Από 3,10 - 3,50 ευρώ το ελαιόλαδο στη Λακωνία

Το Μάρτιο λήγει η περίοδος συγκομιδής

Παρασκευή, 13 Φεβρουάριος 2015 20:42 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Από 3,10 - 3,50 ευρώ το ελαιόλαδο στη Λακωνία

Ολοκληρώνεται σιγά - σιγά η φετινή ελαιοκομική χρονιά και σύμφωνα με ρεπορτάζ του «ΑγροΤύπου» οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα με αυτά που ίσχυαν από τις αρχές του έτους. Η λήξη της φετινής περιόδου συγκομιδής εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του Μαρτίου.

Ωστόσο, παραγωγοί και εκπρόσωποι ελαιοκομικών ενώσεων εκτιμούν ότι δεν είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί άνοδος στις τιμές παραγωγού την περίοδο του Πάσχα, αφού η πώληση του προϊόντος δεν διακόπτεται με το τέλος της συγκομιδής.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, στη δημοπρασία στους Αγίους Αποστόλους Βοιών, όπου παραδοσιακά κάθε χρόνο επιτυγχάνονται πανελλαδικά υψηλά για το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η τιμή έφθασε στα 3,4491 ευρώ.

Μιλώντας στον «ΑγροΤύπο» για την πορεία των τιμών και της συγκομιδής στη Λακωνία, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων, κ. Παναγιώτης Μπατζάκης, ανέφερε: «Μπορεί στην περιοχή μας η συγκομιδή να ολοκληρώθηκε, αλλά σε άλλες περιοχές όπως ο Άγιος Δημήτριος και οι Μολάοι έχουν ακόμα λάδι. Μάλιστα σε μια τελευταία δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στον Άγιο Δημήτριο η τιμή που δόθηκε ήταν στα 3,46 ευρώ το κιλό».

 Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, κ. Νίκος Προκοβάκης, μιλώντας στο ίδιο μέσο, επεσήμανε ότι «οι τιμές σε ολόκληρη την ΠΕ Λακωνίας θα ολοκληρωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, ενώ οι τιμές σήμερα κυμαίνονται από 3,10 έως 3,50 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποιότητα. Συνήθως χαμηλότερη τιμή έχουν τα λάδια που παρήχθησαν από καρπούς που είχαν πληγεί από τον παγετό». Σε ερώτηση σχετικά με τις φετινές καλές τιμές στη Λακωνία ο κ. Προκοβάκης τόνισε ότι: «Οι υψηλές τιμές φέτος οφείλονται στην έλλειψη και όχι στην αύξηση της ζήτησης και αυτό εμένα προσωπικά με ανησυχεί διότι όταν αυξάνει η ζήτηση περιμένεις αντίστοιχη πορεία και του χρόνου. Όταν όμως επιτυγχάνεις καλές τιμές επειδή μια άλλη παραγωγός χώρα δεν πήγε καλά, τότε γνωρίζεις ότι αυτό θα αντιστραφεί όταν τα δεδομένα με την παραγωγή της ανταγωνίστριας χώρας αλλάξουν».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti