Διευκρινιστική ανακοίνωση του ΕΟΣ Σπάρτης για τις δράσεις του Απ. Πιερρή

Η απάντηση του Απόστολου Πιερρή

Σάββατο, 24 Ιούνιος 2017 12:10 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διευκρινιστική ανακοίνωση του ΕΟΣ Σπάρτης για τις δράσεις του Απ. Πιερρή

Από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Αξιότιμοι κύριοι,

σε πληροφοριακό υλικό που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, σχετικό με δραστηριότητες του κύκλου παρακολούθησης των διαλέξεων του κ. Πιερρή, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως "...σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Όμιλο Σπάρτης θα μεταβούμε το απόγευμα της Τρίτης στο Καταφύγιο, όπου θα συμποσιασθούμε και διανυκτερεύσουμε".

Υπό την προϋπόθεση πως ο εν λόγω "Ορειβατικός Όμιλος Σπάρτης" συνιστά παρεφθαρμένη παραπομπή στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης (και δεν πρόκειται για μια άλλη, αγνωστη σε εμάς συλλογική οντότητα),

επειδή δεν υποβλήθηκε ποτέ σχετική πρόταση ή αίτημα προς το σύλλογό μας, ούτε η χρήση του ορειβατικού καταφυγίου (υπό την προϋπόθεση πως έχει, όντως, εξασφαλισθεί) από τους ενδιαφερομένους ορειβάτες και περιηγητές του Ταϋγέτου συνιστά από μόνη της "συνεργασία",

επειδή το πρόγραμμα περιλαμβάνει νυκτερινή ανάβαση στην κορυφή και ο Ε.Ο.Σ. Σπάρτης δεν  φέρει οποιαδήποτε ευθύνη στην -απευκταία- περίπτωση ατυχήματος,

αλλά και επειδή η χρήση του όρου "συμποσιασθούμε" μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις σχετικά με το χαρακτήρα και τους όρους που διέπουν τη χρήση των εγκαταστάσεων των ορειβατικών καταφυγίων,

θα θέλαμε να διευκρινίσουμε -χωρίς, προφανώς, καμία διάθεση αντιδικίας- πως η ως άνω αναφορά στα δελτία Τύπου και σχετικές ανακοινώσεις δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Για τον Ε.Ο.Σ. Σπάρτης,
Ο Πρόεδρος
Βασίλης Γεωργιάδης»

Η απάντηση
του Απ. Πιερρή
Άμεση ήταν η απάντηση του Απόστολου Πιερρή στους ισχυρισμούς του Β. Γεωργιάδη. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

«Ώστε το αρχαιοελληνικό συμπόσιο χρειάζεται απολογία!

Και ο Αγυιεύς; Και ο φαλλικός Απόλλων των ατίθασων Δωρικών ορδών;  Και ο πρωθήβης του Κάλλους; Θα συμποσιασθούμε και θα ορθιάσουμε και θα οργιάσουμε στο φως του Μεγάλου, του αγέρωχου Ταΰγετου.
Κρίμα να αποδεικνύουμε σωστό τον Φαλμεράυερ!
Πόσο Έλληνες είμαστε αν το αρχαίο συμπόσιο μας προκαλεί ενοχές;

Πρώτα απ’ όλα, ευχαριστώ θερμά τον Ορειβατικό και τον υπεύθυνο του Καταφυγίου για μια αξέχαστη βραδιά στον Ταΰγετο, 20-21 του μηνός. Συμποσιαστήκαμε και εορτάσαμε την κοσμική ημέρα σε μια ατμόσφαιρα άψογης φιλοξενίας. Άριστη συνεργασία.

Τώρα για τον Πρόεδρο του Ορειβατικού και τα αβαρή παρεόρτια. Κοινός Σπαρτιάτης φίλος, ο κ. Δώρος Σολωμός, του ζήτησε να κάνουμε χρήση του Καταφυγίου το βράδυ της εορτής. Το δέχτηκε, έμεινα (λανθασμένα) με την εντύπωση ευχαρίστως. Καλοσύνη του φίλου μου ασφαλώς η εντύπωσή μου. Σα μια φιλική χειρονομία λοιπόν, είπα την εξυπηρέτηση συνεργασία, όπως το κάνουμε σε μύριες τέτοιες περιπτώσεις καλής διάθεσης και πίστης.

Αυτό είναι όλο απ’ την πλευρά μου – και όλα τα άλλα (να «εκβιάσω συνεργασία!») που αγωνίζεται να παρουσιάσει ο Πρόεδρος, είναι εκ του πονηρού. Ο Πρόεδρος δεν έδειξε καλή διάθεση και πίστη.

«Αγωνίζεται».

Γιατί αλήθεια μπορεί να πιστέψει κανείς σοβαρός και καλόπιστος άνθρωπος ότι εγώ ήθελα να προσκτήσω με το ζόρι κύρος συνδέοντας τις διεθνείς και πολλαπλές δραστηριότητες του Ινστιτούτου μου στους τομείς της φιλοσοφικής έρευνας και των κλασσικών σπουδών με τις αξιέπαινες (δεν έχω λόγο να μην το πιστεύω) δράσεις του Συλλόγου; Ο Πρόεδρος έκρινε προφανώς εξ ιδίων τα αλλότρια.

Μήπως έτσι το καλάμι το δικό του είναι λιγνότερο και αμετρότερο και «γεροντότερο» από τον δικό μου κίονα; Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου και βουν επί τη γλώσση μου!

Γιατί είναι φανερό ότι ο Πρόεδρος του Ορειβατικού, αν και μεγαλόψυχα, μού αναγνωρίζει το δικαίωμα της πνευματικής αυτονομίας, με ανέχεται μετά βίας στις πολιτισμικές μου ενέργειες εδώ στη Σπάρτη. Και καλεί τους πάντες, θεσμικούς και «άθεσμους», «σύνθετους» και απλούς να σταματήσουν να με ανέχονται. Και επειδή εγώ θα συνεχίσω, τί, να με λιντσάρουν;

Τι είναι αυτό αν όχι μοναχή καλαμιά στον κάμπο;

Στην «ελάχιστα ψύχραιμη», που λέει, αντίδρασή μου, δεν είδε και δεν κατάλαβε την εσκεμμένη πρόκληση στις ελάχιστα Ελληνικές φοβίες του, φοβίες ενός τύπου αλλοτριωμένου Νεοελληνισμού. Και «τσίμπησε». Τον ευχαριστώ που επαναλαμβάνει και διαδίδει χαρακτηριστικές δυνατές εκφράσεις μου. Και η κατάλληλη αρνητική διαφήμιση είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Αρνητική διαφήμιση είναι να υποτιμάς το όμορφο.

Ειλικρινά, δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Πρόεδρος εκφράζει τον Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης. Το «Σπάρτης» θα έπρεπε να μας ενώνει.

Το όλο μου έργο στην τελευταία φάση της έρευνάς μου αναφέρεται ακριβώς στην αποκατάσταση του Σπαρτιατικού άξονα της Δωρικής ουσίας του Ελληνισμού.

Και εδώ έγκειται ο σταυρός της υπόθεσης. Πέρα από τις όποιες ευτελείς φιλοδοξίες αυτοπροχειριζομένων ηγεμονίσκων ή ολιγαρχίσκων της πνευματικής ζωής του τόπου, υπάρχει το μέγα θέμα της ταυτότητας του Ελληνισμού που υποβόσκει. Σε αυτούς δεν «πάει» η ελληνική κληρονομιά στο σύνολό της. Θέλουν το πολύ ένα μικρό και ασήμαντο κομμάτι της, συνήθως στρεβλωμένο και πάντως αποξηραμένο. Είναι επίσης φανερό ότι ο Πρόεδρος, με την έλλειψη ψυχραιμίας που έδειξε στη δυσθεώρητη υπερβολή της αντίδρασής του, αποκάλυψε την άσχημη όψη αυτής της συρρίκνωσης και αλλοτρίωσης. Με την ένστασή του στον συμποσιασμό μας, από την οποία ξεκίνησε το όλο θέμα, και στις άλλες ισχυρές εκφράσεις μου που τού υπέδειξα να «εκμαιεύσει»! Τα περί συνεργασίας ήταν η αφορμή για να εκδηλωθεί η άσχημη πλευρά. Γι’ αυτό η προαπάντησή μου, την οποία επισυνάπτω, εστιάστηκε σε αυτό το σημείο. Πόσο πολιτισμικά Έλληνες είμαστε αν ντρεπόμαστε για το μεγαλείο μας και για τις αναγκαίες δομές και τους ιδιαίτερους τρόπους του;

Το θεμελιώδες ερώτημα του Νεοελληνισμού παραμένει: Πόσο Έλληνες είμαστε; Εδώ βρίσκεται η πηγή των συμφορών μας.

Και η Απολλώνεια επιταγή κρατάει όλο το βάρος της τώρα όπως και τότε, τώρα περισσότερο από πάντα: "Γνώθι σαυτόν"».

Απόστολος Πιερρής
Διευθυντής Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών
www.philosophical-research.org

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti