Εξαρθρώθηκαν σπείρες διακίνησης ναρκωτικών στην Πελοπόννησο

Δράση και στη Λακωνία είχαν τα δύο κυκλώματα - 170.000 χιλ. ευρώ τα παράνομα κέρδη

Τετάρτη, 08 Απρίλιος 2015 14:43 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εξαρθρώθηκαν σπείρες διακίνησης ναρκωτικών στην Πελοπόννησο

Στα «ίχνη» δύο εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται στη διακίνηση ηρωίνης, σε περιοχές της Πελοποννήσου και την Αττική, έφτασε μετά από μεθοδική και πολύμηνη έρευνα το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. Για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, 3/4 ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στη Μεσσηνία, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, της Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ) Μεσσηνίας, των Αστυνομικών Τμημάτων Μελιγαλά, Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Πεταλιδίου, των Τμημάτων Ασφαλείας Τρίπολης και Σπάρτης, καθώς και αστυνομικοί της ΟΠΚΕ των Διευθύνσεων Αστυνομίας Μεσσηνίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 23 άτομα, 14 Ρομά (8 άνδρες και 6 γυναίκες), ηλικίας από 22 έως 61 ετών, καθώς και εννέα Έλληνες, ηλικίας από 32 έως 52 ετών, ενώ διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες και άλλους χώρους. Από τα συλληφθέντα άτομα, τα  21 είναι μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ τα άλλα δύο κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη 123 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για κακουργηματικές ή πλημμεληματικές παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση αφορά στα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική και επίπονη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών-τεχνικών και επιστημονικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, συγκρότησαν τουλάχιστον από τις αρχές του έτους 2014 δύο ξεχωριστές εγκληματικά  κυκλώματα, αποτελούμενα, το ένα από 13 άτομα, και το δεύτερο από οκτώ. Απώτερος σκοπός των οργανώσεων ήταν η διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης, σε διάφορους χρήστες σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Αττικής, ενώ δραστηριοποιούνταν μέσω του καταυλισμού όπου διέμεναν στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας. Από την παράνομη δραστηριότητά τους οι δράστες αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία, οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη βιοποριστικών και άλλων αναγκών τους.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης των μελών των δύο σπειρών προκύπτει ότι χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων»), προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης. Μάλιστα, τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, χρησιμοποιούσαν μέτρα «αντιπαρακολούθησης» και ιδιαίτερα τεχνάσματα αποθήκευσης και απόκρυψης των ναρκωτικών ουσιών, όπως την ταφή και την τοποθέτηση σε αγροτεμάχια εκτός του καταυλισμού. Επιπλέον στρατολογούσαν και τα ανήλικα τέκνα τους, τα οποία είτε παρέδιδαν ποσότητες ναρκωτικών για λογαριασμό τους στους χρήστες, παραλαμβάνοντας τα χρηματικά αντίτιμα, είτε λειτουργούσαν ως «τσιλιαδόροι».  

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες, αγροτεμάχια, υπαίθριους χώρους, οχήματα κ.λπ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ποσότητα ηρωίνης, βάρους 78,1 γραμμαρίων και μικροποσότητα κάνναβης, 70 ναρκωτικά δισκία, ποσότητα μεθαδόνης, βάρους 318,1 γραμμαρίων, το χρηματικό ποσό των 35.926 ευρώ, δύο κυνηγετικά όπλα, 32 φυσίγγια, έξι οχήματα, 30 κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών sim, καθώς και οκτώ φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Το χρονικό διάστημα από την 21/1/2015 έως την σύλληψή τους, προκύπτει ότι τα μέλη των δύο  οργανώσεων είχαν διακινήσει συνολικά πάνω από εννέα κιλά ηρωίνης, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που αγγίζει τις 170.000 ευρώ.  

Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας των δύο οργανώσεων, στις 6/3/2015 είχε συλληφθεί στην Καλαμάτα, μία 39χρονη Ελληνίδα, η οποία μετέφερε με όχημα για λογαριασμό μίας από τις παραπάνω εγκληματικές οργανώσεις, ποσότητα ηρωίνης συνολικού βάρους 971,2 γραμμαρίων η οποία και κατασχέθηκε.

Επιπλέον την στις 13/6/2014 είχε εξαρθρωθεί από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, εγκληματική ομάδα που διακινούσε ναρκωτικά στη Μεσσηνία, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ηρωίνης συνολικού βάρους 871,10 γραμμαρίων. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τις εγκληματικές δραστηριότητες αυτής της εγκληματικής οργάνωσης συνέχισε μία από τις εξαρθρωθείσες σπείρες.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti