ΤΕΙ Σπάρτης: Συμπλήρωσε εννέα χρόνια «ζωής»

Αρχείο ΛΤ

Πέμπτη, 07 Σεπτέμβριος 2017 14:15 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
ΤΕΙ Σπάρτης: Συμπλήρωσε εννέα χρόνια «ζωής»

Εννέα χρόνια λειτουργίας έκλεισε το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Πελοποννήσου, στον Κλαδά Σπάρτης, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 29 Αυγούστου 2008.

Παρουσία των δωρητών Ευσταθίου και Σταματικής Βαλιώτη, το νέο εκπαιδευτικό ίδρυμα παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία, διανοίγοντας νέους εκπαιδευτικούς ορίζοντες, αλλά και αναπτυξιακές προοπτικές στο νομό. Αίσθηση είχε προκαλέσει η τοποθέτηση του κ. Βαλιώτη κατά την τελετή εγκαινίων, καθώς  στο λόγο του εξέφρασε το παράπονό και τη λύπη του για το μακροσκελές διάστημα που απαιτήθηκε για την κατασκευή  των εγκαταστάσεων, αλλά και για το γεγονός ότι η όλη διαδικασία δεν συνοδεύτηκε με τους όρους που ο ίδιος είχε θέσει.

Σε θέμα με τίτλο «Απογοήτευση από τον δωρητή στην τελετή εγκαινίων του ΤΕΙ», που είχε δημοσιευτεί στις 2 Σεπτεμβρίου 2008, ο “ΛΤ”  έγραφε σχετικά:

«“Μπράβο σας, παλικάρια, με γελάσατε”. Με τη φράση αυτή έκλεισε τον καταιγιστικό και απαξιωτικό του λόγο ο δωρητής, ομογενής κ. Ευστάθιος Βαλιώτης κατά την τελετή εγκαινίων του κτιρίου του ΤΕΙ Καλαμάτας - Παράρτημα Σπάρτης στον Κλαδά.

Η ομιλία του σημάδεψε τα εγκαίνια, βρίσκοντας υποστήριξη στο ενθουσιώδες χειροκρότημα του συγκεντρωμένου κόσμου, που έδειξε να συμφωνεί με τα λεγόμενα του. Ο δωρητής εξέφρασε την έκπληξη του για το χρονικό διάστημα των έξι χρόνων που χρειάστηκε για να κατασκευαστεί το κτίριο, ενώ παράλληλα δήλωσε απογοητευμένος που οι όροι τους οποίους είχε θέσει δεν πραγματοποιήθηκαν τελικά.

Με αφορμή την εμπορεία του στην πορεία υλοποίησης του έργου, σχολίασε γενικότερα το ελληνικό γίγνεσθαι, κάνοντας συγκρίσεις με το εξωτερικό και δη την Αμερική. “Να μας χειρίζεστε διαφορετικά. Ίσως είμαστε καλύτεροι από τους ντόπιους έλληνες”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι ομογενείς αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν για την πατρίδα, τη στιγμή που το μείζον ερώτημα στην Ελλάδα είναι “τι μπορώ να αρπάξω από αυτή”.

Καυστικός προς πάσα κατεύθυνση, ο κ. Βαλιώτης σφράγισε τα εγκαίνια με την παρουσία του, ζητώντας από τα δύο του παιδιά να σηκωθούν όρθια και ενώπιον όλων τα συμβούλεψε για τη ζωή τους, προτρέποντας τα να αποκτήσουν χρήματα και να κάνουν έργα στην Ελλάδα, ακόμα και αν πικραθούν, όπως είπε ότι συνέβη στον ίδιο.

Απάντηση στα λεγόμενα του δωρητή επιχείρησε να δώσει ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, υιοθετώντας έναν λόγο που διαπνεόταν από έντονα εθνικοπατριωτικά συναισθήματα, ενώ του ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας για ό,τι τον στενοχώρησε. Επικαλούμενος τα λόγια μεγάλου ανδρός “μη ρωτάς τι έκανε η πατρίδα σου για σένα, ρώτα τι έκανες εσύ για την πατρίδα σου”, εξύψωσε στη συνέχεια τον ελληνισμό, σε συνάρτηση πάντα με το ορθόδοξο πνεύμα…»

«…Τα εγκαίνια τέλεσε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο οποίος και απένειμε στον κ. Βαλιώτη την ανώτατη διάκριση της Μητροπόλεως, το Μεγαλόσταυρο της Χιλιετηρίδος του Οσίου Νίκωνος τον» -Μετανοείτε-, και τιμητικό δίπλωμα στη σύζυγο του».

2005: Η θεμελίωση του ΤΕΙ
Τρία χρόνια νωρίτερα, στις 16 Αυγούστου 2005, είχε προηγηθεί η θεμελίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΙ.
Στο φύλλο της 17ης Αυγούστου 2005 ο “ΛΤ” έγραφε:

«Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης των εγκαταστάσεων του ΤΕΙ Σπάρτης, που θα φέρει το όνομα του δωρητή Ευσταθίου Βαλιώτη.

Λίγο αργότερα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας και ο Δήμος Σπάρτης  πραγματοποίησαν στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Σπάρτης τιμητική εκδήλωση για τον μεγάλο ευεργέτη Ευστάθιο Βαλιώτη και τη σύζυγό του Ματίνα. Όπως είναι γνωστό ο κ. Βολιώτης ανέλαβε εξ ολοκλήρου το κόστος κατασκευής του κτιρίου».

Στην τελετή θεμελίωσης, που τελέστηκε στο οικόπεδο του Κλαδά από το σεβασμιώτατο μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κκ Ευστάθιο, παρευρέθησαν εκτός των δύο ευεργετών Ευσταθίου και Ματίνας Βαλιώτη, πλήθος επισήμων και απλών πολιτών.

Επίσης, το δημοσίευμα του “ΛΤ” ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η τελετή ολοκληρώθηκε με έναν σύντομο χαιρετισμό και εκ μέρους της συζύγου του κ. Βαλιώτη, η οποία ευχήθηκε να ολοκληρωθεί το έργο σύντομα, ξεπερνώντας τα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, τα οποία τόσα προβλήματα είχαν δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια στην υλοποίηση του έργου.

Στη συνέχεια, στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Σπάρτης πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση και δεξίωση για το ζεύγος των ευεργετών. Να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ανακήρυξε ομόφωνα ως μεγάλο ευεργέτη τον κ. Ευστάθιο Βαλιώτη. Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο νομάρχης κ. Φούρκας μετά από ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου απένειμε στον κ. Βαλιώτη τιμητικό πάπυρο γιατί “αισθάνονται την ανάγκη ομόφωνα και δημόσια να καταθέσουν τα ευγνώμονα συναισθήματα τους στον Ομογενή - Μέγα Ευεργέτη κ. Ευστάθιο Βαλιώτη και τη σύζυγο του Ματίνα, γιατί χωρίς καμιά θεσμική υποχρέωση αλλά από αγάπη και ενδιαφέρον για τον τόπο τους χρηματοδοτούν ανιδιοτελώς την ανέγερση του κτιρίου των ΤΕΙ Σπάρτης στον Κλαδά”. Ύστερα ο κ Φούρκας του απένειμε ως ανάμνηση της εκδήλωσης και ένα στεφάνι ελιάς».

Στη συνέχεια, ο αείμνηστος δήμαρχος Σπάρτης Σαράντος Αντωνάκος προσέφερε προς τα τιμώμενα πρόσωπα, ως δώρο, το έμβλημα της Σπάρτης -το άγαλμα του Λεωνίδα- ενώ ο τότε πρόεδρος του ΔΣ Χρ. Πατσιλίβας ανέγνωσε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης με την οποία ο κ. Βαλιώτης ανακηρύχθηκε μέγας ευεργέτης της πόλης.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti