Ξεσπά για τις φόλες ο Φιλοζωϊκός Σπάρτης

Νέα κρούσματα δηλητηρίασης σκύλων - Συνδρομή των πολιτών ζητά ο σύλλογος

Τρίτη, 10 Μάρτιος 2015 16:03 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ξεσπά για τις φόλες ο Φιλοζωϊκός Σπάρτης

Κραυγή αγωνίας για τα τελευταία, συνεχή κρούσματα δηλητηρίασης ζώων και πτηνών με φόλες, στη Σπάρτη, βγάζει ο Πολιτιστικός Φιλοζωϊκός Σύλλογος Σπάρτης.

Τελευταία περιστατικά «παγίδας» για σκύλους, ήταν αυτά που σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης, 10/3, στις οδούς Αρχιδάμου και Κλεομβρότου, όπου διερχόμενοι πεζοί αντίκρισαν δύο σκύλους να κείτονται στο έδαφος. Άμεσα ειδοποιήθηκε ο Φιλοζωϊκός και ο τέως πρόεδρος του, Γ. Τσακρακλίδης, ο οποίος έσπευσε και κατάφερε να επαναφέρει στη ζωή το ένα από τα δύο ζώα. Ωστόσο,  για το δεύτερο σκύλο ήταν ήδη αργά, καθώς είχε ξεψυχήσει. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα πρόσφατα κρούσματα δηλητηρίασης ζώων, ο κ. Τσακρακλίδης μετέφερε τα δύο τετράποδα στην κεντρική πλατεία Σπάρτης.

Σε ανακοίνωσή του ο Φιλοζωϊκός Σπάρτης τονίζει, συγκεκριμένα, τα εξής:
«Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες αποτρόπαιων πράξεων με θύματα ανυπεράσπιστα ζώα. Σαφώς υπήρχαν προβλήματα τα οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε, όμως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θεωρεί ως λύση την κακοποίηση, το βασανισμό ή ακόμα χειρότερα τη θανάτωση ενός ζώου.

Ποιος μπορεί να δηλητηρίασε τα αθώα περιστέρια;

Ποιος μπορεί να βλέπει σκυλιά φολιασμένα να πεθαίνουν αβοήθητα και να νιώθει καλά ότι πέτυχε το στόχο του;

Μα φυσικά μόνο άρρωστα μυαλά. Επιστημονικά πλέον πέρα από κάθε αμφιβολία, ξεκάθαρα, όποιος μπορεί να βλάψει τα ζώα, είτε ήδη έχει βλάψει και ανθρώπους, είτε σύντομα πρόκειται να το κάνει» επισημαίνει ο σύλλογος.

Μάλιστα, το ΔΣ του Φιλοζωϊκού απευθύνει έκκληση σε πολίτες για κατάθεση μαρτυρίας που θα οδηγήσει στην ταυτότητα του ή των δραστών: «Θέλουμε θερμά να παρακαλέσουμε τους κατοίκους της περιοχής του Δήμου Σπαρτιατών, αν έχουν δει ή ακούσει  Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ  που θα βοηθούσε την έρευνα για τον εντοπισμό των επικίνδυνων αυτών ανθρώπων ή γνωρίζει κάτι σχετικά με αυτούς, να ενημερώσει άμεσα: 1) το Τμήμα Ασφαλείας  Σπάρτης (2731089613 ή στο 100), 2) το Δήμο Σπάρτης (τηλ. 2731022226 - εσωτ. 108) ή 3) τον Πολιτιστικό Φιλοζωικό Σύλλογο Σπάρτης (τηλ. 6944430204, 6973327711, 6974719243, 6981235318, 6981630111, 6936842795, 6940998810 ή στο email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)». Επειδή τα μέλη του ΔΣ του Φιλοζωικού Συλλόγου είναι εθελοντές που εργάζονται κάποιες ώρες, αν δεν υπάρχει άμεση απάντηση, ο σύλλογος καλεί τους πολίτες να αφήσουν μήνυμα και μέλη του θα επικοινωνήσουν μαζί τους το συντομότερο δυνατό.

Αυστηρότατες ποινές
για τη θανάτωση ζώων
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Νόμο (3170/2003 και 1197/1981 και 4039/2012) η θανάτωση ζώων  είναι ξεκάθαρα εγκληματική ενέργεια, είναι κακούργημα και οι ένοχοι αντιμετωπίζουν πρόστιμο ύψους 5.000-30.000€ και ποινή φυλάκισης, χωρίς αναστολή. Το συγκεκριμένο έγκλημα διώκεται αυτεπάγγελτα, δηλαδή οποιοσδήποτε λάβει γνώση αυτού του εγκλήματος με οποιοδήποτε τρόπο (δηλαδή ως αυτόπτης ή ως αυτήκοος μάρτυρας) έχει δικαίωμα να το καταγγείλει στις διωκτικές αρχές. Η δε απόκρυψη στοιχείων συνιστά επίσης παραβίαση του νόμου που επιφέρει σοβαρές κυρώσεις.

Καταλήγοντας, ο Φιλοζωϊκός Σπάρτης υπογραμμίζει: «Ας προστατεύσουμε την κοινωνία μας από αυτούς τους ψυχικά ασθενείς ανθρώπους. Ας μην ανεχτούμε άλλες αυθαιρεσίες. Προστατεύοντας τα ζώα, πάντα προστατεύουμε και τους ανθρώπους.

Η φύση μάς δημιούργησε όλους για να συνυπάρχουμε αρμονικά και αυτός είναι ο στόχος μας. Ας ενωθούμε όλοι για να τον πετύχουμε».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti