Εκδηλώσεις για την επέτειο του ολοκαυτώματος στο Παλαιομονάστηρο Βρονταμά

Μήνυμα του δημάρχου Ευρώτα

Πέμπτη, 14 Σεπτέμβριος 2017 12:41 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκδηλώσεις για την επέτειο του ολοκαυτώματος στο Παλαιομονάστηρο Βρονταμά

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 192 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Παλαιομονάστηρου στο Βρονταμά, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο του εορτασμού θα γίνει γενικός σημαιοστολισμός δημοσίων, δημοτικών καταστημάτων, νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και κατοικιών από τις 8 το πρωί της 13ης Σεπτεμβρίου μέχρι και της δύση του ηλίου της 15ης Σεπτεμβρίου 2017.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παρασκευή 15/9

Τοπική Κοινότητα Βρονταμά

Ώρα  07:30΄: Χαιρετισμός της ημέρας με κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών.

Ώρα  08:30΄: Έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία (έδρας και Δ.Δ.) με φροντίδα  των κκ δ/ντών των δημοτικών σχολείων.

Ώρα  09:30΄: Συγκέντρωση επισήμων στο χώρο της πλατείας της ΤΚ Βρονταμά.

Ώρα  10:00: Επίσημη δοξολογία στη Μονή Παλαιομοναστηρίου Βρονταμά. Παράταξη στρατιωτικού αγήματος στην είσοδο της μονής.
                
Μετά το τέλος της δοξολογίας θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:
α. Επιμνημόσυνη δέηση    
β. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον αντιδήμαρχο του Δήμου Ευρώτα, κ. Σωτηράκο Γεώργιο.
γ. Σύντομος χαιρετισμός από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Φιλιππάκο Τζανέτο.
δ. Κατάθεση στεφάνων από τους κκ δήμαρχο Δήμου Ευρώτα, κ. Γρυπιώτη Ιωάννη, αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Φιλιππάκο Τζανέτο, βουλευτή Νομού Λακωνίας, κ. Αραχωβίτη Σταύρο, εκπρόσωπο Περιφέρειας Πελοποννήσου, περιφερειακό σύμβουλο, κ. Τζεφεράκο Ιωάννη, τον ανώτερο στρατιωτικό διοικητή Φρουράς Λακωνίας, Ταξίαρχο κ. Χατζηνικολάου Ιορδάνη, τον αστυνομικό διευθυντή Νομού Λακωνίας, Ταξίαρχο κ. Μαρουδά Γεώργιο, το διοικητή Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Δήμου Ευρώτα, κ. Δαμηλάκο Τζανέτο, τον πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Βρανταμά, κα. Απαλοδήμα Σαρρή Λυγερή-Μαρία, τον εκπρόσωπο Αναπήρων και Θυμάτων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μαθητή Δημοτικού Σχολείου Βρονταμά
ε. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ένδοξων νεκρών
στ. Εθνικός Ύμνος από μαθητές
ζ. Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ελένης Στρατήγη

 Ώρα 18:30: Υποστολή της σημαίας στις κεντρικές πλατείες με φροντίδα των κκ δ/ντών των δημοτικών σχολείων.

Μήνυμα του δημάρχου
Ευρώτα Ι. Γρυπιώτη
grypiwtis«Για μια ακόμα χρονιά προσερχόμαστε με τον προσήκοντα σεβασμό στον τόπο θυσίας των Βρονταμιτών.

Το Παλαιομονάστηρο, όπως το Αρκάδι, ο Ζάλογγος, το Κούγκι , το Μανιάκι, η Αλαμάνα και άλλοι τόποι στον Ελλαδικό χώρο έγιναν τόποι θυσίας με τίμημα τα ύψιστα αγαθά της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας του Έθνους των Ελλήνων  στην διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

Το ιστορικό γεγονός της 15ης Σεπτεμβρίου του 1825 είναι γνωστό ,όταν ο παπά – Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο οπλαρχηγός Γιάννης Καραμπάς με παρρησία και θάρρος οδήγησαν τους συγχωριανούς τους στο βυζαντινό  μοναστήρι  της Ζωοδόχου Πηγής με τον τρισυπόστατο Ιερό Ναό, αφιερωμένο στη  Θεοτόκο, τον Άγιο Νικόλαο και το Μεγαλομάρτυρα Νικήτα .

Οι Τούρκοι, ωστόσο κατάφεραν να τους εντοπίσουν και βάλθηκαν να μπουν στον ιερό χώρο. Η πολιορκία κράτησε και δεν έφερνε αποτέλεσμα έως ότου ο Ιμπραήμ χάρη στη βοήθεια ντόπιων Τούρκων ανακάλυψε μια τρύπα στην κορυφή της σπηλιάς την οποία και διέταξε να μεγαλώσουν. Μέσα από αυτή έριξαν εκρηκτικές ύλες στέλνοντας με τον πιο μαρτυρικό τρόπο στο θάνατο τους 400 Βρονταμίτες.  Σπαρακτικές φωνές αναμιγνύονταν με τις προσευχές. Φωτιά, θειάφι, σιγή.

Το Παλαιομονάστηρο έμελλε να γίνει και να μείνει ένας νέος  τόπος θυσίας στη διαχρονική πορεία του τόπου μας και της Ελλάδος.

Στη  μνήμη των ιστορικών γεγονότων, όπως το Παλαιομονάστηρο, έχουμε χρέος και υποχρέωση να διατηρούμε ζωντανή τη  δύναμη του παραδείγματος  που είναι αναγκαίο στη δύσκολη εποχή που διανύουμε και όλα επιχειρούνται να αναθεωρηθούν και να επανακαθοριστούν. Πρέπει λοιπόν να προτάξουμε την ενότητα, τη συλλογικότητα ,την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη για να πορευθούμε ως Έθνος και λαός.

Με μια προσεκτικότερη ματιά στη διαχρονική ιστορία του Ελληνισμού βλέπουμε ότι οι μεγάλες θυσίες ακολουθούσαν των διχαστικών περιόδων, θέλοντας να υπενθυμίσουν ότι η πορεία κατάκτησης των εθνικών, κοινωνικών αγαθών και αξιών πρέπει να στηρίζεται στη σύμπνοια και την ομόνοια.

Είναι χαρακτηριστικός ο στίχος του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού:
“Η Διχόνοια που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή
καθενός χαμογελάει “πάρ’ το” λέγοντας “και σύ”.
Κειό το σκήπτρο που σας δείχνει έχει αλήθεια ωραία θωριά,
μην το πιάστε γιατί ρίχνει εισέ δάκρυα θλιβερά”.

Στην 192 επέτειο της θυσίας των Βρονταμιτών, την οποία ο Δήμος Ευρώτα καθιέρωσε ως Εθνική- Δημοτική και Θρησκευτική γιορτή ας αναλογιστούμε όλοι μαζί και ιδιαίτερα η νέα γενιά ότι η Ανεξαρτησία, η Ελευθερία, η Δημοκρατία, η κοινωνική μας συνοχή είναι αξίες ανεκτίμητες και ιδανικά που προσδιορίζουν την εθνική μας ταυτότητα.

Αυτές τις αξίες μπορούμε να τις διαφυλάξουμε με πολύπλευρες και έμπρακτες δράσεις, ως θεμέλιο της ΕΝΟΤΗΤΑΣ μας.

Τέλος, καθήκον της Πολιτείας είναι να δώσει την πρέπουσα και αρμόζουσα ιστορική διάσταση και στα σχολικά βιβλία της θυσίας στην αετοφωλιά του Παλαιομονάστηρου.

Αυτή είναι και η μεγίστη των τιμών για τους Ελεύθερους – Πολιορκημένους και θυσιαζόμενους για την Πατρίδα Βρονταμίτες Λάκωνες».


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος