Ως κέντρο για εκπαίδευση σε ειδικότητες θα λειτουργεί το ΚΕΕΜ;

Mayfair_Club

Από τη Β’ ΕΣΣΟ 2018 - Ο Στ. Αραχωβίτης διευκρινίζει στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 19 Ιανουάριος 2018 15:03 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ως κέντρο για εκπαίδευση σε ειδικότητες θα λειτουργεί το ΚΕΕΜ;

Οριστική φαίνεται ότι είναι η απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για κατάργηση των κέντρων εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, τουλάχιστον με τη μορφή που έχουν σήμερα.

Από τη Β’ ΕΣΣΟ του 2018 (τον Μάρτιο), η κατάταξη των στρατεύσιμων φαίνεται θα γίνεται στα σημεία υποδοχής, όπου οι στρατιώτες θα περνούν τις ιατρικές εξετάσεις, θα παίρνουν ιματισμό και στη συνέχεια -εντός δύο ημερών- θα λαμβάνουν το φύλλο πορείας για τις μονάδες όπου θα αποκτούν τη βασική εκπαίδευση στα όπλα, λαμβάνοντας παράλληλα και εκπαίδευση σε ειδικότητα. Στα νησιά και τον Έβρο, όπου υπηρετούν και οι περισσότεροι στρατιώτες, θα δημιουργηθούν και τα περισσότερα σημεία υποδοχής.  

Αναφορικά με το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΕΜ) Σπάρτης, αναμένεται να καταργηθεί ως κέντρο κατάταξης, ωστόσο δεν θα επέλθει κλείσιμο του, σύμφωνα με τον βουλευτή Λακωνίας, Σταύρο Αραχωβίτη, ο οποίος μίλησε στον «Λακωνικό Τύπο». Ο ίδιος τόνισε ότι το κέντρο θα λειτουργεί, ουσιαστικά, ως μονάδα όπου -μετά από την κατάταξη στα σημεία υποδοχής- οι στρατεύσιμοι θα μετατίθενται στο ΚΕΕΜ και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα λαμβάνουν εκπαίδευση και χορήγηση ειδικότητας (Οδηγών, Μαγείρων και Αρτοποιών), ενώ στη συνέχεια θα παίρνουν μετάθεση για μονάδες της παραμεθορίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», τα Κέντρα Εκπαίδευσης θα πάψουν να λειτουργούν σε ό,τι αφορά στον Στρατό Ξηράς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως στην περίπτωση του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων και του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων. Σε ό,τι αφορά στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό, πάντα σύμφωνα με τη «Δημοκρατία», δεν θα υπάρξουν αλλαγές.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το «θολό» τοπίο αναμένεται να ξεδιαλύνει μετά τις επίσημες (αναμενόμενες) ανακοινώσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Με βάση τις πληροφορίες, από τη Β’ ΕΣΣΟ του 2018, καταργούνται τα Κέντρα Εκπαίδευσης:
- Εφοδιασμού- Μεταφορών – Σπάρτη
- Διακλαδικό Κέντρο – Τρίπολη
- 1ο Σύνταγμα Πεζικού. ΔΙΚΕ – Τρίπολη
- 9ο Σύνταγμα Πεζικού – Καλαμάτα
- Μηχανικού – Ναύπλιο
- Υγειονομικού – Άρτα
- Πυροβολικού – Θήβα
- 547/ΑΜ Τάγμα Πεζικού – Ρέθυμνο
- 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων – Μεσολόγγι
- 586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού – Γρεβενά
- Υλικού Πολέμου – Λαμία
 
Παρέμβαση Δαβάκη στη Βουλή
Παρέμβαση στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του που θα συζητηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες έκανε σήμερα ο βουλευτής Λακωνίας και π. υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Θανάσης Δαβάκης.

Στην ερώτησή του, ο κ. Δαβάκης αμφισβητεί τη σκοπιμότητα της αλλαγής του τρόπου κατάταξης νεοσυλλέκτων οπλιτών από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ερωτά τον κ. Καμμένο ποια είναι τα αναμενόμενα οφέλη για τις Ένοπλες Δυνάμεις από τις συγκεκριμένη απόφαση

Αυτό που είναι βέβαιο, κατά τον κ. Δαβάκη, είναι η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των περιοχών που μέχρι τώρα φιλοξενούσαν τα υπό κατάργηση Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, τα οποία μεταξύ άλλων διέθεταν τα κατάλληλα μέσα για την υποδοχή και εκπαίδευση των νέων οπλιτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΚΕΕΜ της Σπάρτης, που ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων για περισσότερο από μισό αιώνα διαθέτει βαθιά θεσμική μνήμη, τεχνογνωσία, εμπειρία στελεχών και εξειδικευμένες εγκαταστάσεις και περιβάλλον, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή ένταξη των νεοσυλλέκτων οπλιτών στις τάξεις του Στρατού Ξηράς.

    
«Τάσσεται απέναντι από τέτοιες αποφάσεις»
η Περιφέρεια Πελοποννήσου
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία τονίζει: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με απόλυτη συνέπεια και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της παραμένει σταθερή, τόσο με τις δημόσιες παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, όσο και με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου,στην άποψή της να μην καταργηθεί κανένα Κέντρο Εκπαίδευσης Στρατού Ξηράς στην Πελοπόννησο.  

Σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό της η Περιφερειακή αρχή στόχο έχει την ενίσχυση των υποδομών της ούτως ώστε να ενισχύει ολοένα και περισσότερο την εδαφική, κοινωνική και οικονομική της συνοχή.

Τάσσεται απέναντι από τέτοιες αποφάσεις οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα επιτείνουν τα μεγάλα προβλήματα ερημοποίησης που αντιμετωπίζει και θα δυσκολέψουν την αναπτυξιακή της πορεία.

Με τη συνεπή της ακλόνητη στάση έχει στο παρελθόν αποτρέψει τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες δεν υπακούουν σε κανένα σχεδιασμό και δεν τεκμηριώνονται από αμφίβολα δημοσιονομικά οφέλη.

Καλούμε όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς, τους θεσμούς και τους πολίτες να υπηρετήσουν αυτή την κατεύθυνση. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση δεν κρύβει τίποτα άλλο παρά συγκεκριμένες μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος