Φορείς και υποστηρικτικές υπηρεσίες για γυναίκες-θύματα βίας

Οργανωμένες δομές λειτουργούν και στη Λακωνία

Παρασκευή, 27 Νοέμβριος 2015 15:23 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Φορείς και υποστηρικτικές υπηρεσίες για γυναίκες-θύματα βίας

Ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών έχει οριστεί από τον ΟΗΕ η 25η Νοεμβρίου και είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που πέφτουν καθημερινά θύματα βίας από κοινωνικό, οικογενειακό, και επαγγελματικό περιβάλλον.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας ενημερώνει πως από τις 11 Μαρτίου 2011 λειτουργεί η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, σε πανελλαδική εμβέλεια. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2014 το τηλεφωνικό κέντρο δέχθηκε 17.984 κλήσεις και 175 ηλεκτρονικά μηνύματα. Το 79% των κλήσεων αφορούσε σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από αυτές, το 73,5% έγιναν από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες, ενώ το 26,5% των καταγγελιών έγιναν από τρίτα πρόσωπα (κυρίως φίλους, γονείς, αδέλφια, άλλους συγγενείς και γείτονες).

Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από τον Οκτώβριο του 2012, λειτουργεί Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών στην Τρίπολη που παρέχει εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες, όπως: ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική συμβουλευτική, νομική βοήθεια και παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών λειτουργεί σε συνδυασμό με την πανελλαδικής εμβέλειας γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο με αστική χρέωση.

Επίσης, στη Τρίπολη από 31/12/2013 λειτουργεί ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, όπου φιλοξενούνται περιστατικά που έχουν παραπεμφθεί από Συμβουλευτικά Κέντρα, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, Περιφέρειας και Νοσοκομείων, από Αστυνομικά Τμήματα ή Γραφεία Εισαγγελέων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Έχει δυνατότητα φιλοξενίας 20 ατόμων και μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί τρία περιστατικά θυμάτων βίας μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους. Διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, διοικητικό υπάλληλο και υπάλληλο γενικών καθηκόντων.

Για το νομό Λακωνίας, δυνατότητα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης θυμάτων βίας ή και παραπομπής έχει το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, οι κοινωνικές τπηρεσίες των δήμων και των νοσοκομείων, το Κέντρο Πρόληψης Ν.Λακωνίας, καθώς και η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας.

Η ΠΕ Λακωνίας υπενθυμίζει πως στην Ελλάδα η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά είναι ποινικό αδίκημα. Ο νόμος 3500/2006 καθώς και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο παρέχει αυξημένη προστασία σε όλα τα μέλη της οικογένειας, σε πλαίσιο γάμου ή/και συγκατοίκησης, εξασφαλίζοντας σε όλους το δικαίωμα σε συμβίωση που σέβεται την αυτοδιάθεση και την ελευθερία.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti