Μειώθηκε ελαφρώς ο πληθυσμός της Λακωνίας σε ένα έτος

Mayfair_Club

Περισσότεροι οι άνδρες από τις γυναίκες στο νομό - Ανάλογη η εικόνα και στο σύνολο της χώρας

Παρασκευή, 19 Ιανουάριος 2018 07:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μειώθηκε ελαφρώς ο πληθυσμός της Λακωνίας σε ένα έτος

Μείωση 0,14% κατέγραψε ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας το 2016 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (2015), σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Συγκεκριμένα, ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας κατά την 1η Ιανουαρίου 2017 εκτιμήθηκε σε 10.768.193 άτομα (5.221.277 άνδρες και 5.546.916 γυναίκες), μειωμένος κατά 0,14% σε σχέση με τον αντίστοιχο πληθυσμό της 1ης Ιανουαρίου 2016 που ήταν 10.783.748 άτομα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της φυσικής μείωσης του πληθυσμού που ανήλθε σε 25.887 άτομα (92.898 γεννήσεις έναντι 118.785 θανάτων) και της καθαρής μετανάστευσης που εκτιμήθηκε σε 10.332 άτομα.

Ο πληθυσμός ηλικίας 0-14 ετών ανήλθε σε 14,4% του συνολικού πληθυσμού, έναντι 64,0% και 21,6% του πληθυσμού 15-64 και 65 ετών και άνω, αντίστοιχα. Ο δείκτης γήρανσης (πληθυσμός ηλικίας 65 ετών και άνω προς τον πληθυσμό ηλικίας 0-14 ετών) ανήλθε σε 149,2.

Η καθαρή μετανάστευση εκτιμήθηκε σε 10.332 άτομα που αντιστοιχούν σε 116.867 εισερχόμενους και 106.535 εξερχόμενους μετανάστες. Το 2015 η καθαρή μετανάστευση είχε εκτιμηθεί σε -44.905 άτομα (64.446 εισερχόμενοι και 109.351 εξερχόμενοι μετανάστες). Σημειώνεται ότι στα στοιχεία εισερχόμενης μετανάστευσης και πληθυσμού περιλαμβάνονται και άτομα που βρίσκονται στη χώρα μας την 1/1/2017 λόγω της προσφυγικής κρίσης. Η εκτίμηση των μεταναστευτικών ροών (πλην των ατόμων που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση) έγινε με τη χρήση κατάλληλων μοντέλων παλινδρόμησης.

Στη Λακωνία
Στη Λακωνία, ο συνολικός μόνιμος πληθυσμός για το 2016 ανήλθε σε 90.721 άτομα, ελαφρώς μειωμένος συγκριτικά με τα 90.816 άτομα που κατέγραψε η ίδια έρευνα για το 2015 (μείωση 0,1 %). Ενώ παρουσιάζεται μια σχετική ισορροπία του δημογραφικού δείκτη, η πτωτική τάση προξενεί προβληματισμό.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το χαρακτηριστικό ότι οι άνδρες στο νομό είναι περισσότεροι από τις γυναίκες (46.298 έναντι 44.423).

Στην Πελοπόννησο
Σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο συνολικός πληθυσμός για το 2016 ανήλθε σε 579.182 άτομα, με τη διαφορά (σε σχέση με τη Λακωνία), ότι οι γυναίκες είναι περισσότερες (290.356) από τους άνδρες (288.826). Πάντως, το 2016 ο πληθυσμός της Πελοποννήσου μειώθηκε κατά 0,32% συγκριτικά με το 2015 (581.026 άτομα), ενώ πτώση του αριθμού των μελών της κοινότητας παρατηρήθηκε σε όλους του νομούς της Περιφέρειας.

Επισημαίνεται, ακόμα, ότι σε σύνολο της χώρας, ο πληθυσμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου καταλαμβάνει ποσοστό της τάξης του 5%.

Από το 1956 διενεργείται η έρευνα
Η Έρευνα Φυσικής Κίνησης Πληθυσμού, με τη σημερινή της μορφή, διενεργείται από το 1956. Με τη συνεργασία των Περιφερειακών Γραφείων της ΕΛΣΤΑΤ συλλέγονται, σε μηνιαία βάση, ατομικά στατιστικά στοιχεία για Γάμους, Γεννήσεις, Θανάτους και Σύμφωνα Συμβίωσης από όλα τα Ληξιαρχεία της Χώρας. Τα αποτελέσματα εξάγονται σε ετήσια βάση. Η μεταναστευτική κίνηση εκτιμάται με τη χρήση διαφόρων τεχνικών και στοιχείων άλλων χωρών.

Η παρούσα έρευνα είναι πλήρως εναρμονισμένη με την Ευρωπαϊκή πρακτική. Η κύρια νομοθετική πράξη είναι ο Νόμος 344/76 «Περί ληξιαρχικών πράξεων» που καθορίζει τις υποχρεώσεις των ληξιάρχων στη συλλογή και εν συνεχεία διαβίβαση των στοιχείων και ο Ν.3832/2010 «Περί Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος».

Η έρευνα Φυσικής Κίνησης είναι απογραφική και περιλαμβάνει το σύνολο των γάμων, γεννήσεων, θανάτων και Συμφώνων Συμβίωσης που πραγματοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια.

«Συνήθης διαμονή» είναι ο τόπος στον οποίο ένα άτομο περνά τις καθημερινές ώρες ανάπαυσης, ανεξάρτητα από την περιστασιακή απουσία του για λόγους αναψυχής, διακοπών, επισκέψεων σε φίλους και συγγενείς, εργασίας, ιατρικής περίθαλψης ή θρησκευτικού προσκυνήματος, ή, εάν τέτοια δεδομένα δεν είναι διαθέσιμα, ο τόπος της νόμιμης ή καταχωρισμένης διαμονής. Ως συνήθως διαμένοντες σε μια ειδική γεωγραφική περιοχή θεωρούνται μόνο τα ακόλουθα άτομα: i) εκείνα τα οποία έχουν ζήσει συνεχώς στον τόπο συνήθους διαμονής τους για περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών πριν από τον χρόνο αναφοράς" ή ii) εκείνα τα οποία έφτασαν στον τόπο συνήθους διαμονής τους κατά τους 12 μήνες πριν από τον χρόνο αναφοράς με την πρόθεση να παραμείνουν εκεί για τουλάχιστον ένα χρόνο.

«Εισερχόμενη μετανάστευση» (immigration) είναι η ενέργεια διά της οποίας ένα πρόσωπο επιλέγει ως συνήθη τόπο διαμονής και εγκαθίσταται στη χώρα για μια περίοδο, η οποία είναι, ή αναμένεται να είναι, δώδεκα μήνες τουλάχιστον, ενώ προηγουμένως ο συνήθης τόπος διαμονής του ήταν σε άλλη χώρα.

«Εξερχόμενη μετανάστευση» (emigration) είναι η ενέργεια διά της οποίας ένα πρόσωπο, το οποίο είχε προηγουμένως το συνήθη τόπο διαμονής του στη χώρα, παύει να έχει το συνήθη τόπο διαμονής του στη χώρα για μια περίοδο η οποία είναι, ή αναμένεται να είναι, δώδεκα μήνες τουλάχιστον.

Τα στοιχεία της Φυσικής Κίνησης Πληθυσμού, μετά τη συλλογή τους από τα Ληξιαρχεία της Χώρας, ελέγχονται ποιοτικά, επεξεργάζονται και πινακοποιούνται. Τα στοιχεία μεταναστευτικών ροών προέρχονται από στατιστικές εκτιμήσεις και για τα άτομα που βρίσκπνται στη χώρα λόγω της προσφυγικής κρίσης από διοικητικές πηγές.

Περισσότερες πληροφορίες (πίνακες, μεθοδολογία) σχετικά με την Φυσική και τη Μεταναστευτική Κίνηση Πληθυσμού μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΣΤΑΤ http//www.statistics.gr, στο σύνδεσμο «Στατιστικές> Πληθυσμός και Κοινωνικές συνθήκες> Δημογραφία>.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος