«Να κηρυχθούν πυρόπληκτη περιοχή τα Βάτικα»

Επιστολή της Ομοσπονδίας Βατικιώτικων Συλλόγων - Προτάσεις μέτρων για την Οικονομία και το Περιβάλλον της περιοχής

Δευτέρα, 27 Ιούλιος 2015 14:40 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Να κηρυχθούν πυρόπληκτη περιοχή τα Βάτικα»

Την ώρα που οι κάτοικοι των Βατίκων μετρούν ακόμα τις πληγές τους από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά που άφησε πίσω της ανυπολόγιστης έκτασης ζημιές σε κτίσματα, αλλά και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, η Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους υπουργούς, ζητεί να κηρυχθεί η περιοχή πυρόπληκτη, ενώ προτείνει να ληφθούν άμεσα κι έμμεσα μέτρα για τη στήριξη της Οικονομίας και την προστασία του Περιβάλλοντος.

Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«Είναι γνωστές οι τελευταίες τραγικές εξελίξεις στην πατρίδα μας, τα Βάτικα Λακωνίας, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου και των ημερών που ακολούθησαν.

Σε περίπου 25.000 στρέμματα μετρώνται οι αγροτικές εκτάσεις που έγιναν παρανάλωμα του πυρός, σε 35.000 οι δασικές. Ανυπολόγιστη, είναι, όπως γίνεται κατανοητό, η καταστροφή στον παραγωγικό ιστό, την οικονομία και το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας.

Ως Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική, αιτούμεθα, λοιπόν, όπως κηρυχθούν τα Βάτικα ως πυρόπληκτη περιοχή, προκειμένου να επουλωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα “τραύματα” που η πύρινη λαίλαπα άφησε πίσω της», τονίζει συγκεκριμένα η Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων, που προτείνει να παρθούν από την Πολιτεία, τα εξής μέτρα ανά τομέα:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- Άμεση αποζημίωση προς όσους οι περιουσίες τους καταστράφηκαν (σπίτια, χωράφια, κτηνοτροφία, μελλισοκομία, πικόσιτα ζώα, αποθήκες, κτλ.)
- Απαλλαγή οφειλών ΕΝΦΙΑ για 2 έτη από φέτος, για όσους διαθέτουν την πρώτη κατοικία τους στα Βάτικα.
- Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για 2 έτη από φέτος για όσους διαμένουν μονίμως στα Βάτικα.
- Απαλλαγή εισφοράς  Αλληλεγγύης για 2 έτη από φέτος για όσους διαμένουν μονίμως στα Βάτικα.
- «Πάγωμα» των ήδη υπαρχουσών οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο και ρύθμισή τους εν ευθέτω χρόνο, με ευνοϊκούς όρους.
- Παύση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ από τις βατικιώτικες επιχειρήσεις, το αντικείμενό των οποίων τους σχετίζεται με τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.
- Να δοθούν από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ κονδύλια στους πληγέντες σε ποσοστό έως και 100% προκειμένου να ξαναφτιάξουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.
- Άμεση κατάργηση των capital controls για την πληγείσα περιοχή (για όσους λογαριασμούς έχουν ανοιχθεί έως τις 17-7-2015 στα τραπεζικά υποκαταστήματα της Νεάπολης).
- Χαμηλότοκα ή -ακόμα καλύτερα- άτοκα δάνεια.
 
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  
- Αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων στην ολότητά τους και σε καμία περίπτωση «αναδάσωση» με ανεμογεννήτριες – «πάγωμα» των σχετικών αδειοδοτήσεων της ΡΑΕ.
- Επίσπευση διαδικασιών ούτως ώστε να θεσμοθετηθούν ως "Μνημεία της Φύσης" το Απολιθωμένο Δάσος της Αγίας Μαρίνας και το δάσος του Πίσω Αγιώργη, που κινδύνευσαν άμεσα από την πυρκαγιά, ούτως ώστε να εκταμιευθούν κονδύλια για την προστασία τους.
- Απαγόρευση κυνηγιού στην πυρόπληκτη ζώνη για όσο κριθεί απαραίτητο, σε συνεργασία με κρατικούς φορείς και οργανώσεις (π.χ. ANIMA, EKΠΑΖ, κτλ).

Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής τονίζει ότι «θα σταθεί αρωγός σε οποιαδήποτε κίνηση της Πολιτείας προς την κατεύθυνση που περιγράψαμε».

Η επιστολή απευθύνεται στον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς: 1) Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας  και Τουρισμού, 2) Οικονομικών, 3) Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργεια, 4) αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 5) Εσωτερικών.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti