Παίρνει πίσω τους τάφους που βρίσκονται στα «αζήτητα» ο Δήμος Αν. Μάνης

Παρασκευή, 29 Δεκέμβριος 2017 14:01 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παίρνει πίσω τους τάφους που βρίσκονται στα «αζήτητα» ο Δήμος Αν. Μάνης

Εφαρμόζοντας τη νομοθεσία και τον ισχύοντα δημοτικό κανονισμό λειτουργίας κοιμητηρίων, η Δημοτική Αρχή Αν. Μάνης καλεί τους συγγενείς ενταφιασμένων στα κοιμητήρια να μεταβούν στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να χορηγήσουν στοιχεία για την καταγραφή των οικογενειακών τους τάφων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αν. Μάνης, για τους οικογενειακούς τάφους για τους οποίους δεν θα υπάρξουν ή δεν θα καταστεί δυνατόν να ανευρεθούν οι δικαιούχοι χρήσης αυτών -έως τα τέλη του έτους- οι τάφοι θα επανέλθουν στην κυριότητα της Δημοτικής Αρχής, η οποία δύναται να τους διαθέσει προς νέα χρήση.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έχει προκαλέσει ήδη αρκετές αντιδράσεις, τόσο από εκείνους που διαφωνούν, όσο και από εκείνους που συμφωνούν με την απόφαση του Δήμου Αν. Μάνης.

Ο κανονισμός λειτουργίας κοιμητηρίων του Δήμου Αν. Μάνης (Αριθ. Απόφασης: 422/17-12-2015 - ΑΔΑ: 7ΣΤ4ΩΨΗ-79Θ)

Η σχετική παράγραφος για τους δικαιούχους των οικογενειακών τάφων

8.2 Μη ύπαρξη δικαιούχων oικoγεvειακoύ τάφου - Παράληψη καταβολής δικαιωμάτων
1. Οι οικογενειακοί τάφοι για τους οποίους δεν υπάρχουν ή δεν καθίσταται δυνατόν να ανευρεθούν δικαιούχοι χρήσης αυτών, επανέρχονται μετά πάροδο 7ετίας από την ταφή του τελευταίου δικαιούχου νεκρών των, στον Δήμο, o οποίος δύναται ελευθέρως να διαθέσει αυτούς προς χρήση κατά τις διατάξεις του παρόντος.
2. Τάφοι για τους οποίους δεν έχουν καταβληθεί τα πάσης φύσεως δικαιώματα από τους δικαιούχους δεν δύναται να χρησιμοποιηθούν και περιέρχονται μετά από παρέλευση 7ετίας στον Δήμο, o οποίος δύναται ελευθέρως vα προβαίνει στην παραχώρηση αυτών κατά τις διατάξεις του παρόντος.
3. Οι παραπάνω διατάξεις δεν εφαρμόζονται στις περιπτώσεις τάφων στους οποίους είναι ενταφιασμένοι ' ιστορικά' πρόσωπα ή που φέρουν χαρακτήρα καλλιτεχνικού έργου, κατά την πάνω στα θέματα αυτά σχετική κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε οι τάφοι αυτοί διατηρούνται και συντηρούνται από τov Δήμο.
ΚΑΙ
15.2 Αυτεπάγγελτες Εκταφές 1. Εάν εντός δύο μηνών από τη λήξη της υποχρεωτικής ταφής, ή της ταφής
τιμής ένεκεν, οι συγγενείς του νεκρού δεν προσέλθουν να δηλώσουν εκταφή, δύναται η υπηρεσία να προβεί σε αυτεπάγγελτη εκταφή και να τοποθετήσει τα οστά στο οστεοφυλάκιο ή χωνευτήρι. 2. Πριν από τη διενέργεια της αυτεπάγγελτης εκταφής, η υπηρεσία οφείλει να εξαντλήσει κάθε πρόσφορο μέσο για την ειδοποίηση των συγγενών. Η αποστολή επιστολών, η τηλεφωνική επικοινωνία, η γενική ανακοίνωση τοιχοκολλημένη στους χώρους του Κοιμητηρίου και η τοποθέτηση σημειώματος σε κάποιο εμφανές σημείο επί του τάφου αποτελούν ενδεικτικούς τρόπους πρόσφορου μέσου ειδοποίησης.

Σχετικά με την υπ. αρ. 15.2 "Αυτεπάγγελτες εκταφές θεωρώ ότι πρέπει να τηρηθεί η σχετική διαδικασία του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δηλ. με ανακοινώσεις κλπ. Εάν θυμάμαι καλά υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ που αναφέρουν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των δικαιούχων/συνδικαιούχων σχετικά με τους οικογενειακούς τάφους κλπ.

Σχετικά με την υπ. αρ. 8.2 "Μη ύπαρξη δικαιούχου οικογενειακού τάφου -Παράλειψη καταβολής δικαιωμάτων θεωρώ ότι έρχεται σε αντίθεση με την εκ των ενόντων ανακοίνωση του Δήμου Αν. Μάνης.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti