«Κόσκινο» σε βάθος 15ετίας σε καταθέσεις και εισοδήματα

Ειρ. Χιώτη: «Χρειάζεται πολιτική λύση ή το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη»

Τετάρτη, 22 Μάρτιος 2017 20:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Κόσκινο» σε βάθος 15ετίας σε καταθέσεις και εισοδήματα

Σε λειτουργία μπαίνει το εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα διασταύρωσης των καταθέσεων και των εισοδημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. Περίπου 1,2 εκατ. ΑΦΜ (που εμφανίζονται στα 65 CD που έχει το υπουργείο) θα περάσουν από κόσκινο και τα αποτελέσματα θα βγαίνουν σε διάστημα δύο ημερών. Το ηλεκτρονικό σύστημα τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία τον περασμένο Νοέμβριο και αφού ξεπεράστηκαν τα τεχνικά προβλήματα τίθεται σε πλήρη λειτουργία από όλες τις εφορίες και τα μεγάλα ελεγκτικά κέντρα (ορισμένες εφορίες ήδη το χρησιμοποιούν). Το νέο σύστημα θα «ξεσκαρτάρει», από τις κινήσεις των λογαριασμών, τις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων.

Όσοι εντοπιστούν με αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν μέχρι το τέλος Μαΐου στη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης και να απαλλαγούν από τις ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή, καταβάλλοντας τον φόρο που προβλέπεται στη ρύθμιση. Εάν ενταχθούν στη ρύθμιση, πρέπει να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει σε 30 ημέρες ή διαφορετικά να υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων.

Η νομικός κ. Ειρήνη Χιώτη μίλησε στο «Λακωνικό Τύπο», επισημαίνοντας κρίσιμα σημεία που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου νόμου.

Το (ΣΔΟΕ) και το  (ΚΕΦΟΜΕΠ) έχουν πλέον «μαγικές» δυνατότητες ελέγχου των τραπεζικών καταθέσεων του παρελθόντος και μάλιστα από το 2001 έως και σήμερα. Τι ακριβώς θα συμβεί;
Το ηλεκτρονικό σύστημα διασταυρώσεων όλων των παλιών τραπεζικών λογαριασμών κατασκευαζόταν για καιρό και μόλις πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία. Η εφαρμογή αυτή είναι το νέο εργαλείο στα χέρια της εφορίας για να κάνει έμμεσους ελέγχους, όπως λέγονται. Ήδη εστάλησαν από τις εφορίες οι πρώτες προσκλήσεις για «ραντεβού στα τυφλά». Ο φορολογικός έλεγχος μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των παρελθόντων ετών που ξεκίνησε πρόσφατα και θα συνεχιστεί, προβλέπει σύμφωνα με τον Ν.4174/2013 την επιβολή φόρων και υπέρογκων προστίμων που στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι καταστροφικά. Βέβαια με τον πρόσφατο νόμο 4446/2016 , δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να αποκαλύψει μόνος του τα ποσά που δεν δήλωσε και για τα οποία δεν φορολογήθηκε από το 2001 με πολύ μικρότερα πρόστιμα.

DSC 04691Επιτρέπεται να γίνονται έλεγχοι και να επιβάλλονται πρόστιμα από το 2001 και μέχρι το 2010;  
Κατά την πάγια άποψη του Υπουργείου Οικονομικών ναι. Με νόμους μάλιστα κάθε τόσο παρατείνονταν οι χρόνοι παραγραφής των παραβάσεων(πχ Ν.3513/2006, Ν.3697/2008κλπ). Πρόσφατα όμως το ΣτΕ, αμφισβήτησε την παγιωμένη άποψη της Διοίκησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έκρινε ότι ενδεχόμενες φορολογικές παραβάσεις παραγράφονται στην πενταετία. Έκρινε επίσης, ότι η υποχρέωση του πολίτη να διατηρεί τα φορολογικά και τραπεζικά του στοιχεία δεν είναι χρονικά απεριόριστη, ενώ το βάρος απόδειξης του ενδεχόμενου αδικήματος βαρύνει τη Διοίκηση και όχι τον πολίτη. Μάλιστα, έκρινε πως η άρση του τραπεζικού απορρήτου που ψηφίστηκε το 2010 δεν μπορεί να εφαρμοστεί αναδρομικά για έτη προ του 2010. Τέλος, θεωρεί ότι θίγεται η αρχή της εμπιστοσύνης του πολίτη στη Διοίκηση, που σήμερα με την απειλή του ελέγχου και της επιβολής υψηλών προστίμων, τον θέτει σε συνεχή ομηρία.

Υπάρχουν συγκεκριμένα οφέλη κάποιου που θα ενταχθεί στην ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων;  
Κατά την άποψη του νομοθέτη, πάντα, ο νέος νόμος έρχεται να βελτιώσει τον προηγούμενο που προβλέπει πολύ μεγάλα πρόστιμα (Ν.4174/2013) και δείχνει τον δρόμο της οικειοθελούς αποκάλυψης, προκειμένου να μειωθούν κατακόρυφα τα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε ποσοστό 8% ή 10%. Βεβαίως, ο αποφευχθείς φόρος των παρελθόντων ετών θα επιβληθεί. Δεν θα επιβληθούν λοιπόν τα μεγάλα πρόστιμα των άρθρων 58, 58Α και 59 του ν.4174/2013, ούτε άλλες φορολογικές, διοικητικές ή ποινικές κυρώσεις. Οι φόροι και τα πρόστιμα που θα καταλογιστούν από το νέο νόμο θα μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση.

Αν ο πολίτης ενταχθεί στην οικειοθελή αποκάλυψη, του οριστεί ο φόρος και το πρόστιμο αλλά κάποια στιγμή δεν μπορεί να καταβάλει τις δόσεις της ρύθμισης, τι θα συμβεί;
Ο φορολογούμενος θα χάσει τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και θα διενεργηθεί, νέος άμεσος, διοικητικός ή διορθωτικός προσδιορισμός. Θα επιβληθούν πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα, γιατί η δήλωση αποκάλυψης θα θεωρηθεί ως μηδέποτε υποβληθείσα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν το φαύλο κύκλο, δεδομένης της φτωχοποίησης των Ελλήνων και της απόλυτης αδυναμίας καταβολής στην οποία έχει περιέλθει ήδη το μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών.

Σε ποιους φόρους αφορά ο έλεγχος για τα παρελθόντα έτη;
Σχεδόν σε όλους. Για παράδειγμα, στον Φόρο Εισοδήματος, Φ.Π.Α., ΕΝ.Φ.Ι.Α., Φόρους Μεταβίβασης ακινήτων, Φόρο Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια κ.α.

Ποιες είναι οι καταληκτικές ημερομηνίες ένταξης στον νέο νόμο;
Η οικειοθελής αποκάλυψη κατά το νέο νόμο πρέπει να γίνει μέχρι 31/3/2017 με 8% πρόστιμο επί του φόρου που θα επιβληθεί ή μέχρι 31/5/2017 με πρόστιμο 10%. Από τον Ιούνιο και μετά (αν δεν παραταθούν οι καταληκτικές ημερομηνίες) σε περίπτωση που ο ηλεκτρονικός έλεγχος εντοπίσει παραβάσεις του παρελθόντος, οι φόροι και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε όσους δεν τις αποκαλύψουν οικειοθελώς, θα είναι πολύ μεγαλύτερα.

Ποιες περιπτώσεις δεν εντάσσονται στον νέο νόμο;
1) Οι περιπτώσεις στις οποίες, μέχρι την  κατάθεση του Νόμου, οριστικοποιήθηκε ο προσδιορισμός φόρων ή  προστίμων. 2) Οι περιπτώσεις  φορολογικών δηλώσεων  που υποβάλλονται με επιφύλαξη ή από τις οποίες προκύπτει επιστροφή φόρου ή δηλώνεται ζημία. 3) Οι περιπτώσεις που δηλώνονται ποσά προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες.

Επίσης δεν υπάγονται στη ρύθμιση πρόσωπα που διατελούν ή έχουν διατελέσει: πρωθυπουργοί, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές,  διαχειριστές των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων, γενικοί και ειδικοί γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και οι σύζυγοι ή συγγενείς των προσώπων του παρόντος άρθρου, εξ αίματος ή και εξ αγχιστείας μέχρι και β' βαθμού, σε ευθεία γραμμή και εκ πλαγίου.

720 146191 6148dded0f 94b5c949e0c66e1e

Πότε ενημερώνεται και πώς ο πολίτης από την εφορία ότι του γίνεται έλεγχος και βρέθηκαν παραβάσεις;
Καλείται σε ακρόαση με σημείωμα που πιθανόν να αναγράφει τις καταθέσεις στους λογαριασμούς του και  τα δηλωθέντα εισοδήματα παλαιότερων ετών. Μάλιστα, εάν η Διοίκηση (ΣΔΟΕ, ΚΕΦΟΜΕΠ) εκτιμήσει ότι υπάρχει μεγάλη παράβαση επιλαμβάνεται και ο Οικονομικός Εισαγγελέας που μπορεί να  προβεί άμεσα σε δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να μην υπάρξουν μεταβιβάσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Υπάρχει κάποια στρατηγική στην σειρά και στα κριτήρια  που γίνονται οι έλεγχοι από τη πλευρά του Υπουργείου;
Προτεραιότητα ελέγχου έχουν οι παρακάτω κατηγορίες: Όσοι βρίσκονται στις λίστες Τραπεζών εξωτερικού. Έχουν ζητηθεί από πολλές χώρες και ήδη αποστέλλονται τα ονόματα των Ελλήνων που διατηρούν λογαριασμούς στο εξωτερικό. Όσοι από το 2014 έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων. Όσοι έκαναν εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009 – 2011.  Όσοι  έχουν μία κίνηση άνω των 100.000 ευρώ στο έτος. Όσοι βρίσκονται σε λίστες ως κάτοχοι σκαφών με ξένη σημαία. Οι αγοροπωλησίες και μεταβιβάσεις ακινήτων.                                                                                            

Την προηγούμενη δεκαετία μεταβιβάσθηκαν περίπου 1 εκατ. ακίνητα. Συνηθιζόταν και ήταν κοινά αποδεκτό, οι μεταβιβάσεις ακινήτων να γίνονται βάσει της αντικειμενικής και όχι της πραγματικής αξίας. Συνεπώς, θα υπάρξει πρόβλημα για εκατομμύρια Έλληνες.
Συμφωνώ. Αυτό δεν είναι απλά τεράστιο πρόβλημα για όλους, είναι Λερναία Ύδρα. Σας θυμίζω πως οι γονικές παροχές και οι δωρεές γίνονταν βάσει της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και όχι της πραγματικής. Στις αγοραπωλησίες ακινήτων δηλωνόταν επίσης η αντικειμενική αξία. Έτσι: α) ο αγοραστής  πλήρωνε λιγότερο φόρο μεταβίβασης και  διευκολυνόταν παράλληλα στη δικαιολόγηση του πόθεν έσχες, ενώ β) ο πωλητής  πλήρωνε λιγότερο φόρο εισοδήματος ή αν ήταν ιδιώτης  βρισκόταν με «μαύρο» χρήμα.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να επισημάνω την τεράστια ευθύνη των Τραπεζών για την ύπαρξη και την διόγκωση του προβλήματος μεταξύ «πραγματικής» και «αντικειμενικής» αξίας. Είναι καθαρό, ότι, εάν την προηγούμενη δεκαετία, οι Τράπεζες χορηγούσαν ένα και μοναδικό δάνειο στην «πραγματική» τιμή αγοράς, τότε δε θα υπήρχε πρόβλημα μεταξύ αντικειμενικής και πραγματικής αξίας γιατί μία και πραγματική τιμή θα ανέγραφε η τράπεζα, ο συμβολαιογράφος και η εφορία. Αν υπήρχε  «μαύρο» χρήμα αυτό θα ήταν ελάχιστο.

Αντιθέτως οι τράπεζες είχαν επινοήσει 2 δάνεια για να αγγίζουν κάθε φορά την διαρκώς αυξανόμενη «πραγματική» αξία του ακινήτου. Το πρώτο για την αντικειμενική αξία του ακινήτου  και το δεύτερο χαρακτηριζόταν επισκευαστικό δάνειο για την βελτίωσή του. Γιατί άραγε; Μήπως με ένα και μοναδικό δάνειο στην πραγματική αξία οι τράπεζες θα δίνανε λιγότερα χρήματα, λιγότερα δάνεια και με αυστηρότερα κριτήρια; Σας λέω λοιπόν ότι δεν ήταν ούτε τυχαίο ούτε αθώο.                                                                                            

Εν τω μεταξύ όλο αυτό το διάστημα το Κράτος κοιμόταν; Δεν ξέρω. Βεβαίως οι «πραγματικές» αξίες αύξαναν διαρκώς διότι οι τράπεζες αφειδώς και χωρίς ιδιαίτερο έλεγχο έδιναν δάνεια σε όποιον μιλούσε Ελληνικά. Έτσι η ζήτηση ανέβαινε και οι τιμές κάλπαζαν. Ήταν ένα μπαλόνι που διαρκώς φούσκωνε μέχρι που έσκασε σαν φούσκα το 2010. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως αν οι Τράπεζες, οι ελεγκτικοί τους μηχανισμοί και το Κράτος δεν ακολουθούσαν αυτήν την τακτική τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά σήμερα.

Πάντως εάν εξαιρέσω κραυγαλέες περιπτώσεις στρατηγικών φοροφυγάδων πιστεύω ότι για όλα τα παραπάνω προβλήματα που θα προκύψουν ή μόνο πολιτική λύση μπορεί  να υπάρξει ή το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti