Πολύπλευρες δράσεις του «Διαύλου» τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο

Πέμπτη, 01 Φεβρουάριος 2018 16:24 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πολύπλευρες δράσεις του «Διαύλου» τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, ενημερώνει για τις επιστημονικές δράσεις που υλοποιήθηκαν τον Ιανουάριο και για εκείνες που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν τον Φεβρουάριο.

Θεματικό Σεμινάριο με τον Σύλλογο ΑΜΕΑ
Ο κύκλος θεματικού σεμιναρίου που διοργανώνει ο Σύλλογος ΑΜΕΑ Σπάρτηςσε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος» που  ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και με  πρόγραμμα  να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2018, δεν θα συνεχιστεί, λόγω μη προσέλευσης του κοινού. Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 15/01/2018 που ήταν προγραμματισμένη η ομιλία με τίτλο: «Ας μιλήσουμε για την Κατάθλιψη» με εισηγήτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο, προσήλθαν μόνο 3 άτομα και έτσι εφόσον και στην 2η συνάντηση τον Δεκέμβριο οι συμμετέχοντες ήταν ελάχιστοι, η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης, αποφάσισε να μην συνεχιστούν οι ομιλίες και να συνεργαστούμε με τον Σύλλογο των ΑΜΕΑ εκ νέου στο μέλλον.

Παρεμβάσεις στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:
- Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018,  πραγματοποιήθηκαν δύο (2)  δίωρες  βιωματικές ψυχοεκπαιδεύσεις σε συνεργασία με την Δ/ντρια του ΓΕΛ Σκάλας., στο πλαίσιο του μαθήματος «Ερευνητική Εργασία», στη θεματική των Εξαρτήσεων.
  Η  θεματική για την Α΄ τάξη ήταν: «Εθισμός: Ένα στοίχημα με τον εαυτό μας» με εκπαιδεύτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα και για την Β΄ τάξη: «Ναρκωτικά και Νέοι» με εκπαιδεύτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα
- Το Κέντρο Πρόληψης σε συνεργασία με την Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ,  την Υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Λακωνίας κ. ΒαφάκουΒασιλική και τον Δ/ντή του 1ου Γυμνασίου  Σπάρτης κ. Σακελλαρόπουλο Ανδρόνικο,  υλοποιήθηκε  από τις  κυρίες Καργάκου Κατερίνα  και την  Υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ κα Βαφάκου Βασιλική, μία (1)  τρίωρη  βιωματική  παρέμβαση  στην Γ1΄ τάξη στη θεματική: «Διαφορετικότητα στο σχολικό περιβάλλον», στις 20/12/2017  και έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί άλλη μία στις 28/02/2018.

Σεμινάριο Εκπαιδευτικών Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης
Τα προγράμματα πρόληψης, προκειμένου να ασκήσουν επιρροή στη συμπεριφορά των εφήβων, θα πρέπει να υλοποιούνται στα πρώτα εφηβικά χρόνια. Για αυτό θεωρείται αναγκαίο να εκπαιδευτούν οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  στην εφαρμογή υλικών πρόληψης των ψυχοτρόπων ουσιών και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ», προσπαθώντας να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη, διοργανώνει ένα βιωματικό σεμινάριο εκπαιδευτικών Δ/θμιαςΕκπ/σης για την εφαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού «Ξέρω τι ζητάω». Πρόκειται για ένα υλικό πρόληψης που έχει προκύψει από την πολυετή συνεργασία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, δομών Πρόληψης και του Ευρωπαϊκού και Εθνικού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά, με τη συμμετοχή, ως εταίρου, του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα». Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και καλύπτει θέματα όπως οι κοινωνικές επιρροές, οι δεξιότητες ζωής και η πρόληψη της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών.

Το σεμινάριο, συνολικής διάρκειας δεκαέξι ωρών, θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» στη Σπάρτη, στις 22, 26,31/01  και 02/02 2018 και ώρες 17:00 ως 21:00 με εκπαιδεύτριες τις κεςΠαπαδοπούλου Ιωάννα και Καργάκου Κατερίνα.

Παρέμβαση στο Στρατό:
Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης ΥΠΕΘΑ-ΟΚΑΝΑ για το 2016-2017, το Κ.Π. σε συνεργασία με τον Διοικητή – Ταξίαρχο κ. Χατζηνικολάου Ιορδάνη και τον  Αντισυνταγματάρχη  κ. Βλάσση Σπυρίδωνα,   θα πραγματοποιηθεί  δίωρη εκπαιδευτική διάλεξη στους νεοσύλλεκτους του  ΚΕΕΜ Σπάρτης την Πέμπτη 01 Φεβρουαρίουκαι ώρα 11:00 το πρωί στην θεματική: «Εξαρτησιογόνες ουσίες»
Υπεύθυνη συντονίστρια της εν λόγω δράσης είναι  η Κοινωνική Λειτουργός κα Καργάκου Κατερίνα, Επιστημονικό Στέλεχος του «Διαύλου».  

Βιωματικές ομάδες Γονέων
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στο τέλος του Ιανουαρίου:
- η  βιωματική ομάδα θετών γονέων με τίτλο: «Υιοθεσία: Αλήθεια & Θάρρος… Μεγαλώνοντας τα παιδιά της καρδιάς μας», η οποία  απευθύνεται σε γονείς που έχουν υιοθετήσει ή πρόκειται να υιοθετήσουν ένα ή περισσότερα παιδιά, την οποία συντόνιζαν  οι κες Παπαδοπούλου Ιωάννα- Ψυχολόγος και Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική Λειτουργός&
- η ομάδα γονέων νηπίων που φοιτούν στο 1ο& 2ο Νηπιαγωγείο Μολάων με τίτλο: «Ανακαλύπτω τις δυνάμεις μου και τις Ενεργοποιώ στη Ζωή μου», τη οποία συντόνισε η κα Γκουντούνα Ασπασία.

Παρέμβαση στο Κατηχητικό
  Το Κέντρο Πρόληψης σε συνεργασία με τον ιερέα  και κατηχητή π. Νικόλαο Τσέτσεκατης ενορίας της Αγ. Τριάδας Σελλασίας, η κα Γκουντούνα Ασπασία πραγματοποίησε τοΣάββατο 27 Ιανουαρίου,  βιωματική παρέμβαση στα παιδιά  του κατηχητικού  στη θεματική: «Αποδοχή της Διαφορετικότητας»  

Παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια  Εκπαίδευση:
1. Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 10:00 το πρωί, η καΠαπαδοπούλου Ιωάννα σε συνεργασία με την κα Δελή Ελένη, εκπαιδευτικό της Γ΄ τάξης του  Δημοτικού σχολείου Μολάων,  θα πραγματοποιήσει  μια δίωρη βιωματικήψυχοεκπαίδευση νηπίων στο εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης: «Εσύ κι εγώ γινόμαστε εμείς»
2. Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 10:00 το πρωί, η κα Καργάκου Κατερίνασε συνεργασία με την Νηπιαγωγό του νηπιαγωγείου Παπαδιανίκων  κα Καραγάνη Παναγιώτα, θα πραγματοποιήσει μια δίωρη βιωματική ψυχοεκπαίδευση στα νήπια του Νηπιαγωγείου Παδιανίκων, στο εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης: «Το σπίτι των παιδιών» &
3. Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 09:00 το πρωί, η κα Γκουντούνα Ασπασία, σε συνεργασία με την Νηπιαγωγό του  Νηπιαγωγείου Ξηροκαμπίου κα Παπαθανασοπούλου Σταμάτα,  θα πραγματοποιήσει μια δίωρη βιωματική ψυχοεκπαίδευση στα νήπια του  Νηπιαγωγείου Ξηροκαμπίου, στην θεματική: «Εγώ + Εσύ = Η Ομάδα μας»

Σεμινάριο Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης
Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι σημαντικό να αναπτυχθούν δράσεις για την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας δεν περιορίζεται στην απλή παροχή πληροφοριών, αλλά κυρίως στο να αξιοποιεί εκπαιδευτικές διαδικασίες με μεθόδους αλληλεπίδρασης και ενεργούς μάθησης, που στόχο έχουν την αύξηση των γνώσεων αλλά και την ενδυνάμωση, την υποστήριξη και την εκπαίδευση των ατόμων, ώστε να αναλαμβάνουν μια θετική στάση ζωής και να αναπτύσσουν δεξιότητες που συμβάλλουν στην καλή ενδοπροσωπική και διαπροσωπική τους προσαρμογή.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» διοργανώνει σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτικών στο υλικό πρόληψης «Το σπίτι των παιδιών». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πρόληψης της επιθετικότητας και του εκφοβισμού που απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Διαπραγματεύεται θέματα όπως ομαδικότητα και συνεργασία, αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων, διαχείριση θυμού και φόβου, επικοινωνία, αποδοχή της διαφορετικότητας, επίλυση συγκρούσεων κ.α.

Το σεμινάριο θα έχει συνολική διάρκεια12 ωρών και θα πραγματοποιηθεί στις 21 , 23 & 26 Φεβρουαρίου και ώρα 5:00 - 9:00 μ.μ.στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης. Συντονίστριες του σεμιναρίου θα είναι η κα Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργός MSc, PhD© και η Παπαδοπούλου Ιωάννα, Ψυχολόγος MSc.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti