«Κληρονομιά» για το μέλλον η φετινή δυναμική του ελαιολάδου

Μεταξύ 4,05 και 4,12 ευρώ/κιλό η τιμή του προϊόντος στη Λακωνία

Τετάρτη, 26 Απρίλιος 2017 17:30 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Κληρονομιά» για το μέλλον η φετινή δυναμική του ελαιολάδου

Εντυπωσιακή αντοχή επέδειξαν τη φετινή περίοδο οι τιµές παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, γεγονός που αφήνει «κληρονομιά» για διατήρηση ανάλογης δυναμικής και στο μέλλον. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, τα δεδοµένα που συνηγορούν σε αυτό είναι αφενός η ολοένα αυξανόµενη δυνατότητα διείσδυσης για το ελληνικό τυποποιηµένο έξτρα παρθένο σε αγορές του εξωτερικού, εξαιτίας των σκανδάλων που ταλανίζουν χώρες, όπως η Ιταλία, η ∆ανία, η Γερµανία κλπ. και θέτουν εκτός ραφιού δεκάδες brands. Ένα δεύτερο στοιχείο που δικαιολογεί αισιοδοξία είναι η στάση αναµονής που εξακολουθούν να επιδεικνύουν οι ελαιοπαραγωγοί, ευελπιστώντας σε υψηλότερες τιµές το επόμενο διάστημα.

Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας κ. Νίκος Προκοβάκης στην Agrenda: «Αν και είναι πολύ νωρίς ακόµα, για συµπεράσµατα, σε σχέση µε τη νέα εµπορική περίοδο, αφού πρέπει να δούµε την πορεία και την εξέλιξη της ανθοφορίας και να δώσουµε εκτίµηση τον προσεχή Ιούνιο, θεωρώ ότι δύσκολα η τιµή στο έξτρα παρθένο τη νέα σεζόν, θα πέσει κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό». Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας εκτίμησε ότι τη νέα περίοδο θα τελειώσει μια άτυπη παράδοση, σύμφωνα με την οποία, όταν μια χρονιά οι  τιµές παραγωγού σημειώνουν ρεκόρ (άνω των 4 ευρώ το κιλό), όπως φέτος, την επόμενη ακολουθεί ραγδαία πτώση με τιμές ακόµη και κάτω των 2 ευρώ το κιλό, όπως έχει παρατηρηθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εµπορικές πράξεις την συγκεκριµένη χρονική στιγµή στη Λακωνία καταγράφονται εξαιρετικά περιορισµένες, ενώ οι τιµές κυµαίνονται µεταξύ 4,05 και 4,12 ευρώ το κιλό.

Όπως γράφει η Agrenda, σαφώς χαµηλότερες είναι οι τιµές στην Κρήτη, όπου σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣ Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη, ο παραγωγός εισπράττει από 3,50 έως και 3,65 ευρώ το κιλό, µε εξαίρεση ορισµένες δηµοπρασίες που το προϊόν άγγιξε και τα 3,85 ευρώ. Όπως επισήμανε ο ίδιος «οι ντόπιοι τυποποιητές δίνουν µάχη για να µη χάσουν τις αγορές τους, ενώ οι εµπορικές πράξεις εξαγωγών έχουν σταµατήσει από το Γενάρη».

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι οι τυποποιητές του νησιού που ετησίως εµφιαλώνουν περίπου 20.000 µε 30.000 τόνους έξτρα παρθένου, επιχειρούν να καλύψουν τις ανάγκες άλλων  περιοχών, όπως η Λακωνία, η Λέσβος, αλλά και γειτονικές χώρες του εξωτερικού.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti