Προαπαιτούμενη η πιστοποίηση για αγορά και χρήση φυτοφαρμάκων

Προθεσμία έως 26/11/2015 για τους επαγγελματίες χρήστες γης

Πέμπτη, 09 Απρίλιος 2015 19:55 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προαπαιτούμενη η πιστοποίηση για αγορά και χρήση φυτοφαρμάκων

Ειδική κατάρτιση και πιστοποίηση οφείλουν να λάβουν οι επαγγελματίες αγρότες, παραγωγοί και ψεκαστές για να έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν και να χρησιμοποιούν γεωργικά φάρμακα, μετά τις 26  Νοεμβρίου 2015, όπως ορίζει ο νόμος 4036/2012.  Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες χωρίς πιστοποιητικό δεν θα μπορούν να προμηθεύονται φυτοφάρμακα για τις καλλιέργειες τους, εφόσον οι ψεκασμοί δεν θα γίνονται υπό την επίβλεψη πιστοποιημένου επαγγελματία.

Από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τους δήμους της χώρας έχει εκδοθεί προκήρυξη βάσει της οποίας τα πιστοποιημένα εξεταστικά κέντρα (ΚΕΚ) κάθε περιοχής θα αναλάβουν την εκπαίδευση των επαγγελματιών χρηστών γης και θα χορηγήσουν τα ανάλογα πιστοποιητικά ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, κατόπιν της διενέργειας εξετάσεων.

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου από μία «δεξαμενή» ερωτήσεων, οι εξεταζόμενοι θα κληθούν να απαντήσουν σωστά σε 35 από τις συνολικά 50 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

Τα εξουσιοδοτημένα ΚΕΚ
στη Λακωνία
Η κατάρτιση στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων γίνεται από δημόσιους και   ιδιωτικούς   φορείς,   που   διαθέτουν   επαρκή   δομή   και   οργάνωση   και   έχουν πιστοποιηθεί από το ΥΠΑΠΕ για το σκοπό αυτό.

Αναφορικά με τον επίσημη ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό διαπιστευμένων ΚΕΚ στη Λακωνία «υπάρχει ένα κενό», όπως αναφέρει στον “ΛΤ” ο κ. Γιάννης Ράλλης, από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Λακωνίας. «Παρ’ ότι έχουμε εξουσιοδότηση για την επικοινωνία της όλης διαδικασίας από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση αναφορικά με το θέμα των πιστοποιημένων ΚΕΚ στην περιοχή μας. Από ανεπίσημες πηγές γνωρίζουμε ότι τα διαπιστευμένα κέντρα ανέρχονται σε 4 και όλα έχουν την έδρα τους στη Σπάρτη», σημείωσε ο κ. Ράλλης ο οποίος, ουσιαστικά, «πετάει το γάντι» στους ίδιους τους ιδιωτικούς φορείς να δηλωθούν στα μητρώα της υπηρεσίας, ως εξουσιοδοτημένα κέντρα παροχής πιστοποίησης.  

Το περιεχόμενο
της κατάρτισης
Η θεωρητική κατάρτιση, βάσει των προδιαγραφών του ΥΠΑΠΕ, περιλαμβάνει τα εξής πεδία:
 - Νομοθεσία για τη Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων - Αναγνώριση Παράνομων Προϊόντων - Τήρηση Αρχείου για κάθε Χρήση.
 - Κίνδυνοι των Γεωργικών Φαρμάκων για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον – Εντοπισμός,  Έλεγχος και Μέτρα Ελαχιστοποίησης των Κινδύνων – Μέτρα Έκτακτης Ανάγκης.
 - Στρατηγικές και Τεχνικές Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας.
 - Προετοιμασία, Χρήση και Συντήρηση του Εξοπλισμού Εφαρμογής.

Το κόστος συμμετοχής
στις εξετάσεις
Αναφορικά με κόστος συμμετοχής στις εξετάσεις ο κ. Ράλλης ενημέρωσε ότι το παράβολο ανερχόταν σε 25 ευρώ  -μέχρι 31 Μαρτίου- αυξήθηκε στα 50 ευρώ -μέχρι 31/8- και «εκτοξεύεται» στα 100 ευρώ, μέχρι τις 31 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. «Θεωρώ ότι αυτή η διακύμανση του κόστους χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης προς τους παραγωγούς για να επισπεύσουν τη διαδικασία εκπαίδευσής τους» λέει ο ίδιος.

Η υπηρεσία της ΠΕ Λακωνίας αναμένει, πλέον, από το ΥΠΑΠΕ διευκρινιστικές εγκυκλίους που θα ρίξουν «φως» σε δύο σημεία: 1) Στον τρόπο καταβολής του παραβόλου για τις εξετάσεις και 2) η πιθανότητα η διάρκεια ισχύος του «φτηνού» παραβόλου των 25 ευρώ να παραταθεί έως τις 31 Αυγούστου.

Οι επαγγελματικές
και ερασιτεχνικές συσκευασίες
Ο νόμος 4036/2012 προβλέπει ότι από τις 26/11/2015, όσοι εγκεκριμένα προβαίνουν σε επαγγελματική χρήση  γεωργικών φαρμάκων για φυτοπροστασία ή διαθέτουν μεγάλη ιδιοκτησία και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κωδικούς συσκευασίας φαρμάκων στη λιανική πώληση, μόνο εφόσον έχουν αποκτήσει πιστοποίηση ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων. Παράλληλα, «τρέχει» και το μέτρο της συνταγογραφήσης, όπου τα φυτοφάρμακα θα χορηγούνται κατόπιν ειδικής βεβαίωσης του γεωτεχνικού και ενδέχεται σε αυτήν να απαιτείται η προσκόμιση και της παραπάνω πιστοποίησης.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Ράλλης, για τους μικροϊδιοκτήτες αγροτεμαχίων -οι οποίοι δεν είναι επαγγελματίες- το ΥΠΑΠΕ αναμένεται να θεσπίσει ειδικές συσκευασίες ερασιτεχνικής χρήσης φυτοφαρμάκων. Εκείνο που απομένει είναι το υπουργείο να γνωστοποιήσει την ακριβή διαδικασία που θα ακολουθηθεί, με ποιο τρόπο θα γίνει ο διαχωρισμός επαγγελματιών και ερασιτεχνών παραγωγών, καθώς και ποια θα είναι τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti