημα και, τελικά, ο ίδιος ο πολίτης».

Για την προσπάθειά του να αλλάξει το κατεστημένο της εκπαίδευσης των ιατρών από τις φαρμακευτικές εταιρείες
«Ως γνωστόν, οι φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα φροντίζουν για την εκπαίδευση των ιατρών. Επακόλουθο είναι να γίνεται “πάρτι” στο χώρο της υγείας με τους ιατρούς και τις φαρμακοβιομηχανίες, με ταξίδια και με άλλους τρόπους χρηματοδότησης. Όταν έγινα αναπληρωτής υπουργός υγείας, προσπάθησα να περάσω την ευθύνη της εκπαίδευσης των ιατρών στο κράτος, για να μην έχουν ανάμιξη οι φαρμακευτικές εταιρείες. Γι αυτό το λόγο,  φέραμε νομοσχέδιο στις 22 Δεκεμβρίου 2014, που αφορούσε στην ιατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Θεσμικοί παράγοντες του χώρου, όμως, δεν ήθελαν να προχωρήσει αυτό το νομοσχέδιο. Οφείλω να πω, ωστόσο, ότι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος μου είπαν, προχώρα. Κάποιες πιο ισχυρές δυνάμεις, κάποια “συμφέροντα” δεν με άφησαν να το κάνω. Αυτό θα γίνει τώρα, πιστεύω».


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος