Ο Επιτάφιος Θρήνος στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ)

Η συνάντηση των τεσσάρων επιταφίων της Σπάρτης στην κεντρική πλατεία

Κυριακή, 16 Απρίλιος 2017 11:58 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο Επιτάφιος Θρήνος στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ)

Με την πρέπουσα θρησκευτική ευλάβεια και σε συγκινησιακό κλίμα η Σπάρτη βίωσε τον ‘’Επιτάφιο Θρήνο’’. Τη Μ. Πέμπτη, αμέσως μετά την Ακολουθία των Αχράντων Παθών οι πιστοί σε κάθε ενορία της Λακωνικής πρωτεύουσας στόλισαν με περίτεχνο τρόπο τους επιταφίους, ενώ τη Μ. Παρασκευή, μετά τον εσπερινό της Αποκαθηλώσεως και μέχρι αργά το απόγευμα, άνθρωποι όλων των ηλικιών επισκέπτονταν τους ιερούς ναούς για να προσκυνήσουν τους Επιταφίους και να δεχθούν την ευλογία τους.

Το απόγευμα της Μ. Παρασκευής ξεκίνησε η ακολουθία του Ιερού Επιταφίου στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελίστριας χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και παρουσία αρκετών τοπικών αρχόντων. Χιλιάδες πιστών συνέρρευσαν για να συμπροσευχηθούν και να ψάλουν τα εγκώμια του Επιτάφιου θρήνου.

Στη συνέχεια, σε κατανυκτικό κλίμα, ξεκίνησε η περιφορά του Επιταφίου προπορευομένης της Φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης. Τον Επιτάφιο, όπως κάθε χρόνο, συνόδευε τιμητικό άγημα του Στρατού.

Οι τέσσερις επιτάφιοι της Σπάρτης συναντήθηκαν στις 9.30 μ.μ στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου χιλιάδες πιστών συμπροσευχήθηκαν κατά την διάρκεια της δέησης που τέλεσε ο κ. Ευστάθιος. Ύστερα από παράκληση του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη, ομιλία εξεφώνησε ο λέκτορας του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιος Αντωνόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι "στην ταραγμένη εποχή την οποία βιώνουμε, όπου όλα μεταβάλλονται, όλα αμφισβητούνται και όλα καταρρέουν, η μόνη σταθερά στη ζωή μας είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο οποίος με τη Σταυρική Του Θυσία, τον ανεξίτηλο λόγο Του και την απεριόριστη αγάπη Του μας προστατεύει, μας ενισχύει και μας καθοδηγεί".

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τους Επιτάφιους να επιστρέφουν στους ιερούς ναούς, συνοδευόμενοι από το εκκλησίασμα κάθε ενορίας.

Φωτο: ΙΜΜΣ - Τ. Κούρος

 

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti